Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Transpiri prea mult? VEZI care este cauza si cum poti elimina acest disconfort

Transpirația reprezintă un proces firesc util pentru ajustarea temperaturii corpului, mai exact la scăderea acesteia în situații care duc la depășirea valorii normale de 36.5-37 grade Celsius (căldură, febră). Sistemul nervos simpatic este responsabil de secreția glandelor sudoripare; astfel, la persoanele la care există o activitate crescută a acestuia, apare transpirația excesivă (hiperhidroza).
Cum se clasifică hiperhidroza? Poate fi de cauză primară (constituțională), care incomodează aproximativ 3% din populație, mai frecvent între 10-60 ani și debutează în timpul adolescenței. Este accentuată de situațiile stresante, anxietate, cafea, fumat. Cea secundară este mai puțin întâlnită și poate apare oricând ca manifestare a unei afecțiuni: diabet zaharat, afecțiuni ale tiroidei sau hipofizei, menopauză, obezitate, afecțiuni psihice sau în urma administrării unor medicamente. Altă clasificare se referă la localizare: poate fi generalizată sau localizată (mâini, picioare, axile, zona genitală - în aceste zone sunt mai multe glande sudoripare).
Ce trebuie să știm despre manifestarea transpirației excesive? Spre exemplu, hiperhidroza feței este un motiv de jenă pentru pacient datorită căderii picăturilor de transpirație de frunte; dacă acesta e rușinat, stresul se accentuează și transpirația se intensifică. Transpirația excesivă palmară este cea mai stigmatizantă dintre toate, deoarece simplul gest de a da mâna cu cineva în diverse situații devine o cauză de anxietate pentru pacient. Astfel, ei ajung să evite contactele de acest tip cu alte persoane. Hiperhidroza axilară este de asemenea incomodă, deoarece apar urme pe îmbrăcăminte și este însoțită de miros neplăcut. Multe persoane pot avea mai multe manifestări dintre acestea. Transpirația poate apare datorită temperaturilor ridicate, stresului sau brusc, fără nici un motiv. Se accentuează în sezonul cald și se atenuează în sezonul rece.
Cum se tratează hiperhidroza? În cazul celei secundare, trebuie tratată afecțiunea care a determinat-o. Hiperhidroza primară se tratează prin diferite metode. Antiperspirantele sunt metode accesibile, ieftine și primele încercate de pacienți; cele mai eficiente conțin clorură de aluminiu și se aplică seara de 2-3 ori pe săptămână și sunt suficiente pentru pacienții cu transpirație ușoară sau moderată. Iontoforeza utilizează apa pentru conducerea curentului electric la nivelul pielii; acesta se aplică timp de 10-20 de minute de 2-3 ori pe săptămână, apoi numărul ședințelor scade la 1 timp de 1-3 săptămâni. Interesant este că această metodă nu este dureroasă.
Toxina botulinică (Botox) este de asemenea utilizată pentru a ameliora transpirația în exces. Deși în doze mari este periculoasă pentru sănătate, în doze mici este utilizată în cosmetică pentru tratamentul ridurilor, a hiperhidrozei etc. Se aplică local în zona axilară timp de 6-12 luni. Mai pot fi utilizate antidepresive, anxiolitice deoarece se pornește de la premisa că transpirația excesivă constituțională este caracteristică persoanelor anxioase. Proceduri temporare sunt aspirarea glandelor sudoripare (îndepărtează 30% din glande) și simpatectomia percutană (se injectează o substanță și se întrerup o perioadă legăturile nervoase). Printre metodele radicale se numără excizia glandelor sudoripare axilare și simpatectomia. Simpatectomia presupune îndepărtarea ganglionilor nervoși simpatici care reglează secreția glandelor sudoripare. Astfel, hiperhidroza facială și palmară moderată poate fi tratată printr-o tehnică endoscopică (minim-invaziv), care nu are riscuri majore; după intervenție se poate produce transpirație compensatorie temporară. Hiperhidroza plantară necesită intervenție chirurgicală la nivelul abdomenului. Pentru localizarea generalizată sau de la nivelul trunchiului nu există rezolvare chirurgicală. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”