Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
ECONOMIC Modalitatile de finantare ale unei afaceri

Pentru iniţierea sau dezvoltarea unei afaceri ai nevoie de bani. Aceşti bani pot fi deţinuţi de antreprenor, însă, de cele mai multe ori este necesară apelarea şi la diverse surse de finanţare. În cele ce urmează vă voi prezenta principalele surse de finanţare pentru orice afacere aflată în faza de început sau pentru dezvoltarea unei afaceri deja existente. Acestea sunt:
1.Surse proprii
2.Creditele obţinute de la furnizori şi de la clienţi
3.Creditele bancare
4.Finanţări în cadrul diverselor programe, ce pot conţine şi o parte nerambursabilă
5.Leasingul
Pentru a înţelege ce variantă se potriveşte proiectului pentru care doriţi finanţare, voi detalia fiecare punct în parte.
1.Sursele proprii
Sunt reprezentate de aportul asociaţilor şi capitalurile proprii deţinute de firmă. Sursele proprii sunt necesare în special în faza de început a unei afaceri, etapă în care potenţialii creditori nu au încrederea necesară pentru finanţarea/cofinanţarea proiectului. Deasemenea, sursele proprii sunt necesare şi în cadrul finanţării majorităţii proiectelor de investiţii unde băncile pun deseori şi o condiţie de aport minim din partea asociatului.
2.Creditele obţinute de la furnizori şi de la clienţi
Sunt reprezentate de sumele datorate pentru plata bunurilor şi serviciilor achiziţionate de la furnizori şi care se achită efectiv la diferite termene. Deasemenea, avansurile primite de la clienţi reprezintă surse de finanţare. Creditele obţinute de la furnizori şi de la clienţi sunt cele mai ieftine surse de finanţare, practic sunt gratuite.
3.Creditele bancare
În funcţie de nevoia de finanţare, creditele bancare sunt de mai multe tipuri, însă, le putem împărţi în două mari categorii: credite de investiţii (pentru finanţarea proiectelor de investiţii) şi creditele pentru capital de lucru.
Creditele de investiţii sunt necesare pentru finanţarea proiectelor de investiţii care se recuperează într-o perioadă mai mare de timp. De obicei, băncile cofinanţează aceste proiecte, astfel că sunt necesare şi alte surse de finanţare cum ar fi capitalurile proprii şi fondurile neramburasabile.
Creditele pentru capital de lucru sunt potrivite pentru finanţarea cheltuielilor curente, operaţionale. Creditele pentru capital de lucru pot îmbrăca forma unei linii de credit, a unui credit pe o perioadă de cel mult 3 ani sau factoring.

O alta formă de finanţare este scontarea unor efecte comerciale cum ar fi biletul la ordin. În momentul în care primiţi un bilet la ordin de la un client, puteţi solicita scontarea acestuia, ce reprezintă obţinerea unui credit de valoare mai mică decât valoarea acestuia până la achitarea biletului la ordin de către client.
4. Finanţări din cadrul diverselor programe, ce pot conţine şi o parte nerambursabilă
O altă sursă importantă de finanţare, în special a proiectelor de investiţii, sunt fondurile din cadrul diverselor programe. Cele mai importante sunt fondurile structural europene unde partea nerambursabilă variază, în medie, în jurul valorii de 50%, însă, în anumite condiţii şi pentru anumite proiecte pot depăşi această valoare.
Pentru obţinerea unei astfel de finanţări este necesară întocmirea unui proiect ce va fi aprobat şi ulterior finanţat în limita fondurilor disponibile. În general, acestea sunt proiecte mai complexe ce necesită şi surse de finanţare proprii şi/sau atrase de la bănci.
5. Leasingul
Leasingul este o alternativă la creditul bancar. Se poate obţine atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu sau lung. Diferenţa faţă de credit este dată în special de faptul că proprietar efectiv al bunului devii la finalul contractului, după achitarea valorii reziduale. Principalul avantaj este de dat de faptul că bunul achiziţionat este admis ca unică garanţie a creditului astfel obţinut.
Concluzie
Soluţiile de finanţare ale unei afaceri sunt multiple. Important este dimensionarea reală a nevoilor de finanţare în stransă legătură cu capacitatea de rambursare. Pentru alegerea celei mai potrivite forme de finanţare este necesară o documentare temeinică. (Liviu Ţului, foto: mediafax.ro, econtext.ro)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Un matematician din Eşanca a visat să ajungă fotbalist, dar a devenit inginer şi a înfiinţat împreună cu asociatul său firma REC. Numele butonului de înregistrare de la casetofon a devenit între timp un brand în judeţul Botoşani. Dărăbăneanul provenit dintr-o familie cu şapte copii, se consideră mai degrabă un truditor decât un om de afaceri. „Dacă vreţi pe cineva care ar avea ceva cu adevărat de spus vi-l recomand pe Liviu Huţanu” ne-a spus ... continuare »

Linia de credit este cea mai comună formă de finanţare şi constă în acordarea unui credit ce poate fi utilizat sau rambursat zilnic, după nevoia afacerii, iar dobândă se achită doar la suma utilizată. Factoringul este un credit pe termen scurt, în general până la 6 luni, şi constă în obţinerea unui credit de la bancă garantat doar cu facturile emise şi acceptate de client. Aceasta modalitate de finanţare se utilizează atunci cand încasarea facturilor se face ... continuare »

Marţi, 29.11.2011, Banca Transilvania a inaugurat la Darabani a 17-a agenţie deschisă anul acesta în România. Reprezentanţi ai conducerii băncii împreună cu primarul Ghiorghi Burlacu au tăiat panglica noului sediu bancar. „Astăzi inaugurăm la Darabani o nouă agenţie în judeţul Botoşani, unde avem o prezenţă foarte activă, cu o cotă de piaţă de 8% şi aproximativ 30.000 de clienţi. În contextul actual, deschiderea Băncii Transilvania în oraşul ... continuare »

Programul “Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, este operaţional, iar persoanele fizice îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază. Bugetul alocat Programului pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, jude ... continuare »

În urma ploilor din ultimele săptămâni au fost inundate sau distruse mai multe mii de locuinţe. Ce vor face acele familii care nu au casele asigurate? Bineînţeles, marea majoritate sunt la mila guvernului. Preşedintele ţării a promis că vor fi ajutate însă a specificat că este ultimul an când se mai întamplă acest lucru. În acest caz este clar ce avem de făcut, şi anume să ne asigurăm locuinţele, altfel, riscul de a rămâne fără nimic după o viaţă de ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”