Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
Dan Decebal Chitic: „Acordeonul este viata mea” FOTO & VIDEO

Sunt momente în viaţă care nu pot fi exprimate în cuvinte. Pentru Dan Decebal Chitic a vorbit mai mult acordeonul. Acest instrument a fost purtătorul său de cuvânt prin toată lumea, din România până în America sau Japonia. A debutat într-un ansamblu profesionist încă de la vârsta adolescenţei. A participat la numeroase turnee în ţară şi în străinătate având mulţi prieteni, nume mari de artişti, muzicieni sau actori. A cântat alături de reprezentanţi importanţi ai folclorului românesc, dar şi la diverse recepţii sau evenimente speciale, printre cei care l-au ascultat numărându-se şi Regele Spaniei, Juan Carlos. Dan Decebal Chitic este fiul unui celebru lăutar din zona Darabanilor, devenit el însuşi celebru, actualmente instrumentist al Ansamblului folcloric „Ciprian Porumbescu” din Suceava. L-am „sechestrat” pe Dan Decebal Chitic, timp de un ceas, între o filmare la Mălini şi un concert la Bucureşti.
Băiatul lui Serioja


De la vioara „de un sfert” până la acordeonul de 6000 euro

Chiar dacă a început să cânte la vioara „de un sfert” oferită de tatăl său, spune că în prezent nu poate avea un instrument favorit datorită evoluţiei tehnologiei. Foloseşte câte un acordeon pentru fiecare gen de muzică. Instrumentul cel mai scump la care cântă acum valorează 6000 de euro, dar spune că aceasta este de cinci ori mai ieftin faţă de acordeoanele cele mai performante pe care le utilizează marii instrumentişti ai lumii. Vioara „de un sfert” a dăruit-o fiicei unui prieten de la Botoşani, care în prezent este profesoară de muzică în oraşul lui Eminescu. „Tatăl meu nu a fost de acord să dau acea vioară, pe care dorea să o păstreze ca amintire, dar eu am dăruit-o cu plăcere”, ne-a mărturisit băiatul lui Serioja.
Telefonul lui Ioan Cobâlă l-a urcat pe marea scenă a folclorului
românesc

A început liceul la Darabani, dar nu a mai apucat să-l termine aici deoarece un telefon al maestrului Ioan Cobâlă avea să-i îndrepte paşii spre scena mare a folclorului românesc. Nu ştie nici astăzi prin ce împrejurări a fost remarcat, cert este că dirijorul botoşănean a sunat la Casa de Cultură din Darabani, condusă pe atunci de Didiţă Colescu, şi l-a cerut pe Dan Decebal Chitic. Astfel, din clasa a XI-a de liceu devine acordeonist al Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”. Şi-a finalizat apoi studiile liceale la Botoşani şi cânta în paralel la ansamblul botoşănean. „Poate dacă terminam liceul la Darabani, altul era drumul meu în viaţă” a spus artistul.

A cântat pentru familia Ceauşescu şi pentru Regele Spaniei

A străbătut lumea în lung şi în lat, cântând în mai toate marile oraşe ale Europei, dar şi în SUA sau Japonia. În insulele nipone, unde a cântat alături de Sofia Vicoveanca, s-a simţit cel mai bine, chiar dacă onorariile nu erau foarte mari. Un moment emoţionant l-a trăit în Chicago, la un spectacol pe afişul căruia mai erau Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Marius Ţeicu, Angela Similea şi Corina Chiriac. „În timpul spectacolului, un bărbat s-a apropiat de scenă de mai multe ori. La un moment dat, s-a îndreptat spre soţia sa şi a spus: <<El e!>>. Erau familia Dobrincu din Darabani. Cu Lucreţia fusesem coleg de clasă în şcoala generală. Nu-i mai văzusem de 30 de ani. Ne-au invitat apoi la ei şi suntem buni prieteni şi în prezent” povesteşte artistul. A cântat pentru diferiţi oameni politici, miniştri, ambasadori din diferite ţări. A participat la două recepţii ale soţilor Ceauşescu şi a cântat şi pentru Regele Spaniei, Juan Carlos. A străbătut Oceanele Atlantic şi Pacific cu nava de croazieră „Legenda mărilor” din Miami până în Alaska, cântând timp de nouă luni de zile pentru pasagerii vasului. „Atunci am văzut toată lumea” precizează acordeonistul, care recunoaşte că a avut parte de un contract foarte avantajos în acea croazieră.
Prieten cu Jean Constantin şi Ionuţ Dolănescu, Florin Piersic i-a dedicat un spectacol

Dintre artiştii cu care a colaborat, Jean Constantin şi Ionuţ Dolănescu ocupă un loc special în sufletul său. „Am fost bun prieten cu regretatul Jean Constantin, un om cu o inimă foarte mare. În timpul unui turneu la Graz, în Austria, Florin Piersic mi-a dedicat un spectacol deoarece era ziua mea de naştere. O să vă aduc caseta acelui spectacol” ne-a promis artistul. „Cu Ionuţ Dolănescu am participat la multe spectacole în America. El este un foarte bun prieten al meu, dar şi un interpret de excepţie” a adăugat Chitic. Are cunoştinţă de formaţiile care activează în prezent în zona oraşului Darabani şi despre muzicienii originari din zonă. L-a remarcat la o nuntă la Suceava pe Adrian Flautistu, fiul dărăbăneanului Marcel Flautistu. „A venit cu o formaţie de la Bucureşti. Am fost profund impresionat cum cântă. Îl felicit pe această cale” a spus Chitic. De asemenea, instrumentistul a fost coleg atât la „Rapsozii Botoşanilor” cât şi la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” cu muzicianul originar din Darabani, Constantin Atodiresei.

A jucat si fotbal la Sanatatea Darabani. Talentul e transmis mai departe

„Melodiile le-am compus cu toată inima”. La mulţi ani, Dan Decebal Chitic!

Artistul a scos până acum pe piaţă 4 CD-uri, două de folclor şi două café-concert şi în prezent lucrează la un nou album pe care îl va lansa până la sfârşitul anului. Mizează în continuare pe folclorul autentic, el însuşi fiind un culegător de folclor. „Toate albumele mele conţin melodii culese din zona oraşului Darabani. Nu orchestrez, dar melodiile le-am compus cu toată inima, iar altele au fost inspirate de la alţi lăutari” ne-a mărturisit magicianul acordeonului. Grigore Leşe este un model pentru el şi nu are nimic împotriva manelelor, care sunt preferatele multor tineri din ziua de astăzi. Spune despre acest gen de muzică doar că are o tentă „mult prea orientală”.

VIDEO
Te-ar mai putea interesa si: Dan Decebal Chitic, Juan Carlos, Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, Rapsozii Botosanilor, Florin Piersic, Serghei Chitic, Maria Cornescu, Maria Ciobanu, Ion Dolanescu, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Mina Paslaru
7 Comentarii la “Dan Decebal Chitic: „Acordeonul este viata mea” FOTO & VIDEO”
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Respect si admiratie pentru tot ce ati facut. La Multi Ani maestre!
va uram multa sanatate,multumim pt atmosfera de la nunta si va asteptam si la botez!
AMA lia daca vb de nunta ta aici chiar vb de altceva...numai atmosfera nu a fost aia cind se trageau invitatii de par si se indoiau farfuriile pe masa atunci cind se cinta..Stie sa cinte chiar e un maestru da la nunta ta a fost un dezastru...
La multi ani DANUT! multa sanatate tie si intregii familii,de la fostul tau vecin LIVIU MAFTEI!
Sanatate multa si numai bucurii de la lucian { Doina Gorjului}
d7jvn
d7jvn
Ultimele articole
Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »
Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »
Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »
De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »
Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »