Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Dan Decebal Chitic: „Acordeonul este viata mea” FOTO & VIDEOSunt momente în viaţă care nu pot fi exprimate în cuvinte. Pentru Dan Decebal Chitic a vorbit mai mult acordeonul. Acest instrument a fost purtătorul său de cuvânt prin toată lumea, din România până în America sau Japonia. A debutat într-un ansamblu profesionist încă de la vârsta adolescenţei. A participat la numeroase turnee în ţară şi în străinătate având mulţi prieteni, nume mari de artişti, muzicieni sau actori. A cântat alături de reprezentanţi importanţi ai folclorului românesc, dar şi la diverse recepţii sau evenimente speciale, printre cei care l-au ascultat numărându-se şi Regele Spaniei, Juan Carlos. Dan Decebal Chitic este fiul unui celebru lăutar din zona Darabanilor, devenit el însuşi celebru, actualmente instrumentist al Ansamblului folcloric „Ciprian Porumbescu” din Suceava. L-am „sechestrat” pe Dan Decebal Chitic, timp de un ceas, între o filmare la Mălini şi un concert la Bucureşti.

Băiatul lui Serioja

S-a născut în 1956 la Darabani într-o familie de români basarabeni care au trecut Prutul odată cu trupele române împinse înapoi de sovietici. Tatăl, Serghei Chitic, a absolvit o şcoală de muzică la Cernăuţi şi a devenit unul din lăutarii celebri, care înveselea nunţile şi petrecerile celor din satele de pe malul Prutului. Generaţii la rândul rememorează imaginea bătrânului Serioja care îşi lua fiul cu el la nunţi. Tatăl a fost pentru viitorul virtuos primul profesor, iar instrumentul la care a încercat primele note muzicale a fost vioara. Faţă de acordeon a trăit o dragoste la prima vedere, după ce tatăl său a adus un astfel de instrument în casa lor. A început să cânte la acordeon la 8 ani, la 9 ani fiind deja membru al formaţiei cu care Serghei Chitic cânta la nunţile din satele din împrejumiri. A colindat toate localităţile din zonă împreună cu tatăl său şi îşi aduce aminte cu mare plăcere despre lăutarii vestiţi din zonă, de la fiecare având câte ceva de învăţat.

La început, când eram copil, nu rezistam toată noaptea, şi pe la ora 8 seara tata mă trimitea la o casă în satul în care cânta. Dormeam şi reveneam la nuntă dimineaţa. Îmi era drag să merg cu tatăl meu, învăţam ceva de la toţi lăutarii. După ce am crescut, cântam toată nunta, dar nu eram acordeonul principal, ci Costel Muraru era. Nunţile de atunci erau altfel decât în ziua de astăzi, ţineau chiar şi trei zile. O zi venea naşul, a doua zi socrii, şi tot aşa. Atunci încheiai contractul pentru nuntă şi se stipula „de la început până la sfârşitul nunţii”. Mai târziu s-au precizat exact orele”. Îi aminteşte nu lipsit de emoţie pe violoniştii Constantin Badurlă, Alexandru Vîzdoagă, acordeonistul Costel Muraru şi familia de muzicieni Constandache: Gelu, Ilie şi Maricica, chiar şi pe Zîna Andronic. „În general, oamenii din zona oraşului Darabani sunt buni cunoscători ai muzicii” a spus Dan Decebal Chitic.

De la vioara „de un sfert” până la acordeonul de 6000 euro

Spune că toată viaţa s-a ocupat de muzică. „Nu m-am gândit niciodată la altă meserie” ne mărturiseşte artistul. Recunoaşte cu sinceritate că acordeonul este un instrument mai uşor decât vioara, dar afirmă că „orga de braţ” este destul de complex. Nu intervine în melodiile pe care le cântă decât pentru a le prelucra pentru orchestră sau pentru acordeon. Este adeptul originalităţii şi spune că atâta timp cât vrei să faci folclor nu trebuie să ieşi din tipare. A cules multe melodii de pe meleaguri dărăbănene şi deşi nu a dorit să le modifice, a încercat mereu să ofere o maniere interpretativă personală. Nu a încercat să copie pe cineva anume ci a dorit să ofere personalitate instrumentului. În copilărie participa foarte des la festivaluri, concursuri, de fiecare dată luând premii. Era pus în copilărie de colegii de joacă să le cânte, iar mai târziu, nu de puţine ori a fost trimis acasă de la bal după acordeon. La reuniunile liceale era invitatul permanent.

Chiar dacă a început să cânte la vioara „de un sfert” oferită de tatăl său, spune că în prezent nu poate avea un instrument favorit datorită evoluţiei tehnologiei. Foloseşte câte un acordeon pentru fiecare gen de muzică. Instrumentul cel mai scump la care cântă acum valorează 6000 de euro, dar spune că aceasta este de cinci ori mai ieftin faţă de acordeoanele cele mai performante pe care le utilizează marii instrumentişti ai lumii. Vioara „de un sfert” a dăruit-o fiicei unui prieten de la Botoşani, care în prezent este profesoară de muzică în oraşul lui Eminescu. „Tatăl meu nu a fost de acord să dau acea vioară, pe care dorea să o păstreze ca amintire, dar eu am dăruit-o cu plăcere”, ne-a mărturisit băiatul lui Serioja.  

Telefonul lui Ioan Cobâlă l-a urcat pe marea scenă a folclorului
românesc
 
 

A început liceul la Darabani, dar nu a mai apucat să-l termine aici deoarece un telefon al maestrului Ioan Cobâlă avea să-i îndrepte paşii spre scena mare a folclorului românesc. Nu ştie nici astăzi prin ce împrejurări a fost remarcat, cert este că dirijorul botoşănean a sunat la Casa de Cultură din Darabani, condusă pe atunci de Didiţă Colescu, şi l-a cerut pe Dan Decebal Chitic. Astfel, din clasa a XI-a de liceu devine acordeonist al Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”. Şi-a finalizat apoi studiile liceale la Botoşani şi cânta în paralel la ansamblul botoşănean. „Poate dacă terminam liceul la Darabani, altul era drumul meu în viaţă” a spus artistul.

În 1980 părăseşte „Rapsozii Botoşanilor” şi pleacă la Ansamblu „Ciprian Porumbescu” la Suceava împreună cu Mina Pâslaru, moment pe care-l consideră un pas decisiv în cariera sa. Celebrul trompetist Alexandru Havriliuc şi profesorul Dominde au fost cei care au venit la Botoşani pentru a-l convinge pe dărăbănean să meargă la Suceava. Soţia sa s-a lăsat mai greu înduplecată să plece din Botoşani, dar în final, familia Chitic s-a mutat în judeţul vecin. Artistul spune că atunci exista o diferenţă enormă între cele două ansambluri folclorice, „Ciprian Porumbescu” numărând peste 35 de instrumentişti, în timp ce la Botoşani erau mai puţin de jumătate. Dincolo de legăturile profesionale sau personale care îl leagă astăzi de artiştii de „Rapsozii Botoşanilor”, o serie de amintiri petrecute alături de muzicienii botoşăneni rămân de neuitat. La Botoşani i-a cunoscut pe Ion Dolănescu, Irina Loghin sau Mina Pâslaru. Împreuncă cu Ansamblul „Ciprian Porumbescu” a urcat pe scenele lumii alături de cei mai mari artişti români, amintindu-i aici pe o parte dintre ei: Maria Cornescu, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca sau Mina Pâslaru.A cântat pentru familia Ceauşescu şi pentru Regele SpanieiA străbătut lumea în lung şi în lat, cântând în mai toate marile oraşe ale Europei, dar şi în SUA sau Japonia. În insulele nipone, unde a cântat alături de Sofia Vicoveanca, s-a simţit cel mai bine, chiar dacă onorariile nu erau foarte mari. Un moment emoţionant l-a trăit în Chicago, la un spectacol pe afişul căruia mai erau Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Marius Ţeicu, Angela Similea şi Corina Chiriac. „În timpul spectacolului, un bărbat s-a apropiat de scenă de mai multe ori. La un moment dat, s-a îndreptat spre soţia sa şi a spus: <<El e!>>. Erau familia Dobrincu din Darabani. Cu Lucreţia fusesem coleg de clasă în şcoala generală. Nu-i mai văzusem de 30 de ani. Ne-au invitat apoi la ei şi suntem buni prieteni şi în prezent” povesteşte artistul. A cântat pentru diferiţi oameni politici, miniştri, ambasadori din diferite ţări. A participat la două recepţii ale soţilor Ceauşescu şi a cântat şi pentru Regele Spaniei, Juan Carlos. A străbătut Oceanele Atlantic şi Pacific cu nava de croazieră „Legenda mărilor” din Miami până în Alaska, cântând timp de nouă luni de zile pentru pasagerii vasului. „Atunci am văzut toată lumea” precizează acordeonistul, care recunoaşte că a avut parte de un contract foarte avantajos în acea croazieră.

Prieten cu Jean Constantin şi Ionuţ Dolănescu, Florin Piersic i-a dedicat un spectacolDintre artiştii cu care a colaborat, Jean Constantin şi Ionuţ Dolănescu ocupă un loc special în sufletul său. „Am fost bun prieten cu regretatul Jean Constantin, un om cu o inimă foarte mare. În timpul unui turneu la Graz, în Austria, Florin Piersic mi-a dedicat un spectacol deoarece era ziua mea de naştere. O să vă aduc caseta acelui spectacol” ne-a promis artistul. „Cu Ionuţ Dolănescu am participat la multe spectacole în America. El este un foarte bun prieten al meu, dar şi un interpret de excepţie” a adăugat Chitic. Are cunoştinţă de formaţiile care activează în prezent în zona oraşului Darabani şi despre muzicienii originari din zonă. L-a remarcat la o nuntă la Suceava pe Adrian Flautistu, fiul dărăbăneanului Marcel Flautistu. „A venit cu o formaţie de la Bucureşti. Am fost profund impresionat cum cântă. Îl felicit pe această cale” a spus Chitic. De asemenea, instrumentistul a fost coleg atât la „Rapsozii Botoşanilor” cât şi la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” cu muzicianul originar din Darabani, Constantin Atodiresei.A jucat si fotbal la Sanatatea Darabani. Talentul e transmis mai departe

Chiar dacă revine din ce în ce mai rar la Darabani, deoarece părinţii săi nu mai sunt, artistul spune că rămâne foarte legat de oraşul natal. „La oricine revin în Darabani, mă primeşte foarte bine”. Muzicianul a jucat chiar şi fotbal la echipa de glorie a oraşului, Sănătatea Darabani, cu antrenorul Chirica Puşcaşu la timonă. „Aşteptam să prind şi eu un loc la Sănătatea, în caz că se accidenta cineva” a spus Chitic. „Vorbeşte baliverne dacă spune că nu avea talent. A fost un fotbalist jos pălăria” a fost replica profesorului de sport dărăbănean. Cu aproximativ o lună de zile în urmă a cântat chiar la nunta a doi însurăţei dărăbăneni, la Dorohoi. „Culmea, că mirii fiind mai tineri, nici nu ştiau că sunt din Darabani” a menţionat artistul, care spune că în judeţul Suceava este o concurenţă acerbă în domeniul său. Este reţinut în a preciza onorariul său la un asemenea eveniment. „Se câştigă cât să poţi trăi. Sumele pornesc de la 1000 de euro, până mai departe, diferă în funcţie de persoană. Unii oameni câştigă mai mult, alţii mai puţin, dar trebuie să cânţi şi pentru aceştia din urmă” ne mărturiseşte instrumentistul. Copiii săi transmit mai departe talentul familiei Chitic. Ionuţ Dragoş şi Ina Andreea au absolvit Conservatorul, băiatul fiind deja membru al Ansambului „Ciprian Porumbescu”, iar nora sa, Elena Simionesei Chitic cântă în formaţia Chorus. 

„Melodiile le-am compus cu toată inima”. La mulţi ani, Dan Decebal Chitic!Artistul a scos până acum pe piaţă 4 CD-uri, două de folclor şi două café-concert şi în prezent lucrează la un nou album pe care îl va lansa până la sfârşitul anului. Mizează în continuare pe folclorul autentic, el însuşi fiind un culegător de folclor. „Toate albumele mele conţin melodii culese din zona oraşului Darabani. Nu orchestrez, dar melodiile le-am compus cu toată inima, iar altele au fost inspirate de la alţi lăutari” ne-a mărturisit magicianul acordeonului. Grigore Leşe este un model pentru el şi nu are nimic împotriva manelelor, care sunt preferatele multor tineri din ziua de astăzi. Spune despre acest gen de muzică doar că are o tentă „mult prea orientală”.

Recunoaşte că talentul nativ reprezintă baza în acest domeniu, dar şi munca este indispensabilă. La finalul discuţiei noastre transmite un călduros salut dărăbănenilor de pretutindeni şi menţionează că a discutat deja cu primarul Corneliu Aroşoaie despre un spectacol la Darabani în viitorul apropiat. „Acordeonul este viaţa mea. Dacă ar fi să o iau de la capăt tot asta aş face” a conchis artistul, de care nu ne-am despărţit până nu a acordat un autograf (foto dreapta) cititorilor publicaţiei Darabaneni.ro pe coperta CD-ului „La vie en rose”. În 30 septembrie instrumentistul împlineşte 56 de ani. La mulţi ani, maestre! (Lucian Bălăucă, Alexandru Aioanei

VIDEO


Te-ar mai putea interesa si:  Dan Decebal ChiticJuan CarlosAnsamblul „Ciprian Porumbescu”Rapsozii BotosanilorFlorin PiersicSerghei ChiticMaria CornescuMaria CiobanuIon DolanescuLaura LavricSofia VicoveancaMina Paslaru
10:50 am Marti, 18 Septembrie, 2012

7 Comentarii la “Dan Decebal Chitic: „Acordeonul este viata mea” FOTO & VIDEO”

 1. Adrian spune:

  Respect si admiratie pentru tot ce ati facut. La Multi Ani maestre!

 2. ama spune:

  va uram multa sanatate,multumim pt atmosfera de la nunta si va asteptam si la botez!

 3. hihi spune:

  AMA lia daca vb de nunta ta aici chiar vb de altceva...numai atmosfera nu a fost aia cind se trageau invitatii de par si se indoiau farfuriile pe masa atunci cind se cinta..Stie sa cinte chiar e un maestru da la nunta ta a fost un dezastru...

 4. Liviu Maftei spune:

  La multi ani DANUT! multa sanatate tie si intregii familii,de la fostul tau vecin LIVIU MAFTEI!

 5. Lucian constantin spune:

  Sanatate multa si numai bucurii de la lucian { Doina Gorjului}

 6. sorin gherman spune:

  d7jvn

 7. sorin gherman spune:

  d7jvn

 8. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare