Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII De ce nu are Darabaniul o capelă mortuară?

Fie că vrem fie că nu, moartea face parte din viața noastră curentă. Pe lângă drama și durerea care însoțește decesul unei persoane, un astfel de eveniment arată capacitatea noastră de solidarizare, de implicare și de ce nu, respectul pentru memoria celui plecat la Dumnezeu.
Prin tradiție, înmormântarea la români implică un anumit ceremonial și, de ce să nu spunem, un buget destul de serios. Pe lângă acestea este necesară și o anumită infrastructură. Poate termenul sună puțin neobișnuit, dar așa este. Privegherea persoanei decedate acasă este un obicei vechi la români, însă a început să fie abandonat tot mai mult în ultimul timp, mai ales acolo unde în jurul bisericilor sau a cimitirelor au fost construite capele mortuare. Numărul localităților care au investit în astfel de obiective extrem de necesare este în creștere, pe listă regăsindu-se atât orașe mari cât și comune mai mici. Aproape că a devenit o excepție ca localitate, să nu ai o capelă mortuară. Din păcate, pe lista acestor excepții se află și orașul Darabani.
Cu o populație numeroasă, aproximativ 10 000 de locuitori și deloc săracă, cu mulți oameni de afaceri și chiar parlamentari, orașul de pe malul Prutului nu a reușit să aibă o capelă. Se vorbește de mult de construcția unei astfel de clădiri, încă de la ridicarea Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena, însă de fiecare dată în locul capelei a apărut altceva. Nu știu dacă este responsabilitatea cultelor religioase sau a administrației locale, cert este că locuitorii orașului au dreptul să își poată petrece rudele decedate în condiții normale, civilizate, așa cum deja se întâmplă în multe sate mult mai mici și mai puțin dezvoltate economic din județ. Probabil, dacă întrebi atât reprezentanții cultelor cât și cei ai administrației locale vor arunca responsabilitatea unii asupra altora, ca și în cazul situației cimitirelor, unii dețin proprietatea și alții administrează, iar când doi șefi se invită unul pe altul să facă ceva, vă dați seama ce iese.
Dincolo de ipoteze și supoziții, faptul că Darabaniul nu are o capelă mortuară ar trebui să ne mai taie puțin din aerele noastre de oameni gospodari. Am rămas în urma multor sate iar acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă. Oare construcția unei capele nu ar suda mai mult comunitatea decât un gard care creștere distanța dintre biserică și oameni? Nu știu dacă la această întrebare va răspunde cineva vreodată, dar la cea din titlu cred că unii au obligația morală de a oferi niște explicații. (Alexandru D. AIOANEI)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”