Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Transpiri prea mult? VEZI care este cauza si cum poti elimina acest disconfort

Transpirația reprezintă un proces firesc util pentru ajustarea temperaturii corpului, mai exact la scăderea acesteia în situații care duc la depășirea valorii normale de 36.5-37 grade Celsius (căldură, febră). Sistemul nervos simpatic este responsabil de secreția glandelor sudoripare; astfel, la persoanele la care există o activitate crescută a acestuia, apare transpirația excesivă (hiperhidroza).
Cum se clasifică hiperhidroza? Poate fi de cauză primară (constituțională), care incomodează aproximativ 3% din populație, mai frecvent între 10-60 ani și debutează în timpul adolescenței. Este accentuată de situațiile stresante, anxietate, cafea, fumat. Cea secundară este mai puțin întâlnită și poate apare oricând ca manifestare a unei afecțiuni: diabet zaharat, afecțiuni ale tiroidei sau hipofizei, menopauză, obezitate, afecțiuni psihice sau în urma administrării unor medicamente. Altă clasificare se referă la localizare: poate fi generalizată sau localizată (mâini, picioare, axile, zona genitală - în aceste zone sunt mai multe glande sudoripare).
Ce trebuie să știm despre manifestarea transpirației excesive? Spre exemplu, hiperhidroza feței este un motiv de jenă pentru pacient datorită căderii picăturilor de transpirație de frunte; dacă acesta e rușinat, stresul se accentuează și transpirația se intensifică. Transpirația excesivă palmară este cea mai stigmatizantă dintre toate, deoarece simplul gest de a da mâna cu cineva în diverse situații devine o cauză de anxietate pentru pacient. Astfel, ei ajung să evite contactele de acest tip cu alte persoane. Hiperhidroza axilară este de asemenea incomodă, deoarece apar urme pe îmbrăcăminte și este însoțită de miros neplăcut. Multe persoane pot avea mai multe manifestări dintre acestea. Transpirația poate apare datorită temperaturilor ridicate, stresului sau brusc, fără nici un motiv. Se accentuează în sezonul cald și se atenuează în sezonul rece.
Cum se tratează hiperhidroza? În cazul celei secundare, trebuie tratată afecțiunea care a determinat-o. Hiperhidroza primară se tratează prin diferite metode. Antiperspirantele sunt metode accesibile, ieftine și primele încercate de pacienți; cele mai eficiente conțin clorură de aluminiu și se aplică seara de 2-3 ori pe săptămână și sunt suficiente pentru pacienții cu transpirație ușoară sau moderată. Iontoforeza utilizează apa pentru conducerea curentului electric la nivelul pielii; acesta se aplică timp de 10-20 de minute de 2-3 ori pe săptămână, apoi numărul ședințelor scade la 1 timp de 1-3 săptămâni. Interesant este că această metodă nu este dureroasă.
Toxina botulinică (Botox) este de asemenea utilizată pentru a ameliora transpirația în exces. Deși în doze mari este periculoasă pentru sănătate, în doze mici este utilizată în cosmetică pentru tratamentul ridurilor, a hiperhidrozei etc. Se aplică local în zona axilară timp de 6-12 luni. Mai pot fi utilizate antidepresive, anxiolitice deoarece se pornește de la premisa că transpirația excesivă constituțională este caracteristică persoanelor anxioase. Proceduri temporare sunt aspirarea glandelor sudoripare (îndepărtează 30% din glande) și simpatectomia percutană (se injectează o substanță și se întrerup o perioadă legăturile nervoase). Printre metodele radicale se numără excizia glandelor sudoripare axilare și simpatectomia. Simpatectomia presupune îndepărtarea ganglionilor nervoși simpatici care reglează secreția glandelor sudoripare. Astfel, hiperhidroza facială și palmară moderată poate fi tratată printr-o tehnică endoscopică (minim-invaziv), care nu are riscuri majore; după intervenție se poate produce transpirație compensatorie temporară. Hiperhidroza plantară necesită intervenție chirurgicală la nivelul abdomenului. Pentru localizarea generalizată sau de la nivelul trunchiului nu există rezolvare chirurgicală. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”