Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII De ce nu are Darabaniul o capelă mortuară?Fie că vrem fie că nu, moartea face parte din viața noastră curentă. Pe lângă drama și durerea care însoțește decesul unei persoane, un astfel de eveniment arată capacitatea noastră de solidarizare, de implicare și de ce nu, respectul pentru memoria celui plecat la Dumnezeu.

Prin tradiție, înmormântarea la români implică un anumit ceremonial și, de ce să nu spunem, un buget destul de serios. Pe lângă acestea este necesară și o anumită infrastructură. Poate termenul sună puțin neobișnuit, dar așa este. Privegherea persoanei decedate acasă este un obicei vechi la români, însă a început să fie abandonat tot mai mult în ultimul timp, mai ales acolo unde în jurul bisericilor sau a cimitirelor au fost construite capele mortuare. Numărul localităților care au investit în astfel de obiective extrem de necesare este în creștere, pe listă regăsindu-se atât orașe mari cât și comune mai mici. Aproape că a devenit o excepție ca localitate, să nu ai o capelă mortuară. Din păcate, pe lista acestor excepții se află și orașul Darabani.

Cu o populație numeroasă, aproximativ 10 000 de locuitori și deloc săracă, cu mulți oameni de afaceri și chiar parlamentari, orașul de pe malul Prutului nu a reușit să aibă o capelă. Se vorbește de mult de construcția unei astfel de clădiri, încă de la ridicarea Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena, însă de fiecare dată în locul capelei a apărut altceva. Nu știu dacă este responsabilitatea cultelor religioase sau a administrației locale, cert este că locuitorii orașului au dreptul să își poată petrece rudele decedate în condiții normale, civilizate, așa cum deja se întâmplă în multe sate mult mai mici și mai puțin dezvoltate economic din județ. Probabil, dacă întrebi atât reprezentanții cultelor cât și cei ai administrației locale vor arunca responsabilitatea unii asupra altora, ca și în cazul situației cimitirelor, unii dețin proprietatea și alții administrează, iar când doi șefi se invită unul pe altul să facă ceva, vă dați seama ce iese.Dincolo de ipoteze și supoziții, faptul că Darabaniul nu are o capelă mortuară ar trebui să ne mai taie puțin din aerele noastre de oameni gospodari. Am rămas în urma multor sate iar acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă. Oare construcția unei capele nu ar suda mai mult comunitatea decât un gard care creștere distanța dintre biserică și oameni? Nu știu dacă la această întrebare va răspunde cineva vreodată, dar la cea din titlu cred că unii au obligația morală de a oferi niște explicații. (Alexandru D. AIOANEI)
Te-ar mai putea interesa si:  cimitir Darabani
11:14 am Sambata, 29 Iulie, 2017

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare