Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Stema oraşului Darabani se apropie de recunoasterea oficialaÎn ultima şedinţă de Consiliu Local, edilii locali au avut pe ordinea de zi un punct referitor la aprobarea stemei oraşului. Iniţiatorul proiectului de hotărâre a fost consilierul Lucian Florea, care în expunerea de motive a prezentat demersurile întreprinse de autorităţile locale în acest sens, şi importanţa pentru oraş şi locuitorii săi a atribuirii unei steme oficiale. Dacă încercări de atribuire a unei steme oraşului Darabani au fost încă de la debutul secolului XXI, şi au aparţinut poetului dărăbănean Victor Teişanu, pe atunci consiler local, din toamna anului 2008 au fost iniţiate demersuri oficiale, care respectă un plan de acţiuni elaborat în luna martie 2008 de către Instituţia Prefectului Judeţului Botoşani şi Consiliul Judeţean Botoşani.

În elaborarea proiectului au fost respectate normele ştiinţei şi artei heraldice, pe baza metodologiei stabilite de Comisia de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române. Proiectul care vizează stema oraşului Darabani a fost realizat de Institutul Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iaşi. Stema(foto stânga) se compune dintr-un scut tăiat, având partea superioară despicată, pe câmp albastru. În partea superioară se află stema familiei Balş, stea de culoare aurie, iar la mijloc două flinte încrucişate „în săritoare”(cu trimitere la numele localităţii). Capul scutului, negru, undat, cu trei lacrimi de argint, face trimitere la aşezarea localităţii pe frontiera impusă de Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint formată din trei turnuri crenelate, ce semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş. De pe noua stemă a dispărut ghinda, simbolul stejarilor seculari din zona oraşului Darabani.După aprobarea consilierilor locali, întreaga documentaţie referitoare la stema oraşului va fi analizată şi avizată de către Comisia Judeţeană constituită în acest scop. Dacă avizul acesteia va fi unul favorabil, va fi necesară înaintarea documentaţiei la forurile superioare centrale, şi aprobarea acesteia prin Hotărâre de Guvern, cu publicarea modelului stemei în Monitorul Oficial. „Întregul demers a fost unul laborios şi de durată. Sperăm să intrăm şi noi în rând cu lumea, pentru că stema este cartea de identitate a unei comunităţi. Localităţile care au aprobate steme noi sunt puţine la nivel naţional, iar stema oraşului (foto dreapta) adoptată în perioada interbelică nu respecta specificul local, fiind creaţia unor specialişti din Muntenia, care au adaptat la urbea noastră ceea ce era reprezentativ zonei lor”, a declarat pentru Darabaneni.ro prof. Lucian Florea. (Ionel David)
 
7:55 pm Miercuri, 23 Mai, 2012

6 Comentarii la “Stema oraşului Darabani se apropie de recunoasterea oficiala”

 1. Camelia spune:

  Dupa ,,lupte seculare,, care au durat 4 ani a reusit si Domnul Florea sa aduca stema pentru vot la Consiliul Local. Cati bani s-au platit Institutului din Iasi pentru aceasta ,,minune,, heraldica?

 2. lucianflorea spune:

  Observ, cu stupoare, că cine doreşte să facă ceva pentru acest oraş este persiflat de nişte "no name-uri". Pentru a elucida întregul "mister", legat de această chestiune, ţin să precizez, faptul că, demersurile iniţiate de mine au debutat în 2009. Tot în acelaşi an, Consiliul Local Darabani a adoptat un proiect de hotărâre privind stema oraşului, care, pe lângă actualele elemente, mai conţinea şi o ghindă. Reprezentanţii Institutului Român de Genealogie şi Heraldică "Sever Zotta" din Iaşi au intervenit, eliminând, din motive ştiinţifice, ghinda. Acest fapt, la care s-au adăugat tipicele aspecte birocratice, specific româneşti, au condus la reluarea întregului demers, ceea ce a amânat soluţionarea acestei probleme. Cât despre costul stemei, Primăria a scos din buget "imensa" suma de 800 de lei, aducând-o în stare de "faliment".

 3. Pitigoi spune:

  Lucian l-a inlocuit cu brio pe profesorul analfabet din vechiul cons. local. Te cunosc de mic. Daca ar mai trai unii dintre mentorii sai ar regreta ca l-au promovat la obiectul de care se ocupa.

 4. cătălin spune:

  Bă, piţigoiule, dacă le ştii pe toate, de ce nu te ocupi tu de problemă? Mă îndoiesc că te pricepi la ceva, aşa că lasă pe alţii să rezolve problemele ce ţin de istoria locală. Du-te de piţigăieşte în codru, să nu te audă nimeni, că spui numai tâmpenii.

 5. diana spune:

  În sfârşit ,mă bucur că se mai discută şi altceva în afară de politică. Păcat că sunt pe lumea asta prea mulţi invidioşi care nu ştiu să aprecieze nimic ,nici măcar ceva bun.Nu este cazul să vă luaţi de domnul Florea ,un profesor de valoare.

 6. continuare la 5 spune:

  , de valoare mediocra...

 7. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare