Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SĂNĂTATE Pietre la fiere – ce e de făcut?Litiaza biliară semnifică formarea de calculi la nivelul veziculei biliare datorită dezechilibrului compoziției bilei, putând fi formați din colesterol, bilirubină, carbonat de calciu sau micști. Cel mai frecvent se întâlnesc calculi din săruri de calciu înconjurați de colesterol. Uneori, precursorul acestor calculi este sedimentul biliar („sludge-ul” sau bila leneșă), format din colesterol, bilirubinat de calciu și mucus, ce apare datorită unei încetiniri a funcției motorii a veziculei biliare.

Ce trebuie să știm despre fiziologia bilei? Aceasta este un produs  secretat de ficat ce conține sărurile biliare, bilirubina, fosfolipide și colesterol, stocat de vezicula biliară (colecistul) și eliminat cu ocazia fiecărei mese ce conține lipide cu scopul de a le favoriza digestia (prin emulsionare – efect de săpun), fiind și o metodă de a elimina colesterolul și bilirubina. Printre factorii care predispun la litiază biliară se numără sexul feminin, obezitatea, existența unei sarcini, o dietă bogată în grăsimi, creșterea nivelului lipidelor din sânge, tratamentul cu contraceptive orale.

Cum se manifestă litiaza biliară? Adeseori, calculii biliari nu determină simptome și sunt descoperiți la un control de rutină. Alteori, se manifestă prin crize de colică biliară declanșate de mese bogate în lipide datorită migrării acestor calculi de-a lungul unui canal biliar: dureri intense la nivelul părții drepte a abdomenului superior ce iradiază la nivelul umărului de aceeași parte, grețuri, vărsături bilioase, gust amar și cefalee. După primul episod de colică biliară, se impun investigații suplimentare, cum ar fi ecografia abdominală, analize de sânge.Ce complicații se pot dezvolta? Litiaza biliară se poate complica prin colecistită acută (inflamația veziculei biliare ce se manifestă prin durere, febră), colangită (inflamația căilor biliare: durere, febră, icter), litiază coledociană – calea biliară principală (icter mecanic) și, printre cele mai grave, pancreatita acută (durere în bară, grețuri, vărsături).

Ce tratament este indicat în cazul acestei afecțiuni? Dacă este vorba despre un episod de colică biliară, sunt indicate analgezice ( se evită morfina), antispastice (No-Spa), antiemetice (prevenția vărsăturilor – Metoclopramid, Domperidona), reechilibrare hidroelectrolitică dacă există intoleranță  digestivă (vărsături). Tratamentul definitiv este cel chirurgical, care se realizează la distanță de un episod acut – cel puțin o lună (colică biliară, pancreatită acută) și constă în îndepărtarea veziculei biliare, deci a rezervorului în care se formează calculii – colecistectomie, care se poate realiza clasic sau laparoscopic. Cea din urmă prezintă multiple avantaje, precum scurtarea duratei spitalizării, inciziile de mici dimensiuni, reducerea intensității durerilor postoperatorii și recuperarea postoperatorie mai rapidă. Varianta clasică este recomandată în cazul în care nu se poate realiza intervenția laparoscopică.

Dacă pacienții sunt asimptomatici, se poate încerca tratamentul medicamentos (de exemplu, Ursofalk – ce dizolvă calculii de colesterol) sau litotriția extracorporeală – utilizarea undelor de șoc pentru distrugerea calculilor. (dr. Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  calculi biliaripietre la fierecolecistita
10:39 pm Luni, 14 Septembrie, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare