Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Ilie Constandache, laureatul Festivalului „Crizantema de Aur” FOTO & VIDEO

Surpriză foarte plăcută pentru dărăbăneni, week-endul trecut, când l-au putut vedea pe Ilie Constandache, căruia prietenii îi spun Luş, cântând pe scena Festivalului Naţional de Interpretare a Romanţei, „Crizantema de Aur”. Cu atât mai mare a fost bucuria în momentul în care tânărul dărăbănean a obţinut premiul al III-lea în cadrul Galei laureaţilor festivalului.
Ajuns la a 48-a ediţie, Festivalul „Crizantema de Aur” s-a bucurat anul acesta de un succes imens, beneficiind poate de cel mai mare buget din istorie şi desfăşurându-se într-un cadru feeric pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte. De-a lungul celor trei zile, cei prezenţi au luat parte la un maraton muzical şi nu numai, în pauzele recitalurilor având loc lansări de carte şi CD-uri. Spectacolul a fost prezentat de Miruna Ionescu, Silviu Biriş şi Octavian Ursulescu, iar din juriu au făcut parte celebrităţi precum dirijorul Voicu Enăchescu, realizatorul TV Florentina Satmari sau interpreta Matilda Pascal Cojocăriţa.

Cum a ajuns dărăbăneanul Ilie Constandache într-o companie atât de selectă ne mărturiseşte chiar el: „Anul trecut am participat în calitate de spectator la invitaţia mătuşii mele din Germania, Anika Mertz (foto sus), care mi-a spus că trebuie să merg şi eu. Vâzând ceea ce se întâmplă acolo, mi-am spus că pot şi trebuie să particip numaidecât. M-am ambiţionat şi, anul acesta pe data de 19 septembrie, am mers la Bucureşti la Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română fiind audiat de maeştrii Voicu Enăchescu şi de Dan Ardelean, am luat cu brio preselecţia şi m-am prezentat pe data de 22 la Târgovişte în calitate de concurent”.
Cu „Nu se poate”, Ilie Constandache a demonstrat că SE POATE
Aşadar, cum nimeni nu e profet în ţara lui, Ilie a avut nevoie de un impuls din partea mătuşii sale cu mentalitate occidentală, pentru a face pasul din cârciuma dărăbăneană, unde cântase până acum, spre marea scenă a muzicii româneşti. S-au organizat 3 preselecţii ale muzicienilor din România şi Republica Moldova, fiind selectaţi în final 16 interpreţi, printre care s-a aflat şi Ilie Constandache. Dărăbăneanul a interpretat două romanţe: „Nu se poate” (video:Târgoviştea în imagini) compusă de Henry Mălineanu, care a făcut parte şi din coloana sonoră a filmului „Filantropica” şi „La fereastra cu zorele” muzica şi versurile P. Popescu Peppo. Fără a lua sute de ore de canto, fără un profesor cu care să se pregătească pentru acest festival grandios, doar datorită talentului său, Ilie Constandache a impresionat juriul, care i-a acordat Premiul al III-lea.
„Pentru mine, romanţa este balsam pentru suflet”

Dărăbănenii ştiu foarte bine că Ilie face parte din vestita familie de lăutari Constandache. A urcat pentru prima dată pe scena Casei de Cultură din Darabani la vârsta de 7 ani şi a cântat la nunţi împreună cu tatăl său, Gelu Constandache, până acesta a trecut în lumea celor drepţi, în 1996. „Abordez cu uşurinţă orice gen muzical: uşoară, populară, de petrecere, mai puţin manele sau rap, şi cum am spus şi la Bucureşti, pentru mine romanţa este balsam pentru suflet. M-am născut cu discurile Ioanei Radu, am crescut cu muzica Ileanei Sărăroiu, a lui Nicolae Niţescu sau Gică Petrescu. Romanţa mi-a intrat de mic în sânge. La noi în casă s-a ascultat tot timpul acest gen de muzică”, ne-a mărturisit artistul.
INTERVIU
Cum te-ai simţit pe aceeaşi scenă cu Florentina Satmari sau Octavian Ursulescu? Ai avut emoţii mari?

Am avut emoţii constructive, dar când am cântat pe acea scenă sacră unde au urcat Ioana Radu, Ileana Sărăroiu şi alţi maeştri ai României, emoţiile au fost fantastice. Le-am spus şi celor de acolo că nu am avut profesor, am fost autodidact, totul este nativ, m-am perfecţionat singur. Aceasta a fost prima participare la un eveniment de asemenea anvergură. Principala persoană care m-a susţinut moral a fost mătuşa mea din Germania, care a fost o mare cântăreaţă în Bucureşti, fiind numită „Mica pariziană” şi pentru mama mea, Viorica Constandache, am fost acolo. Pentru ele am făcut acest lucru, binenţeles şi pentru mine.
Trăiam, la un moment dat, cu impresia că nu îţi vei mai valorifica acest talent imens pe care îl ai.
Mulţumesc pentru aprecieri. Da, şi Dumnezeu a vrut aşa, ca să vină mătuşa mea din Germania şi să particip anul trecut la „Crizantema de Aur”, să-mi fac o părere, şi ea mi-a dat acel impus spunându-mi: „Băi baiatule, eu te-am ascultat, văd ceea ce poţi şi trebuie să mergi să cânţi”. Şi pentru asta i-am mulţimit la finalul spectacolului. A fost fantastic, nişte oameni deosebiţi, profesionişti cu adevărat. Chiar nu am cuvinte. A fost ca un vis împlinit, să fiu alături de aceşti monştri sacri ai televiziunii.
Şi visul ar trebui să continuie…

Da, am fost solicitat de către cei de la Societatea Română de Radiodifuziune pentru a înregistra muzică de petrecere şi uşoară. Ei mi-au spus că sunt interesaţi, aştept să văd care sunt planurile lor. Ţin să-i muţumesc maestrului Cornel Panţir şi Orchestrei „Romanticii”, dar şi maeştrilor Dan Ardelean şi Voicu Enăchescu.
De ce nu ai mai cântat la nunţi? Eşti dezamăgit de abordarea unor aşa zişi muzicieni din ziua de astăzi?
Aş prefera să nu răspund la această întrebare. Nu vreau să supăr pe nimeni, nu vreau să deranjez, sunt o persoană paşnică, nu vreau să-mi fac duşmani. Fiecare merge pe drumul lui. Cei care fac cu adevărat muzică să facă muzică, care nu, să se lase de meserie. Cel mai mult îmi doresc să fiu sănătos.
Luş Constandache este un mare talent dărăbănean care ar fi păcat să se irosească. Este băiatul foarte respectuos pentru care vorbeşte mai mult muzica sa, şi care ar trebui deja să-şi pregătească dosarul pentru consursurile de profil gen „Românii au talent” sau „Vocea României”. În curând, dărăbănenii vor putea viziona la Televiziunea Română Festivalul „Crizantema de Aur”. (Lucian BĂLĂUCĂ, foto: Arhiva personală)
P.S.: Răspunsul la ultima întrebare l-am găsit în versurile melodiei sale: „Nu se poate să-mi ia altcineva tot ce-aveam eu mai bun, gândul cel mai curat să n-am cui să-l mai spun, nu se poate…Nu e drept să-i iei ultimul galben al unui sărac, când în el îşi făcuse comoara, să-i furi orbului băţul ce-l poartă toiag sau scripcarului să-i spargi vioara”
Citiţi şi: Maria Constandache, „romanta” muzicii de petrecere din Darabani FOTO & AUDIO de colectie
Adauga un comentariu
Ultimele articole

A jucat fotbal feminin, cântă la chitară, a practicat karate și țintește spre o poziție de comandă în Armata Română. Teodora Avasiloaie spune că nu se simte diferită de elevii care doresc să facă performanță, cu toate acestea ceva o deosebește de colegii ei de generație. Este o fire perseverentă, dispusă să lupte împotriva clișeelor, pregătită să calce pe cărări nebătătorite, cu obiective clare ce țintesc sus de tot. A fost admisă cu prima medie la ... continuare »

Luni, 19 aprilie 2022, în Sala mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș a avut loc, de la orele 18:00, festivitatea de deschidere a ediției a XLIII-a Olimpiadei Naționale de Istorie. După doi ani de pandemie, 200 de elevi din toate județele țării au dat măsura pasiunii lor pentru cunoașterea trecutului. Printre aceștia s-a numărat și Rareș Mandache, de numele căruia se leagă cea mai mare performanță a școlii dărăbănene la disciplina Istorie. Elev în clasa ... continuare »

Am stat aproximativ o oră în centrul de refugiați de la Darabani, și parcă ni s-a dat contorul peste cap. Dar Mișu Plugaru, parcă e de o viață aici, la bine și la greu. I-am întânit pe viceprimarul Dănilă, doctorul Mețler, Ștefan Honceru, și frații Teioșanu, care au revenit acum acasă, pentru a ajuta. Dumitru Dănilă ține să precizeze că acest centru de refugiați a beneficiat de susținerea colegilor săi din Primărie, și le atrage atenția celor din ... continuare »

Inaugurat în februarie 2010, după reconstrucția podului peste râul Prut, punctul vamal de la Rădăuți-Prut a funcționat pe avarie. Fără a fi dotat cu infrastructura necesară, spre deosebire de punctul de pe partea basarabeană, punctul de trecere a frontierei a activat doar 12 ore pe zi, în intervalul 08:00-20:00. Acest punct vamal se află la 13 kilometri de punctul de trecere a frontierei Criva-Mămăliga de pe granița moldo-ucraineană, situat pe o arteră rutieră ... continuare »

Marți, 2 februarie 2022, Adunarea Generală a Academiei Române a ales, prin vot secret pe istoricul dărăbănean Gheorghe Cliveti ca membru corespondent al Secției de Științe Istorice și Arheologie. Astfel, acesta devine ale doilea dărăbănean, după Leon Dănăilă, care primește această recunoaștere, ca urmare a unei munci enorme pe tărâm istoric, deopotrivă ca profesor universitar dar și ca cercetător. Academia Română este cel mai înalt for național de ... continuare »
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”