Darabani versus Saveni. Concurenta doar la nivelul orgoliilor



 Darabani și Săveni sunt orașele cele mai apropiate atât ca întindere cât și ca populație sau ca nivel economic din județul Botoșani. Fără a fi legate de o linie de comunicație importantă, locuitorii celor două orașe au avut contacte mai curând sporadice. Dacă proiectul liniei ferate care urma să plece de la Dângeni și să ajungă la Rădăuți Prut prin Săveni și Darabani ar fi fost dus la bun sfârșit, atunci cu siguranță alta ar fi fost situația celor două localități astăzi. Istoria celor două orașe mici s-a desfășurat oarecum paralel și similar în același timp. Atestate documentar cam în același an, 1546, ambele localități au avut aceeași evoluție până în secolul XIX când Săveniul a fost declarat târg în 1818 iar Darabaniul în 1837. Săveniul a fost foarte mulți ani reședința plasei Bașeu, cu toate acestea se pare că din anumite puncte de vedere Darabaniul era cu un pas înainte. Activitatea boierului Teodor C. Balș prin ctitoriile sale, Biserica Sfântul Nicolae și prima școală sătească de stat din Moldova sau prin favorizarea sedentarizării minorității evreiești a avut un rol important în modernizarea vieții rurale a târgului de pe malul Prutului. Anul 1968, în noua eră socialistă, este unul important pentru ambele localități, atunci fiind ridicate la statutul de oraș.

Orașe mici, care se confruntă cu destule probleme locale, Darabaniul și Săveniul nu au stat mereu întotdeauna bine la capitolul colaborare instituțională. Fără a fi legate de un drum important, cele două orașe s-au tolerat reciproc, fără a-și uni forțele în rezolvare problemelor comune. Ba chiar putem spune că între Darabani și Săveni nici măcar nu este drum asfaltat, iar mijloacele de transport interurbane au început să circule doar de câțiva ani. În ceea ce privește istoria recentă, dărăbănenii au avut impresia că cei din Săveni au știut să-și apere mai bine interesele. Atunci când s-au luat decizii importante pentru viitorul celor două orașe, argumentele edililor Săveniului au avut câștig de cauză, chiar dacă nu au fost reprezentate de parlamentari locali. Spre exemplu, cu toții ne aducem aminte de primăvara anului 2011, atunci când Spitalul Orășenesc Darabani a fost închis deși peste tot el era dat ca funcțional. Atunci reprezentanții orașului vecin au depus toate eforturile și au reușit să păstreze spitalul de acolo. La noi nu s-a reușit acest lucru, deși mulți dărăbăneni s-au întrebat cum a fost posibil acest lucru, din moment ce eram reprezentați de un senator în Comisia de Sănătate a Parlamentului și de un deputat la putere. Un alt episod în care dărăbănenii s-au simțit dezavantajați în raport cu cei din Săveni s-a petrecut în această vară, când s-a pus în discuție desființarea Judecătoriei și a Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani. La fel ca acum doi ani, în iunie anul acesta s-a vehiculat ideea că cele două instituții vor fi închise la Darabani dar vor fi menținute la Săveni. La acea dată prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani se declara surprins și afirma că acest lucru este o încălcare a dreptului la justiție. La rândul său, deputatul USL Costel Șoptică afirma că va depune memoriu la hotărârea CSM. Nu știm dacă memoriul a mai fost depus sau nu, dar putem vedea cu siguranță că atunci când s-a pus problema închiderii unei instituții mereu Darabaniul s-a aflat pe listă iar Săveniul a avut câștig de cauză. Acum nu știm a cui este vina, dar rămâne întrebarea de ce la alții se poate și la noi nu, mai ales că ai impresia că parcă orgoliul și îngâmfarea au atins cote mai mari pe malul Prutului.



Cu o simplă căutare pe google, orice persoană își poate da seama de modul cum înțeleg unii să-și facă meseria, despre transparența administrației locale, și cât de în urmă a rămas Primăria Darabani la capitolul relații publice și comunicare. La începutul lunii martie prefectul Costică Macaleț la o ședință cu primarii din județ le atrăgea atenția asupra modului cum sunt gestionate site-urile primăriilor. Atunci reprezentantul Guvernului în județ afirma că cei care nu se vor alinia noilor standarde vor fi sancționați. Cu acea ocazie, Corneliu Aroșoaie afirma că a stabilit contacte cu o firmă IT din Iași pentru a actualiza site-ul Primăriei Darabani. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar pagina de internet a administrației locale sfidează bunul simț. Cei care dau click pe site-ul Primăriei Darabani nu găsesc nici o informație legată de organigrama instituției, bugetul orașului, declarații de avere sau orice altă informație de interes public. În schimb, site-ul Primăriei Săveni este actualizat, poți găsi informații utile despre oraș sau instituțiile publice de acolo, declarațiile de avere ale primarului și ale consilierilor locali, structura Consiliului Local și organigrama primăriei. Un alt motiv să afirmăm că rivalitatea dintre cele două orașe de la marginea Europei este doar la nivelul orgoliilor, în ultimii ani Săveniul fiind mereu cu un pas în față în situațiile critice.

Primarul orașului Săveni, Relu Târzioru, pe care mulți îl confundă cu vice-primarul de Darabani căruia îi spun Relu „Întârzioru”, a declarat pentru Darabaneni.ro că nu simte că se află în concurență cu cei din Darabani, ba mai mult a încercat mereu să colaboreze pentru a rezolva problemele comune: „Nu am fost niciodată într-o competiție, suntem parteneri, suntem orașe apropiate, cu aceleași probleme și nu cred că intră într-o competiție. Suntem vecini dar nu ne călcăm în picioare, poate suntem la concurență la nivelul administrației locale, dar nu suntem în nici o dispută. Din contră, suntem parteneri, colaboratori, fondurile vin de sus în jos și nu cred eu că se suprapun nevoile sau interesele noastre. Noi discutăm, colaborăm, avem inițiative comune de multe ori. Acum modul cum fac mai marii noștri repartiția se resimte la nivelul tuturor orașelor. În cazul Spitalului sau a Judecătoriei eu cred că nu are nici o relevanță nici o competiție. Aici sunt niște criterii care au fost îndeplinite. E adevărat că eu am consumat mult combustibil să salvez Spitalul din Săveni, am avut stabilitate la nivelul administrației locale care a permis acest lucru. La dumneavoastră s-au cam schimbat primarii dar aveați un senator în Comisia de Sănătate și un deputat la putere care puteau să facă ceva. Cred că neșansa Darabaniului e clară mai ales că nu era pe lista de închidere. Eu am avut un singur țel, salvarea Spitalului pentru că un oraș fără spital este mort”, a conchis edilul șef al orașului Săveni. (Alexandru D. AIOANEI)




Te-ar mai putea interesa si:  Primăria DarabaniDarabaniRelu TarzioruSaveni
8:56 pm Joi, 22 August, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Editorial
 În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 14 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai puterea și nebunia necesară de a te î... continuare
Poza saptamanii

Sărbători Pascale luminate!

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Clipul lunii
Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare