Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Sindromul de intestin iritabil, o boala benigna dar suparatoare

Sindromul de intestin iritabil reprezintă una din cele mai frecvente cauze de prezentare la consult gastroenterologic. Este o afecţiune funcţională a intestinului,adică nu ar fi găsită nici o leziune a colonului vizibilă cu ochiul liber sau la microscop. Sindromul de intestin iritabil este subdiagnosticat, aşa că datorită numărului mare de pacienţi, este util ca medicul curant să aibă un nivel de expertiză în diagnosticul şi tratamentul acestuia.
Ce anume determină apariţia acestei afecţiuni? Nu se cunoaşte cauza exactă, dar se bănuieşte că există o comunicare deficitară între creier şi intestin determinată de stres, anomaliile hormonale, afectarea imunităţii organismului sau mediatorii utilizaţi între creier şi intestin. Astfel se produc spasme ale musculaturii intestinale, care încetinesc sau accelerează tranzitul, determinând constipaţia sau diareea.
Cum se manifestă sindromul de intestin iritabil? În primul rând, cel mai deranjant simptom este durerea abdominală, care poate fi scăzuta sau crescută în intensitate, se ameliorează după emisia scaunului sau a gazelor şi nu prea cedează la medicamente. Durerea este însoţită de diaree alternând cu constipaţie,modificarea aspectului scaunului, tulburări de evacuare (durere sau efort la defecaţie, defecaţie imperioasă, senzaţie de evacuare incompletă), scaune cu mucus, balonare. Manifestările clinice fie sunt prezente o perioadă lungă de timp, fie apar şi dispar intermitent şi induc disconfort ridicat pacientului, care se prezintă deseori la consult şi este, de obicei, unul dintre cei mai nemulţumiţi pacienţi ce aşteaptă la cabinetul doctorului.
Cum se pune diagnosticul de colon iritabil? Fiind o boală funcţională, în principiu diagnosticul este unul de excludere, de aceea trebuie realizate analize pentru îndepărtarea altor suspiciuni: de sânge, examen coprologic şi sigmoidoscopie (vizualizarea ultimei porţiuni a colonului prin colonoscopie). În cazul bătrânilor sunt necesare investigaţii mai ample, întrucât prezenţa simptomelor poate ascunde afecţiuni mai grave: analize de sânge mai amănunţite, ecografie abdominală, endoscopie digestivă superioară şi inferioară. Din anamneză, prezenţa următoarelor simptome exclud diagnosticul: prezenţa sângelui în scaun, scăderea în greutate, febra, durere sau diaree care trezeşte bolnavul. De asemenea, diagnosticul este improbabil dacă există un istoric de intoleranţă la lactoză, fructoză, cafeină, de administrare de medicamente cu efecte secundare digestive.
Cum se tratează sindromul? Deşi factorii alimentari par să nu fie implicaţi în producerea bolii, se încearcă o dietă prin care se exclud din alimentaţie: produsele lactate, condimentele, cafeaua, ciocolata, alcoolul, băuturile carbogazoase, dulciurile concentrate, alimentele care produc balonare: fasole, mazăre, varză, conopidă. Se evită excesul de carne şi grăsimi şi se introduc în alimentaţie suplimentele de fibre pentru combaterea constipaţiei.
Nu există tratament medicamentos eficient, ci doar un tratament pentru combaterea simptomelor, care în multe cazuri se poate dovedi nesatisfăcător. Astfel, durerea se tratează cu antispastice (Spasmomen, Colospasmin, Duspatalin,Debridat, Colpermin); dacă predomină diareea ca simptom, se administrează Imodium, Lotronex; pentru constipaţie se administrează Zelnorm, Dulcolax, iar pentru balonare cărbune, Espumisan. Dacă simptomele se menţin la un nivel foarte deranjant după administrarea medicaţiei simptomatice, se încearcă psihoterapie şi medicaţie antidepresivă( Sinequan, Prozac, Zoloft), care în doze mici poate fi mult mai eficientă decât alte medicamente. De asemenea, se pot utiliza antibiotice (Rifaximin) în asociere cu probiotice şi hipnoterapia.
Deşi este o afecţiune cronică, care nu se vindecă, e important de ştiut că are un prognostic bun şi că simptomele pot fi ţinute sub control cu ajutorul metodelor de tratament. Sunt mulţi pacienţi cărora nu li se explică ce presupune sindromul şi aceştia se prezintă pentru consult la mai mulţi medici, fiind investigaţi excesiv, aşadar trebuie menţinută o bună comunicare cu acesta. (Manuela CULICĂ, foto:Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”