Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

REMEMBER Fotbalul dărăbănean, file de poveste


Derby de România? E o ruşine, o mizerie, o ofensă adusă fotbalului” titra acum aproximativ o lună de zile Gazeta Sporturilor declaraţia lui Florin Călinescu, despre confruntarea Dinamo-Steaua din campionatul românesc. Moderatorul de televiziune asemăna duelul celor două rivale din capitală cu „un meci între un şchiop căruia îi lipseşte şi-o mână şi un orb care nici n-aude”. Tot nimic la nimic a fost şi între Rapid şi Steaua, zilele trecute.  Un sentiment asemănător a avut şi profesorul de sport Chirica Puşcaşu, când a asistat la meciul din seria I a diviziei B, Poli Iaşi-Mureşul Deva. Profesorul este total dezinteresat de fenomenul fotbalistic actual, dar a asistat la partidă prin conjunctura naşului său Mihai Romilă, profesor de sport(fotbal) la LPS Iaşi. I s-a părut că jucătorii de divizia B tăiau frunze la câini pe teren, în comparaţie cu  fotbalul practicat în anii ’80 de Şurub, Caleaba sau Tancu. Profesorul păstoreşte fotbalul dărăbănean din ’78, de la terminarea facultăţii, dar parcă a fost misionarul fotbalului de pe plaiurile dărăbănene, fiind implicat activ ca jucător la debutul întrecerii judeţene organizate, iar mai târziu ca antrenor al echipei Sănătatea Darabani.

La început a activat ca profesor la Hudeşti şi venea de trei ori pe săptămână la Darabani, pentru a antrena echipa Sănătatatea Darabani. Jucătorii participau de ruşine la antrenamente, când vedeau că  antrenorul lor venea cu bicicleta de la Baranca la Darabani, indiferent de condiţiile meteo. Nu ştiu, dacă aţi reţinut? Se făceau trei antrenamente pe săptămână! În prezent, dacă participă câţiva jucători din lotul actual al echipei oraşului la un antrenament-joacă, la Sala de Sport „Leon Dănăilă”, o dată pe săptămână, este mult. Deplasările pentru meciuri erau şi ele o corvoadă. Cea mai lungă deplasare era la Flămânzi(240 de km tur-retur), unde se mergea  de cele mai multe ori cu maşini cu remorcă descoperite, rar cu maşini semiacoperite, care necesitau aprobări speciale de la Partid.

  „Ei sunt adevăraţii campioni!”

Echipa Sănătatea Darabani era cunoscută ca o nucă tare a campionatului judeţean de fotbal. La meciurile echipei locale asistau între 500 şi 1000 de spectatori, faţă de prezent, când asistenţa nu este mai mare de câteva zeci de persoane la partidele de acasă. Veteranul echipei de fotbal CS Darabani, Ion Gucianu ne povesteşte că era o mare satisfacţie pentru el în momentul în care atingea o singură dată mingea de fotbal, în spatele porţii, la meciurile echipei mari, el fiind în acele vremuri copil de mingi. Diferenţă mare de mentalitate, faţă de zilele noastre. Ce rost are să atingi mingea inutil? Mai bine dai un buzz! Artizanii primului campionat judeţean adjudecat de echipa Sănătatea Darabani, sus de la stânga la dreapta: Viorel Stoian, Vasile Zaharia, Gheorghe Domonco, Chirica Puşcaşu, Gheorghe Dragotă, Gheorghe Stoian(Şurub); rândul de jos: Duţă Chirilă, Dumitru Alupoaie, Gheorghe Dascălu(Caleaba), Gheorghe Şodrîngă, Justin Paşcalău.

Ceilalţi componenţi ai lotului echipei campioane a judeţului din 1982 au fost: Mihai Onofrei, Viorel Scutaru, Mihai Vicliuc, Constantin Stoian(Tancu), Dumitru Ştefănică, Gheorghe Mihai, Costel Aroşoaie, Marinică Afloroaie, Viorel Atomi(actual primar al comunei Hudeşti), Viorel Harabulă, Dan Caldare, Dinu Stoian(care activează şi în prezent ca arbitru), Paulică Zahariea(actual secretar al Primăriei Darabani). O parte dintre componenţii echipei erau salariaţi ai Filaturii. Sistemul de joc folosit era 4-3-3, care se transforma uşor în 4-5-1, datorită mobilităţii echipei. Culmea, se juca pe bune. „Nu am râvnit niciodată, nici la un sfert de punct nemuncit”, ne-a precizat antrenorul echipei din acele vremuri, Chirica Puşcaşu, personaj care ne aminteşte de alura şi verticalitatea regretatului antrenor Valeriy Lobanovskyi. Foto sus: clasamentul final al campionatului judeţean publicat în ziarul Clopotul.Şurub-mire şi fotbalist, în acelaşi timp

Cel mai talentat fotbalist al acelei generaţii a fost fără doar şi poate Gheorghe Stoian(Şurub)(foto echipament  în dungi roşu/negru). Din totalul de 107 goluri marcate de Sănătatea Darabani în sezonul ‘81/’82, Şurub a fost autorul a 34 de goluri. Era un jucător polivalent, lovea mingea la fel de bine cu ambele picioare şi avea o lovitură necruţătoare de cap. Legendele spun că ar fi fost mult prea apropiat de Bachus, fapt ce i-a cauzat şi sfârşitul mult prea precoce. Cert este că avea o inimă foarte mare, era un familist desăvârşit şi poate mult prea legat de glie. De aceea a revenit doar după trei zile de la echipa fanion a judeţului, CS Botoşani, unde fusese solicitat de renumitul antrenor Ţiţi Dumitriu. Iubea fotbalul mai mult decât orice, în viaţă. Emblematică râmâne faza din ziua nunţii sale, când a apărut la stadion, spre stupefacţia tuturor. Mai mult, a  sărit gardul pentru a avea timp să schimbe mai repede costumul de mire, în cel de jucător de fotbal. Fiind cea mai importantă zi din viaţa lui, sărbătorise cum se cuvine. A intrat titular împotriva echipei ASA Botoşani(echipa dr. Alexa), jucând fundaş în prima repriză. Urcă în atac în cel de-al doilea mitan şi reuşeşte să marcheze. I-a replicat antrenorului Chirica Puşcaşu, la finalul jocului: „Dacă mă băgaţi şi în prima repriză, dădeam mai multe goluri”


Recoltei Darabani i s-a furat un campionat în 1993
O altă filă importantă din istoria fotbalului dărăbănean s-a consumat în ediţia de campionat ‘92/’93. Echipa a defilat în acel sezon, obţinînd o singură înfrângere  în deplasarea de la Dîngeni, unde arbitrii au prelungit meciul până în minutul 110, când au marcat gazdele pentru 2-1. La Avrămeni, dărăbănenii s-au retras de pe teren în semn de protest, în momentul în care brigada de arbitri acorda cel de-al patrulea penalti pentru gazde, după ce primele trei fuseseră apărate de portarul Mihai Plugaru(foto dreapta).

Matematic, Recolta Darabani se situa la finalul campionatului, pe primul loc al campionatului judeţean. Cu toate acestea, şefii de atunci ai fotbalului botoşănean au decis un meci de baraj cu echipa Agrojim Dîngeni, pe stadionul municipal din Botoşani. Au jucat în acel meci: Mihai Plugaru-Liviu Afloroaie, Ion Gucianu, Ilie Hrimiuc, Vasile Bejinaru-Dorin Afloroaie, Didi Hrimiuc, Fane Bordeianu, Zancu-Ticu Alupoaie, Cristi Caldare. La pauza meciului scorul era egal, 0-0. Pentru că dărăbănenii nu au vrut să cotizeze 10.000 lei, au fost „pedepsiţi” după pauză de către centralul Paraschiv, Agrojim impunîndu-se în final cu 2-0. Se pare că „fluieraşii” nu au plecat totuşi cu mâna goală de la stadion, ci cu două televizoare color, un lux pentru acele vremuri. Agrojim s-a ales din acea „afacere” cu cel puţin un autocar, pentru că a cedat ulterior locul de divizia C, echipei ASA Câmpulung Moldovenesc. „Vârfurile” acelei generaţii au fost jucătorii din atacul echipei, Cristi Caldare şi Ticu Alupoaie. Cristi Caldare a declinat oferta celor de la Unirea Dej,echipă cu pretenţii pentru acele vremuri, după un turneu în Republica Moldova.

Ticu Alupoaie(foto stânga) a fost unul din cei mai prolifici atacanţi pe care i-a avut echipa de fotbal a oraşului Darabani. „Vital, motivat, debordînd de energie, cu un simţ extraordinar al porţii”, aşa îl caracterizează profesorul Chirica Puşcaşu. „Lui Ticu nici în ziua de astăzi nu-i vine să creadă că l-a făcut varză pe fundaşul stânga al naţionalei României de tineret, la un trial la Iaşi, când a marcat trei goluri, dintre care unul de la 30 m”, rememorează profesorul de sport. Se pare că şi ei sufereau de aceeaşi „boală” ca şi Şurub. Erau mult prea legaţi de locurile natale. Acesta este unul dintre paradoxurile fotbalului profesionist actual. Unii îl iubesc, iar alţii îl practică. (text de Lucian Bălăucă, foto arhiva personală Ionel Bichir, Chirica Puşcaşu, Romeo Şodrîngă )


      3:55 pm Joi, 11 Noiembrie, 2010

6 Comentarii la “REMEMBER Fotbalul dărăbănean, file de poveste”

 1. Radu Danaila spune:

  Foarte frumos!! Excelent articol. E bine si foarte interesant sa cunosti putin din istoria sportiva a orasului. Nota 10+

 2. Moga Alexandru spune:

  10+

 3. andrei spune:

  foarte frumos

 4. vasile spune:

  foarte frumos si interesant.

 5. MIhai Gheorghe spune:

  Felicitari pentru timpul donat de voi comunitatii din Darabani si de asemeni pentru articolul publicat.Sunt bucuros ca v-am regasit, desi din "72 am ,,luat" drumul Iasului si ale tarii ulterior, revin cu bucurie de fiecare data ,,ACASA". O noapte buna si sanatate tuturor!Gicu

 6. puiu spune:

  foarte frumos nota 10,si eu am micat fotbalul pe piine

 7. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare