Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SĂNĂTATE Pietre la fiere – ce e de făcut?

Litiaza biliară semnifică formarea de calculi la nivelul veziculei biliare datorită dezechilibrului compoziției bilei, putând fi formați din colesterol, bilirubină, carbonat de calciu sau micști. Cel mai frecvent se întâlnesc calculi din săruri de calciu înconjurați de colesterol. Uneori, precursorul acestor calculi este sedimentul biliar („sludge-ul” sau bila leneșă), format din colesterol, bilirubinat de calciu și mucus, ce apare datorită unei încetiniri a funcției motorii a veziculei biliare.
Ce trebuie să știm despre fiziologia bilei? Aceasta este un produs secretat de ficat ce conține sărurile biliare, bilirubina, fosfolipide și colesterol, stocat de vezicula biliară (colecistul) și eliminat cu ocazia fiecărei mese ce conține lipide cu scopul de a le favoriza digestia (prin emulsionare – efect de săpun), fiind și o metodă de a elimina colesterolul și bilirubina. Printre factorii care predispun la litiază biliară se numără sexul feminin, obezitatea, existența unei sarcini, o dietă bogată în grăsimi, creșterea nivelului lipidelor din sânge, tratamentul cu contraceptive orale.
Cum se manifestă litiaza biliară? Adeseori, calculii biliari nu determină simptome și sunt descoperiți la un control de rutină. Alteori, se manifestă prin crize de colică biliară declanșate de mese bogate în lipide datorită migrării acestor calculi de-a lungul unui canal biliar: dureri intense la nivelul părții drepte a abdomenului superior ce iradiază la nivelul umărului de aceeași parte, grețuri, vărsături bilioase, gust amar și cefalee. După primul episod de colică biliară, se impun investigații suplimentare, cum ar fi ecografia abdominală, analize de sânge.
Ce complicații se pot dezvolta? Litiaza biliară se poate complica prin colecistită acută (inflamația veziculei biliare ce se manifestă prin durere, febră), colangită (inflamația căilor biliare: durere, febră, icter), litiază coledociană – calea biliară principală (icter mecanic) și, printre cele mai grave, pancreatita acută (durere în bară, grețuri, vărsături).
Ce tratament este indicat în cazul acestei afecțiuni? Dacă este vorba despre un episod de colică biliară, sunt indicate analgezice ( se evită morfina), antispastice (No-Spa), antiemetice (prevenția vărsăturilor – Metoclopramid, Domperidona), reechilibrare hidroelectrolitică dacă există intoleranță digestivă (vărsături). Tratamentul definitiv este cel chirurgical, care se realizează la distanță de un episod acut – cel puțin o lună (colică biliară, pancreatită acută) și constă în îndepărtarea veziculei biliare, deci a rezervorului în care se formează calculii – colecistectomie, care se poate realiza clasic sau laparoscopic. Cea din urmă prezintă multiple avantaje, precum scurtarea duratei spitalizării, inciziile de mici dimensiuni, reducerea intensității durerilor postoperatorii și recuperarea postoperatorie mai rapidă. Varianta clasică este recomandată în cazul în care nu se poate realiza intervenția laparoscopică.
Dacă pacienții sunt asimptomatici, se poate încerca tratamentul medicamentos (de exemplu, Ursofalk – ce dizolvă calculii de colesterol) sau litotriția extracorporeală – utilizarea undelor de șoc pentru distrugerea calculilor. (dr. Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

România de astăzi reprezintă imaginea unei bărci în derivă, al cărui echipaj s-a încuiat în propria cabină, abandonând cârma, în timp ce pasagerii sunt în imposibilitatea de o părăsi. Cei puși să țină cârma erau preocupați mai mult de jocurile lor de barbut și nu au vrut să audă avertismentele care spuneau că se apropie un val uriaș, ce ne va lovi din plin, făcând multe victime, pentru că, din cauza atitudinii iresponsabile a echipajului, puțini ... continuare »

La fiecare moment aniversar, precum acesta, inevitabil este adusă în discuție și problema aprecierii personalităților în timpul vieții lor. Cu riscul de a fi înțeles greșit, Leon Dănăilă nu este o personalitate ignorată în România. Dimpotrivă, în ultimii ani pare că a devenit pentru mulți, chiar un vector de imagine supralicitat. Dacă vrei să te prezinți ca mare iubitori de patrie rostogolești pe internet imaginea cu celebrul chirurg în metrou. ... continuare »

Dărăbănenii rămân, totuși, reticenți la vaccinul împotriva virusului ucigaș, majoritatea persoanelor vaccinate la Darabani fiind domiciliate în municipiul Botoșani. În prima zi a săptămânii, Centrul de vaccinare din Darabani a fost vizitat de prefectul județului, Dan Nechifor, care a fost însoțit de dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, dar și de consilierul județean Liviu Hrimiuc, fostul primar al orașului. Dr. Adrian Mețler, coordonatorul ... continuare »

În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »

Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”