Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Ilie Constandache, laureatul Festivalului „Crizantema de Aur” FOTO & VIDEOSurpriză foarte plăcută pentru dărăbăneni, week-endul trecut, când l-au putut vedea pe Ilie Constandache, căruia prietenii îi spun Luş, cântând pe scena Festivalului Naţional de Interpretare a Romanţei, „Crizantema de Aur”. Cu atât mai mare a fost bucuria în momentul în care tânărul dărăbănean a obţinut premiul al III-lea în cadrul Galei laureaţilor festivalului.

Ajuns la a 48-a ediţie, Festivalul „Crizantema de Aur” s-a bucurat anul acesta de un succes imens, beneficiind poate de cel mai mare buget din istorie şi desfăşurându-se într-un cadru feeric pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte. De-a lungul celor trei zile, cei prezenţi au luat parte la un maraton muzical şi nu numai, în pauzele recitalurilor având loc lansări de carte şi CD-uri. Spectacolul a fost prezentat de Miruna Ionescu, Silviu Biriş şi Octavian Ursulescu, iar din juriu au făcut parte celebrităţi precum dirijorul Voicu Enăchescu, realizatorul TV Florentina Satmari sau interpreta Matilda Pascal Cojocăriţa.Cum a ajuns dărăbăneanul Ilie Constandache într-o companie atât de selectă ne mărturiseşte chiar el: „Anul trecut am participat în calitate de spectator la invitaţia mătuşii mele din Germania, Anika Mertz (foto sus), care mi-a spus că trebuie să merg şi eu. Vâzând ceea ce se întâmplă acolo, mi-am spus că pot şi trebuie să particip numaidecât. M-am ambiţionat şi, anul acesta pe data de 19 septembrie, am mers la Bucureşti la Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română fiind audiat de maeştrii Voicu Enăchescu şi de Dan Ardelean, am luat cu brio preselecţia şi m-am prezentat pe data de 22 la Târgovişte în calitate de concurent”.
 
Cu „Nu se poate”, Ilie Constandache a demonstrat că SE POATEAşadar, cum nimeni nu e profet în ţara lui, Ilie a avut nevoie de un impuls din partea mătuşii sale cu mentalitate occidentală, pentru a face pasul din cârciuma dărăbăneană, unde cântase până acum, spre marea scenă a muzicii româneşti. S-au organizat 3 preselecţii ale muzicienilor din România şi Republica Moldova, fiind selectaţi în final 16 interpreţi, printre care s-a aflat şi Ilie Constandache. Dărăbăneanul a interpretat două romanţe: „Nu se poate” (video:Târgoviştea în imagini) compusă de Henry Mălineanu, care a făcut parte şi din coloana sonoră a filmului „Filantropica” şi „La fereastra cu zorele” muzica şi versurile P. Popescu Peppo. Fără a lua sute de ore de canto, fără un profesor cu care să se pregătească pentru acest festival grandios, doar datorită talentului său, Ilie Constandache a impresionat juriul, care i-a acordat Premiul al III-lea.

„Pentru mine, romanţa este balsam pentru suflet”
 


Dărăbănenii ştiu foarte bine că Ilie face parte din vestita familie de lăutari Constandache. A urcat pentru prima dată pe scena Casei de Cultură din Darabani la vârsta de 7 ani şi a cântat la nunţi împreună cu tatăl său, Gelu Constandache, până acesta a trecut în lumea celor drepţi, în 1996. „Abordez cu uşurinţă orice gen muzical: uşoară, populară, de petrecere, mai puţin manele sau rap, şi cum am spus şi la Bucureşti, pentru mine romanţa este balsam pentru suflet. M-am născut cu discurile Ioanei Radu, am crescut cu muzica Ileanei Sărăroiu, a lui Nicolae Niţescu sau Gică Petrescu. Romanţa mi-a intrat de mic în sânge. La noi în casă s-a ascultat tot timpul acest gen de muzică”, ne-a mărturisit artistul.INTERVIU
 Cum te-ai simţit pe aceeaşi scenă cu Florentina Satmari sau Octavian Ursulescu? Ai avut emoţii mari?
  
Am avut emoţii constructive, dar când am cântat pe acea scenă sacră unde au urcat Ioana Radu, Ileana Sărăroiu şi alţi maeştri ai României, emoţiile au fost fantastice. Le-am spus şi celor de acolo că nu am avut profesor, am fost autodidact, totul este nativ, m-am perfecţionat singur. Aceasta a fost prima participare la un eveniment de asemenea anvergură. Principala persoană care m-a susţinut moral a fost mătuşa mea din Germania, care a fost o mare cântăreaţă în Bucureşti, fiind numită „Mica pariziană” şi pentru mama mea, Viorica Constandache, am fost acolo. Pentru ele am făcut acest lucru, binenţeles şi pentru mine.

Trăiam, la un moment dat, cu impresia că nu îţi vei mai valorifica acest talent imens pe care îl ai.

Mulţumesc pentru aprecieri. Da, şi Dumnezeu a vrut aşa, ca să vină mătuşa mea din Germania şi să particip anul trecut la „Crizantema de Aur”, să-mi fac o părere, şi ea mi-a dat acel impus spunându-mi: „Băi baiatule, eu te-am ascultat, văd ceea ce poţi şi trebuie să mergi să cânţi”. Şi pentru asta i-am mulţimit la finalul spectacolului. A fost fantastic, nişte oameni deosebiţi, profesionişti cu adevărat. Chiar nu am cuvinte. A fost ca un vis împlinit, să fiu alături de aceşti monştri sacri ai televiziunii.

Şi visul ar trebui să continuie…
 


Da, am fost solicitat de către cei de la Societatea Română de Radiodifuziune pentru a înregistra muzică de petrecere şi uşoară. Ei mi-au spus că sunt interesaţi, aştept să văd care sunt planurile lor. Ţin să-i muţumesc maestrului Cornel Panţir şi Orchestrei „Romanticii”, dar şi maeştrilor Dan Ardelean şi Voicu Enăchescu.

De ce nu ai mai cântat la nunţi? Eşti dezamăgit de abordarea unor aşa zişi muzicieni din ziua de astăzi?

Aş prefera să nu răspund la această întrebare. Nu vreau să supăr pe nimeni, nu vreau să deranjez, sunt o persoană paşnică, nu vreau să-mi fac duşmani. Fiecare merge pe drumul lui. Cei care fac cu adevărat muzică să facă muzică, care nu, să se lase de meserie. Cel mai mult îmi doresc să fiu sănătos.

Luş Constandache este un mare talent dărăbănean care ar fi păcat să se irosească. Este băiatul foarte respectuos pentru care vorbeşte mai mult muzica sa, şi care ar trebui deja să-şi pregătească dosarul pentru consursurile de profil gen „Românii au talent” sau „Vocea României”. În curând, dărăbănenii vor putea viziona la Televiziunea Română Festivalul „Crizantema de Aur”. (Lucian BĂLĂUCĂ, foto: Arhiva personală)

P.S.: Răspunsul la ultima întrebare l-am găsit în versurile melodiei sale: „Nu se poate să-mi ia altcineva tot ce-aveam eu mai bun, gândul cel mai curat să n-am cui să-l mai spun, nu se poate…Nu e drept să-i iei ultimul galben al unui sărac, când în el îşi făcuse comoara, să-i furi orbului băţul ce-l poartă toiag sau scripcarului să-i spargi vioara”
 
Citiţi şi: Maria Constandache, „romanta” muzicii de petrecere din Darabani FOTO & AUDIO de colectie
Te-ar mai putea interesa si:  Ilie ConstandacheCrizantema de Aur 2015Voicu EnachescuDan ArdeleanMatilda Pascal CojocaritaSilviu BirisOctavian UrsulescuGelu ConstandacheFlorentina Satmari
5:26 pm , 01 Noiembrie, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare