Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Hipertensiunea arteriala sau ucigasul tacutCe ar trebui să ştim despre hipertensiunea arterială şi efectele sale asupra sănătăţii organismului? Iniţial aş dori să precizez că în lumea medicală hipertensiunea este alintată "the silent killer" = ucigaşul tăcut, deci cu atât mai mult ar trebui să ne interesăm de ce este atât de periculoasă şi cum am putea să o evităm şi să o tratăm.

În primul rând, cum se defineşte aceasta? Hipertensiunea arterială (HTA) este caracterizată de valori mai mari de 140/90 mm Hg (adică 14 cu 9 în limbajul uzual). Incidenţa acesteia creşte cu vârsta, astfel că se găseşte la  2/3 din persoanele peste 65 de ani. Este important de precizat că poate apărea foarte des şi în timpul sarcinii. Din momentul în care descoperiţi valori ridicate ale tensiunii, este absolut necesar să vă prezentaţi la medicul de familie sau cardiolog pentru a iniţia un tratament.

Cum masurăm corect tensiunea? Pentru a fi diagnosticată cât mai exact, tensiunea arterială (TA) trebuie măsurată de două ori la fiecare evaluare ( iniţial în poziţie orizontală, apoi în picioare, la ambele braţe), efectuându-se 3 evaluări în zile diferite. Se foloseşte media valorilor înregistrate. În mod ideal, TA se măsoară în momente diferite ale zilei, după un repaus mai mare de 5 minute. Se pot utiliza tensiometre digitale sau mecanice. Cele digitale sunt mai uşor de utilizat, dar se pare că cele mecanice au acurateţe mai mare. Manşeta se aplică la nivelul braţului, la 2-3 cm deasupra cotului. Pentru tensiometrele mecanice, iniţial se caută pulsul imediat sub manşetă şi se poziţionează stestoscopul în locul respectiv; se umflă manşeta până când presiunea creşte peste valoarea tensiunii sistolice estimate, după care se eliberează progresiv aerul în timp ce se ascultă cu stetoscopul. Prima bătaie care se ascultă e tensiunea sistolică, iar ultima e cea diastolică.

Dacă TA este la limita valorilor de hipertensiune sau variază mult, se recomandă efectuarea mai multor măsurători. Atenţie la "hipertensiunea de halat alb", adică, creşteri ale TA la cabinetul medical şi valori normale la domiciliu şi la "hipertensiunea mascată" ce presupune valori crescute ale TA la domiciliu şi valori normale la cabinetul medical. De cele mai multe ori, mai exact în peste 90% din cazuri, hipertensiunea arterială este primară, adică nu apare în contextul unei alte boli. Se pare că factori predispozanţi pentru apariţia acesteia ar fi vârsta înaintată, existenţa bolii la rude de gradul I, diabetul zaharat,  consumul crescut de sare, obezitatea, fumatul şi stresul. Aceasta poate apărea şi secundar unor boli renale, endocrine, consumului de corticosterozi, cocaină, excesiv de alcool şi tratamentului cu anticoncepţionale.Ce o deranjează pe o persoană cu hipertensiune arterială? Dupa cum am menţionat iniţial, i se spune "ucigaşul tăcut", "tăcut" pentru că de cele mai multe ori este asimptomatică. Pacientul acuză simptome, de abia când apar complicaţiile, cum ar fi: ameţeli, roşeaţă facială, cefalee posterioară (dureri de cap), oboseală, epistaxis (hemoragie din orificiile nazale), nervozitate, scotoame (vedere cu puncte galbene) şi acufene (ţiuituri in ureche). Şi totuşi, de ce hipertensiunea este denumită "ucigaş"? Organele ţintă ale acesteia sunt creierul, inima, rinichii şi ochii. Într-un puseu hipertensiv cu valori ale TA mai mari de 180 mm Hg există risc crescut de accident vascular cerebral (care poate duce secundar la pareză sau paralizie), infarct miocardic acut, insuficienţă renală acută, edem pulmonar acut si orbire. Acestea sunt urgenţe medicale grave, ameninţătoare de viaţă, care pot fi prevenite prin  controlul periodic al TA şi urmarea tratamentului instituit de medicul de familie sau medicul specialist.

Dacă depistaţi la domiciliu valori ale TA peste 180 mm Hg, contactaţi de urgenţă medicul dumneavoastră sau dacă nu puteţi să ajungeţi în timp util, administraţi un comprimat de Captopril sau unul de Nifedipină sublingual. HTA este periculoasă şi pe termen lung pentru aceste organe şi poate duce la afectarea ireversibilă a acestora, chiar dacă este sub valori de 180 mm Hg, de aceea este necesar să urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră. Pe lângă tratamentul medicamentos particularizat pentru fiecare pacient, foarte importantă atât pentru prevenţie, cât şi pentru tratament este modificarea stilului de viaţă. Ce inseamnă asta mai exact? Se recomandă activitate fizică aerobă timp de cel puţin 30 minute în cât mai multe zile din săptămână, scăderea ponderală, renunţarea la fumat, adoptarea unei diete bogate în fructe, legume şi produse lactate cu conţinut scăzut de grăsime, aport de sare mai mic de 6 g pe zi, şi consum moderat de alcool. La hipertensiune incipientă, aceste măsuri pot fi suficiente pentru controlarea valorilor TA. Dacă după 6 luni, TA rămâne ridicată, se recomandă iniţierea tratamentului medicamentos.

Toate acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să concluzionăm că HTA este o afecţiune frecventă în populaţie, care este de obicei asimptomatică o perioadă de timp până afectează organele ţintă, printre care se numără şi două vitale,  creierul şi cordul. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos este utilă atât in prevenţia, cât şi în tratamentul acesteia. (Manuela CULICĂ, foto: gandul.info)
12:39 pm Marti, 13 Noiembrie, 2012

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare