Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Transpiri prea mult? VEZI care este cauza si cum poti elimina acest disconfortTranspirația reprezintă un proces firesc util pentru ajustarea temperaturii corpului, mai exact la scăderea acesteia în situații care duc la depășirea valorii normale de 36.5-37 grade Celsius (căldură, febră). Sistemul nervos simpatic este responsabil de secreția glandelor sudoripare; astfel, la persoanele la care există o activitate crescută a acestuia, apare transpirația excesivă (hiperhidroza).

Cum se clasifică hiperhidroza? Poate fi de cauză primară (constituțională), care incomodează aproximativ 3% din populație, mai frecvent între 10-60 ani și debutează în timpul adolescenței. Este accentuată de situațiile stresante, anxietate, cafea, fumat. Cea secundară este mai puțin întâlnită și poate apare oricând ca manifestare a unei afecțiuni: diabet zaharat, afecțiuni ale tiroidei sau hipofizei, menopauză, obezitate, afecțiuni psihice sau în urma administrării unor medicamente. Altă clasificare se referă la localizare: poate fi generalizată sau localizată (mâini, picioare, axile, zona genitală - în aceste zone sunt mai multe glande sudoripare).

Ce trebuie să știm despre manifestarea transpirației excesive? Spre exemplu, hiperhidroza feței este un motiv de jenă pentru pacient datorită căderii picăturilor de transpirație de frunte; dacă acesta e rușinat, stresul se accentuează și transpirația se intensifică. Transpirația excesivă palmară este cea mai stigmatizantă dintre toate, deoarece simplul gest de a da mâna cu cineva în diverse situații devine o cauză de anxietate pentru pacient. Astfel, ei ajung să evite contactele de acest tip cu alte persoane. Hiperhidroza axilară este de asemenea incomodă, deoarece apar urme pe îmbrăcăminte și este însoțită de miros neplăcut. Multe persoane pot avea mai multe manifestări dintre acestea. Transpirația poate apare datorită temperaturilor ridicate, stresului sau brusc, fără nici un motiv. Se accentuează în sezonul cald și se atenuează în sezonul rece.Cum se tratează hiperhidroza? În cazul celei secundare, trebuie tratată afecțiunea care a determinat-o. Hiperhidroza primară se tratează prin diferite metode. Antiperspirantele sunt metode accesibile, ieftine și primele încercate de pacienți; cele mai eficiente conțin clorură de aluminiu și se aplică seara de 2-3 ori pe săptămână și sunt suficiente pentru pacienții cu transpirație ușoară sau moderată. Iontoforeza utilizează apa pentru conducerea curentului electric la nivelul pielii; acesta se aplică timp de 10-20 de minute de 2-3 ori pe săptămână, apoi numărul ședințelor scade la 1 timp de 1-3 săptămâni. Interesant este că această metodă nu este dureroasă.

Toxina botulinică (Botox) este de asemenea utilizată pentru a ameliora transpirația în exces. Deși în doze mari este periculoasă pentru sănătate, în doze mici este utilizată în cosmetică pentru tratamentul ridurilor, a hiperhidrozei etc. Se aplică local în zona axilară timp de 6-12 luni. Mai pot fi utilizate antidepresive, anxiolitice deoarece se pornește de la premisa că transpirația excesivă constituțională este caracteristică persoanelor anxioase. Proceduri temporare sunt aspirarea glandelor sudoripare (îndepărtează 30% din glande) și simpatectomia percutană (se injectează o substanță și se întrerup o perioadă legăturile nervoase). Printre metodele radicale se numără excizia glandelor sudoripare axilare și simpatectomia. Simpatectomia presupune îndepărtarea ganglionilor nervoși simpatici care reglează secreția glandelor sudoripare. Astfel, hiperhidroza facială și palmară moderată poate fi tratată printr-o tehnică endoscopică (minim-invaziv), care nu are riscuri majore; după intervenție se poate produce transpirație compensatorie temporară. Hiperhidroza plantară necesită intervenție chirurgicală la nivelul abdomenului. Pentru localizarea generalizată sau de la nivelul trunchiului nu există rezolvare chirurgicală. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  hiperhidrozatranspiratia excesivatoxina botulinicabotox
10:14 pm Miercuri, 09 Aprilie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare