Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Efectele nefaste ale expunerii prelungite la frig



În sfârșit, a venit iarna în adevăratul sens al cuvântului, însoțită de temperaturi scăzute, zăpadă, gheață, vânt puternic. Așadar, apar problemele de sănătatate specifice sezonului rece și anume: răcelile, gripa, dar și degerăturile, hipotermia cauzate de expunerea prelungită la frig. Vom insista pe semnele și simptomele cauzate de expunerea la temperaturi scăzute, tratamentul leziunilor și cum le putem preveni.

Ce persoane sunt predispuse să fie afectate de expunerea îndelungată la frig? Susceptibilitatea la aceste tipuri de leziuni crește dacă persoana este obosită, înfometată, deshidratată, are afecțiuni cardiace, contact cu umeazeală sau suprafețe metalice. De asemenea, riscul este ridicat pentru persoanele în vârstă, copii și pentru cele intoxicate cu diverse substanțe și alcool. Vârstnicii au sensibilitate la frig scăzută, mobilitate deficitară, abilități de comunicare redusă și strat subțire de grăsime subcutanată, deci au tendința de rămâne mai mult într-un mediu cu temperatură scăzută și de a face hipotermie. Copiii mici au, de asemenea, abilități de comunicare și mobilitate redusă și raport suprafață/masă corporală mare, pierzând mai ușor căldura. Persoanele intoxicate au risc de hipotermie dacă devin inconștiente în frig.

Ce trebuie să știm despre degerături? Acestea sunt determinate de înghețarea lichidului din celule și se împart în patru grade. În cazul celor de gradul I, doar celulele de la suprafața pielii îngheață și mai ales la nivelul extremităților: mâini, picioare, nas, urechi, obraji. Zona afectată e roșie, tumefiată și apar senzații de arsură sau furnicături. Degerăturile de gradul II afectează pielea și țesutul subcutanat, pielea devine albă, cu senzația de amorțeală. Primele două grade sunt cele mai frecvente și, dacă se intervine la timp, țesuturile își revin la normal, fără consecințe. Se tratează prin încălzirea zonei afectate, acoperind-o și menținerea extremităților în contact cu corpul

Degerăturile de gradul III și IV afectează în profunzime țesuturile, ajungând pânâ la mușchi și oase. Zona afectată este rece, dură, albă și fără sensibilitate. Apar vezicule umplute cu un lichid clar sau cu sânge și este posibilă gangrena țesuturilor, recunoscută printr-o crustă groasă, neagră deasupra țesuturilor. Pe teren, extremitățile sunt reîncălzite în apă tolerabil de caldă (mai puțin de 40,5 grade Celsius). Nu se recomandă reîncălzirea cu surse de căldură uscată (focul) deoarece se pot produce arsuri! Nici frecarea zonelor afectate nu este indicată sau dezghețarea picioarelor dacă pacientul trebuie să meargă, deoarece țesuturile sunt sensibile la traumele provocate prin mers! Tratamentul de specialitate se realizează în spital.





Cât de gravă este hipotermia, cum apare și cum se manifestă? Aceasta este extrem de gravă și reprezintă scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius. Activitățile care predispun la hipotermie sunt sporturile de iarnă: schi, săniuș, drumeții și afecțiunile care determină scăderea stării de conștiență. Inițial apar frisoanele, apoi pielea devine rece și palidă, iar ritmul respirațiilor și pulsul încetinesc. Ulterior, vor apărea slăbiciunea, lipsa de coordonare, confuzia, iritabilitea, somnolența și dificultățile în vorbire. Într-un final, pacientul intră în comă și apoi în stop cardio-respirator.

Cum tratăm o victimă în hipotermie înainte de apariția asistenței medicale? În primul rând, trebuie transportată într-o cameră caldă sau un adăpost și așezată pe o suprafață uscată, care să nu fie din metal. Pentru a o proteja de frig și vânt, uneori este necesar să folosim propriul corp drept scut. Dacă victima are haine ude, acesta trebuie dezbrăcată imediat; dacă este dificilă îndepărtarea lor, acestea trebuie tăiate. Se măsoară temperatura pacientului, iar dacă este sub 35 de grade Celsius, trebuie considerată o urgență medicală și se caută asistență medicală!

Cum poate fi încălzită victima? Încălzirea ar trebui să se concentreze asupra capului, gâtului, pieptului și abdomenului și se poate face cu pături electrice sau cu căldura proprie a corpului prin contact mediat de materiale textile uscate: pături, cearșafuri etc. Nu se folosesc apa fierbinte, perna electrica sau lampa și nu se încearcă încălzirea brațelor și picioarelor, pentru că se trimite sânge rece spre organele nobile: inimă, creier. Victimei i se dau băuturi calde, fără alcool și se evită cafeina care duce la pierderea de căldură. Atenție! Nu se administrează lichide unei persoane inconștiente! Gustările dulci pot fi consumate, deoarece furnizează energie și căldură. Dacă temperatura corpului a crescut, se supraveghează victima în continuare, acordând atenție respirației și bătăilor cardiace. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)




Te-ar mai putea interesa si:  gripahipotermiaracealadegeraturile
6:06 pm Sambata, 25 Ianuarie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare