Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Ce trebuie sa stim despre vaccinul anti HPV

Virusul Papiloma uman (HPV) este agentul principal incriminat pentru aproximativ toate tipurile de cancer de col uterin și se transmite pe cale sexuală. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dar numai 70 din acestea sunt implicate în infecțiile umane.
Virusul atacă pielea și mucoasele , în special mucoasa colului uterin și produce diferite tipuri de leziuni: veruci, condiloame, cancer. Au fost studiate tipurile de HPV găsite la persoane cu cancer și s-a constatat că tulpinile 16 și 18 determină mai mult de 70 la sută din leziunile canceroase, restul fiind cauzate de tulpinile 31, 33, 35, 45, 52, 58 etc. Descoperirea vinovaților principali pentru dezvoltarea cancerului a îndemnat cercetătorii să-și îndrepte atenția către crearea unui vaccin. Astfel, în prezent există două vaccinuri: Cervarix (pentru tulpinile 16, 18, 31, 33, 45) și Silgard (pentru tulpinile 16, 18 și 6, 11 care nu determină cancer, ci veruci). Așadar, vaccinul care acoperă mai multe tulpini implicate în cancer este Cervarix.
Cum se administrează vaccinul? Acesta trebuie administrat, de preferință, fetițelor între 9 și 11 ani sau femeilor înainte de debutul vieții sexuale; în intervalul 9-11 ani protecția împotriva infecției cu virusul este maximă. Dacă persoana a fost deja infectată cu virusul, vaccinul este mai puțin eficient, dar se poate realiza deoarece de obicei infecția e cu o singură tulpină; dacă și-a început viața sexuală, se poate administra vaccinul după efectuarea unor analize. Sunt necesare trei doze prin injecție intramusculară, a doua și a treia doză fiind administare la o lună, respectiv șase luni de la prima administrare. S-a descoperit că valorile anticorpilor obținuți în urma vaccinului au un nivel de 11 ori mai mare decât cei rezultați din infecția naturală și protejează timp de 20 de ani.
Ce efecte adverse are vaccinul HPV? Acesta prezintă efectele secundare întâlnite în mod normal și la celelalte vaccinuri. Cel mai frecvent, persoana acuză înroșire, tumefiere și durere la nivelul sediului injecției, cefalee, subfebrilitate (între 37 și 38 grade Celsius) și stare care imită gripa. După vaccin, se recomandă repaus în poziție șezândă, deoarece pot apărea amețeli sau stare de leșin. S-au înregistrat și reacții adverse mai grave, precum alergii grave (șoc anafilactic), paralizie, tromboză venoasă, edem cerebral.
Ce beneficii concrete ne oferă vaccinarea HPV? S-a demonstrat că, în cazurile în care administrarea s-a realizat corect, înainte de contactul cu virusul eficiența de prevenire a infecției, deci a cancerului se situează între 97 și 100%. Vaccinul nu influențează fertilitatea. Așadar, acest vaccin a deschis o nouă poartă în lupta împotriva cancerului de col uterin.
După vaccinare, trebuie realizat un test Papanicolau la 2-3 ani, pentru că sunt și alte tulpini care produc cancer și nu sunt acoperite de vaccin (35, 52, 58 etc.). Alte măsuri din partea de prevenție a cancerului de col uterin constau în consulturi ginecologice și realizarea testului Papanicolau la intervale regulate, renunțarea la fumat, utilizarea prezervativului și limitarea numărului de parteneri. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”