Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Începutul anului 2022 a adus pentru dărăbăneni un motiv de mândrie. Unul dintre fii urbei, cetățean de onoare al orașului, a devenit membru corespondent al celui mai înalt for de consacrare academică.
Marți, 2 februarie 2022, Adunarea Generală a Academiei Române a ales, prin vot secret pe istoricul dărăbănean Gheorghe Cliveti ca membru corespondent al Secției de Științe Istorice și Arheologie. Astfel, acesta devine ale doilea dărăbănean, după Leon Dănăilă, care primește această recunoaștere, ca urmare a unei munci enorme pe tărâm istoric, deopotrivă ca profesor universitar dar și ca cercetător. Academia Română este cel mai înalt for național de consacrare științifică și culturală. Membrii Academiei Române sunt aleși pe viață. Membrii corespondenți sunt propuși dintre personalitățile cu activitate de creaţie de mare valoare, apreciată după impactul asupra domeniului de care aparţin. Membrii titulari, singurii de altfel care poartă titlul de „Academician”, sunt aleși dintre membrii corespundeți și pe baza activității depuse după primirea statutului de membru corespondent.
Gheorghe Cliveti s-a născut pe 23 aprilie 1952, la Darabani. A absolvit cursurile liceului din oraș apoi a fost student al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Istorie și Filozofie, între anii 1971-1975. În 1985 a obținut titlul de doctor în istorie, cu teza „România şi Puterile Garante (1856-1878)”. De-a lungul carierei a beneficiat de mai multe burse și stagii de cercetare în Germania, Franța și Italia. În anii 1990-1991 a fost visiting profesor la Universitatea Statului Nebraska-Omaha, S.U.A. De-a lungul carierei a semnat pe 11 cărţi de autor (2 în limba franceză), 5 cărţi în colaborare, 12 volume tematice coordonate (una la o editură din străinătate), 27 colaborări la volume de studii (4 la edituri din străinătate), peste 170 de studii şi articole de specialitate. Este profesor al Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde din anul 2000 coordonează teze de doctorat, iar din 2010 este directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, din cadrul Academiei Române, Filiala Iași.
„Calitatea de membru corespondent al Academiei Române mă onorează nespus de mult. În recunoașterea mea ca membru al celui mai înalt for științific a contat, înainte de toate, opera mea de autor, a mai contat și calitatea de profesor la una dintre cele mai prestigioase universități din țară. Nu în cele din urmă, un rol importnat l-a avut calitatea de director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”. Gândul și sufletul meu se leagă în aceste momente de oamenii Darabanilor, localitatea mea natală”, a transmis prof. univ dr. Gheorghe Cliveti pentru Darabaneni.ro.(A.D.A.)
9:41 pm Joi, 03 Februarie, 2022
Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook.
Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
Adauga un comentariu
Ultimele articole
NU DE NOTA 10, CI DE 11! Viitorul Darabani, campioana României la futsal ”Copii de mare caracter” FOTO

”O victorie meritată, copiii au demonstrat că au fost mai buni. Îi felicit pentru că au dat dovadă de mare caracter” ne-a mărturisit antrenorul principal al echipei, prof. Ovidiu Ștefănucă, care a mai ținut să precizeze că un mare merit în obținerea acestei performanțe deosebite aparține și prof. Mihai Rusu. De asemenea, directorul Școlii Gimnaziale ”Leon Dănăilă” a mulțumit prin intermediul publicației Darabaneni.ro și asistentului medical Mihai ... continuare »
Centru de Excelență cu cinci discipline deschis la Darabani GALERIE FOTO&VIDEO

”Trebuie să recunosc că în calitate de director al școlii, am aşteptat cu multă emoţie acest moment care marchează deopotrivă profesionalismul cadrelor didactice cât şi potenţialul fantastic al elevilor noştri. Am trăit momente de bucurie cu fiecare reuşită de-a lor şi sunt mândru că fac parte dintr-o echipă care a pus învăţământul dărăbănean pe harta performanţelor şcolare. Recunoştinţa mea se îndreaptă şi către părinţii elevilor, ... continuare »
Matei Vișniec, la Darabani: „Cred foarte mult în destinul cultural al orașelor mici” GALERIE FOTO

Ediția din 2022 a Festivalului Zilele Nordului a găzduit un eveniment cultural de excepție. Matei Vișniec este un nume care atrage atenția la orice eveniment cultural din orașele mari și nu doar din România, iar faptul că duminică, 14 august, el și-a făcut timp să vină pentru câteva ore la Darabani, este un fapt deosebit. Nu îți este dat de prea multe ori în viață, să-l întâlnești, într-un orășel de la marginea țării, pe cel mai jucat dramaturg român ... continuare »
ZN Show total în Poiana Teioasa GALERIE FOTO & VIDEO

The Kryptonite Sparks au deschis seara de sâmbătă a concertelor din Teioasa, ziua cea mai fierbinte a festivalului. Rockerii botoșăneni au devenit deja o prezență obișnuită a festivalului, iar muzica lor e din ce în ce mai bună. Dar, scena a ”explodat” cu rockul popular al ucrainenilor de la Hydamaky, iar spectatorii au fost în delir, la un moment dat încingând o horă în Poiana Teioasa. Muzicienii de peste Prut ne-au reamintit de drama prin care trece poporul ... continuare »
Tânără din Darabani, admisă prima la o universitate militară FOTO

A jucat fotbal feminin, cântă la chitară, a practicat karate și țintește spre o poziție de comandă în Armata Română. Teodora Avasiloaie spune că nu se simte diferită de elevii care doresc să facă performanță, cu toate acestea ceva o deosebește de colegii ei de generație. Este o fire perseverentă, dispusă să lupte împotriva clișeelor, pregătită să calce pe cărări nebătătorite, cu obiective clare ce țintesc sus de tot. A fost admisă cu prima medie la ... continuare »