Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Haha: „Vreau ca tinerii să se poată bucura de munca mea de o viaţă” FOTO

Fostul director al BCR Darabani, Dumitru Haha, a colecţionat de-a lungul timpului peste 2000 de piese care şi-ar găsi loc foarte uşor în vitrina unui muzeu din România. Nu a contabilizat sumele cheltuite pentru achiziţionarea obiectelor, dar îşi evaluează „zestrea” la peste 100.000 de lei. A participat la aproximat 70 de expoziţii de numismatică şi afirmă că nu are de gând să pună punct căutărilor izvoarelor românilor. Haha îşi prezintă colecţia pentru Darabaneni.ro.

Vorbind cu pasiune despre fiecare obiect, relatând povestea din spatele fiecăruia, Dumitru Haha ne poartă prin epoci, culturi şi universul diverselor meserii pe care le-au avut românii de-a lungul timpului. Păşim sfioşi dintr-o încăpere în alta, exponatele ne privesc de pe rafturi şi parcă ar dori să ne vorbească. „Toate aceste obiecte sunt găsite în zona Darabani. Am cea mai mare colecţie de ulcioare din zonă şi cea mai mare colecţie de coveţi, bănuiesc din judeţul Botoşani, în jur de 100 de coveţi”, ne-a mărturisit gazda noastră. Obiectele ţărăneşti, toate din lemn, se ascund sub praful timpului şi aşteaptă să spună generaţiilor viitoare cine le-au fost bunicii. Lăzile de zestre, leagănul de copil, unităţile de măsură sau obiectele casnice cum ar fi cofăielele, depănătorile, stativele de ţesut, melițoiul, pieptenele de cânepă, toate dau substanţă unui tezaur etnografic local.

Unele obiecte le cunosc, dar altele nu. Gazda îmi face mici demonstraţii, astfel că ne-am apucat de montat un urzitor, o vârtelniţă şi alte piese tradiţionale. Se mândreşte cu maşina de găurit pentru fierărie de producţie austro-ungară dar şi cu alarma antiaeriană, încă funcţională. Cele peste 70 de prosoape ţărăneşti au şi ele locul lor deosebit de important în cadrul colecţiei Haha. Proprietarul mi le arată într-un colţ de vitrină, şi speră ca aceste ţesături să vorbească generaţiilor viitoare despre măiestria femeilor din nordul Moldovei. Teslele, sfredele ţigăneşti, hârleţul de lemn cu lama de metal, furca de lemn, toate vorbesc de o civilizaţie a satului românesc din secolul XIX şi începutul secolului al XX-lea.

Pasionat de istoria militară şi îndeosebi de cel de-al Doilea Război Mondial, Dumitru Haha are un număr impresionant de obiecte folosite de armatele din timpul marii conflagraţii, de la butoaie care au aparţinut armatei germane până la caschetele de război ale principalelor unităţi combatante. Între acestea se găsesc două piese extrem de rare, o cască de război germană din Primul Război Mondial şi o cască de război prusacă. Însă, piesa de rezistenţă care îl face învidiat printre colegii colecţionari este un încărcător de benzi de mitralieră (foto stânga) de producţie occidentală, în perfectă stare de funcţionare şi păstrat în cutia originală. Piesa are o valoare extraordinară datorită rarităţii sale. Mărturie a perioadei de represiune comunistă din anii ‘50, o uniformă de miliţian stă agăţată de grindă alături de o cămaşă populară. Poate că timpul le va separa şi le va pune pe fiecare la locul lor. Cizmele ofiţereşti mai păstrează parcă luciul de odinioară, chiar dacă au străbătut Europa până la Don şi înapoi până în Cehia. Colecţia de obiecte militare are în componenţă şi un număr important de baionete, provenite de la diferite arme şi armate, de la cele clasice sovietice, până la două stilete ofiţereşti româneşti.

Câteva săbii întregesc peisajul expoziţional. Colecţia de medalii militare este şi ea impresionantă însumând aproximativ 200 de piese, proprietarul deţinând diverse decoraţii, de la cele româneşti din perioada monarhiei, până la câteva piese germane şi sovietice din al Doilea Război Mondial. Pe lângă decoraţiile militare, Dumitru Haha deţine un număr important de medalii şi decoraţii româneşti oferite civililor, de la Ordinul Serviciul Credincios, până la cel de Erou al Muncii. Una dintre cele mai valoroase este o medalie de la botezul lui Carol al II-lea. Tatăl Elenei Lupescu, amanta care ulterior i-a devenit soţie lui Carol al II-lea, a fost farmacist la Darabani, iar autorul crede că odată cu vizita acesteia din anii ’30, la casa părintească a ajuns şi acea medalie la Darabani. Toate acestea sunt completate de replici miniaturale ale diferitelor arme sau maşini de război folosite în secolul XX.Dacă domeniul militar este bine reprezentat în colecţia Haha, nici celelalte nu sunt neglijate, cum ar fi istoria bisericii. Agăţate de rafturile bibliotecii stau mărturie a vremurilor de odinioară câteva cădelniţe, iar lângă cărţi găsim o cruce donată de Theodor C. Balş bisericii din Darabani, inscripţionată cu data şi numele donatorului. Lângă ea este aşezată o altă cruce din lemn de chiparos sculptat cu acul şi ferecată în argint. Nici icoanele nu lipsesc, colecţionarul adunându-le de la oamenii din zonă. Biblioteca este un alt domeniu cu care Dumitru Haha se mândreşte, el însuşi autor al unei culegeri de documente privind istoria Darabaniului. Afirmă că deţine aproape toate lucrările publicate despre Darabani, scrise de autori originari de pe malul Prutului sau care fac referire în treacăt la aceste meleaguri. Literatura beletristică şi istoria se îmbină aici într-un tot unitar. Proprietarul se mândreşte, însă, cu o lucrare dedicată procesului de la Darabani dintre români şi evrei din anul 1877, el fiind proprietarul unicului exemplar din acest document. A promis că va publica cât de curând o nouă ediţie îngrijită şi actualizată a acestei lucrări.

De asemenea, deţine 8 volume dedicate vieţii evreilor din târgurile actualului judeţ Botoşani, lucrări publicate în Israel. Cărţile vechi au locul lor, în centru, proprietarul deţinând câteva exemplare publicate în idiş, din a doua jumătate a secolului XIX. Însă, lucrările cele mai valoroase par a fi o carte în slavonă, cel mai probabil din secolul XVIII, cu coperte de lemn şi un volum cu opere ale lui La Fontaine, cu grafica originală şi publicat la Paris în 1870. Printre cele aproximativ 2000 de volume, în diferite dosare, ferite de praf şi lumină stau ascunse diverse documente ale istoriei locale. De la titluri de proprietate, la acte de concesiune sau diplome de şcoală, toate au menirea de a construi o istorie vie a urbei.După ce am şters împreună cu gazda praful timpului de pe cele mai multe obiecte, nu puteam să-mi iau rămas bun fără să vorbim puţin şi de omul Dumitru Haha. Originar din Bajura, născut în anul 1953, viitorul colecţionar a urmat după gimnaziu cursurile Liceului Economic Agricol din Fălticeni. După 1990 urmează studii superioare de drept, în prezent fiind consultant juridic autorizat. Despre pasiunea pentru istorie spune că i-a fost insuflată încă din primele clase de gimnaziu, când l-a avut profesor pe viitorul ofiţer de securitate, Măciucă. Profesorul de atunci a sesizat afinitatea pentru istorie a tânărului Haha, încurajându-l şi canalizându-i energia spre acest domeniu.

A fost primul primar al Darabaniului de după 1989 dar şi-a dat demisia în urma problemelor iscate de legea retrocedărilor terenurilor colectivizate. A fost apoi 15 ani director al filialei Darabani a Băncii Comerciale Române, iar acum, la pensie, se ocupă de planurile sale publicistice. Chiar dacă a vorbit foarte puţin despre sine, Dumitru Haha ne-a mărturisit, totuşi, că are în lucru mai multe cărţi, printre care o istorie administrativă a localităţii Darabani, o biografie a familiei Balş şi o reeditare a lucrării despre procesul dintre românii şi evreii din Darabani. Pasionatul colecţionar a mai afirmat că nu se opreşte din cercetarea istoriei locale şi din colecţionarea artefactelor, trăind mereu cu speranţa că se va găsi un spaţiu în care piesele adunate de el o viaţă întreagă dar şi cele ale altor colecţionari din oraş să fie aşezate în vitrinele unui muzeu. (Alexandru D. Aioanei)

Click pe prima fotografie pentru a viziona o Galerie foto impresionantă

Citiţi pe aceeaşi temă:
Dumitru Jar, invatatorul colectionar cu nume fierbinte
Te-ar mai putea interesa si:  Dumitru Haha
1:56 pm Vineri, 17 August, 2012

13 Comentarii la “Haha: „Vreau ca tinerii să se poată bucura de munca mea de o viaţă” FOTO ”

 1. Ioan T spune:

  Felicitari, poate o sa fie vreo initiativa sa se deschida ceva un muzeu prin zona orasului Darabani, macar prin cultura sa supravietuim, daca spitalele, scolile, industria, agricultura si altele ca infrastructura sunt la pamant... Felicitari!

 2. Radu spune:

  Bravo,domnule Mitica Haha!Ma bucur si te felicit pentru munca si stradania ta.Sper ca macar acum D-l Primar Corneliu Arosoaie,sa te ajute in deschiderea muzeului mult dorit .Te salut din SUA.

 3. Inv.Gh.Ilas-Brasov spune:

  Felicitari Mitica,multa sanatate si putere de munca.Cu asa oameni te poti mandri ca esti darabanean.BRAVOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. NICU spune:

  Impresionant,domnule Haha.Poate "complotati" cu prietenii locali la intilnirile de la "guvern'-ul local si o puneti de un muzeu.Asa,ca sa mai ridicati urbea careea i-ati dedicat multi ani din viata.

 5. costel spune:

  Mult respect d-nule Haha! sunteti posesorul unei impresionante colectii de obiecte!!!! va stiam pasiunea de a descoperi obiecte arhaice si povestile din spatele lor. este o ,,nebunie,, frumoasa si va stimez pentru efortul de a transmite istoria si cultura satului. va doresc mult succes in infiintarea muzeului si sa retina toti carcotasii ideii atunci cand se vor afla in fata muzeului ca ,, dincolo de usa incepe timpul,,

 6. ovidiu spune:

  D-le Haha, detineti un veritabil tezaur! Felicitari si asteptam ca munca d-voastra sa se concretizeze in acel muzeu.

 7. Yves spune:

  Un sfertodoct plin de importanță ca și redactorii site-ului!

 8. Crin Antonescus spune:

  Un belciug , o covata , o grebla si un tapoi , este tot ce ai nevoie sa te declari un mare iubitor si colectioner de " arta " . La noi se mai poate confunda arta cu harta sau hartoi , precum taranii spun vitelor atunci cand vor sa le mute dintr-o parte in alta . In afara medaliei de bronz de la botezul lui Carol , daca si aia nu o fi replica in miniatura precum restul colectiei , nu mi se pare nimic interesant sa lasi copiilor . Aceste obiecte se gasesc in fiecare pod a unei case batranesti si nu numai . Cand s-a mutat museul din prima scoala sateasca de pe str. Ion Voda de langa spital , au disparut mai multe obiecte de valoare care cu siguranta se gasesc prin casele unor "intelectuali sau colectioneri " . Cred ca aceasta colectie ii poarta numele colectionerului fiind botezata inca de la botezul lui Carol cu pecetea pasaricii Elenei Lupescu care nu are nici o legatura cu locurile noastre dar care , a venit special la Darabani sa boteze colectia . Initial a fost unmita Hahahahahahaha iar acest domn a vrut s-o faca mai serioasa si ulterior i-a schimbat numele in Haha . In fine , numele original trebuie pastrat , cat pentru iubitorii de "arta " cat si pentru cei cu harta sau hartoi .

 9. Domnul Hihi spune:

  a strans si asta 3 vechituri...intr-adevar..mare om...

 10. nul spune:

  Noi tarnai simpli de la tara.Noi supravetuim prin munca animalelor,vrem apa,canalizare,drumuri bune pt ca platim taxe si impozite la primarie,si dupa aia sa facem muzeu.D-l Haha tot respectu,dar ininte de muzeu ne dorim altele mai bune.

 11. alex spune:

  Camd se dechide spitalul. Ce amai spun alesii nostri?! care se bateau cu pumnul in piept ca il vor deschide! Si de ce unele comentariii le stergeti! II pupati in fund pe Nazare si Arosoaie. ca de nu, vai de capul vostru. Domnul Haha e secretarul USL-istilor dde asta l-ati publicat . vadoare in cot de munca lui ....Ziaristilor.... cu caracter!!!!

 12. vasea spune:

  de ce nu se publica toate comentariile??rusine!sa stie toata lumea parerile noastre.dl Haha un hot.iar ptr hobby ul sau respect,dar mai lasa-ne sa traim asa cum putem..muzee ne trebe??:D

 13. cetatean spune:

  Da, parca dl Haha a fost primar de ce nu a facut atunci muzeu ?

 14. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare