Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

S-a stins din viață fondatorul Muzeului Nordului „O personalitate incontestabilă, un patriot ardent…”

 
  
În acest final de octombrie Darabaniul este în doliu. În această dimineață, unul dintre cei mai importanți colecționari din județului Botoșani și cel care a pus totul în slujba înființării unui muzeu de istorie și etnografic la Darabani, Dumitru Haha, cetățean de onoare al orașului, a plecat spre o lume mai bună.

Dumitru Haha, cunoscutul colecționar și om de cultură dărăbănean a trecut la cele veșnice sâmbătă, 31 octombrie 2020, după o grea suferință. Născut în 1953, la Bajura, Dumitru Haha a fost primar al Orașului Darabani, imediat după 1989, ulterior, fiind director al filialei Darabani a Băncii Comerciale Române. Era cunoscut de toată lumea ca un mare pasionat de istorie și un colecționar cu acte în regulă. În casa părintească de la Bajura, de-a lungul vieții, a adunat mii de artfecate, cu valoare istorică și etnografică. Cunoștea foarte bine istoria locală, toponimia și legendele zonei. În 2012 a declarat pentru Darabaneni.ro: „Vreau ca tinerii să se poată bucura de munca mea de o viaţă”.

În 2014, în urma unor eforturi conjugate, a luat ființă Muzeul Nordului, în interiorul Conacului Balș, după ce Dumitru Haha a donat orașului Darabani toată colecția sa istorică și etnografică. Singura condiție pusă a fost aceea de a fi custodele muzeului atât timp cât va fi în putere. Astăzi, orașul Darabani a pierdut pe unul dintre cei mai împătimiți fii ai săi și pe unul care i-a lăsat moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă. Memoria lui Dumitru Haha va dăinui prin artefactele pe care le-a lăsat urmașilor și prin muzeul pe care l-a înființat și organizat după sufletul său.


Poetul Victor Teișanu a scris un scurt necrolog în amintirea celui care și-a lăsat amprenta pentru totdeauna asupra culturii dărăbănene.

„Dumitru Haha. In memoriam!
Într-o vreme tristă și confuză, în care un virus primejdios pare a îngenunchea întreaga planetă, aici, în Nord, la Darabani, ne despărțim de încă un simbol al locului: Dumitru Haha. O personalitate incontestabilă, cu har pentru cercetare în domeniul istoriei, dar atașat până la contopire de tot ce înseamnă cultură și spiritualitate. Un patriot ardent, adunând cu patimă, de-a lungul vieții urmele dăinuirii neamului românesc în acest colț de țară. Meritele sale de colecționar au fost recunoscute public între cunoscători și în reviste de specialitate, unde și-a tipărit de multe ori rezultatele unei munci aplicate și neîntrerupte. Rodul eforturilor sale s-a materializat, iată, și într-un splendid muzeu local de istorie și etnografie, conținând adevărate comori ale viețuirii noastre pe aceste meleaguri. Și poate că cel mai potrivit omagiu pentru Dumitru Haha, cetățeanul de onoare al urbei, ar fi ca muzeul pe care l-a fondat să-i poarte oficial, pentru totdeauna, numele. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”. Sincere condoleanțe familiei!
Te-ar mai putea interesa si:  Victor TeişanuDumitru Haha
4:10 pm Sambata, 31 Octombrie, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare