Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Parchetul si Judecatoria Darabani, in pericol de desfiintare. Ionita: „Ma declar siderat”. Soptica face memoriu

După ce au suferit de pe urma închiderii Spitalului Orăşenesc Darabani, locuitorii din zona oraşului de pe malul Prutului trec printr-o nouă cumpănă. Diriguitorii justiţiei din România au propus desfiinţarea Parchetului şi Judecătoriei Darabani alături de alte 29 de instanţe şi parchete de pe lângă acestea. Nicu-Paul Ioniţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, consideră că prin această măsură statul român va cheltui şi mai mulţi bani, iar accesul la justiţie va fi îngrădit. Costel Şoptică, deputatul Colegiului Darabani, este şi el revoltat şi spune că va face memoriu împotriva acestei decizii.
Grupul de lucru interinstituţional al Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei şi Parchetului General a propus, în urma unei analize efectuate, desfiinţarea a 30 de instanţe şi parchete de pe lângă acestea, precum şi menţinerea în funcţiune concomitent cu mărirea razei teritoriale a altor 25 de instanţe şi parchete, a anunţat Agerpres. Concluziile de bază ale Grupului sunt în sensul eficientizării activităţii instanţelor şi parchetelor în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România. Raportul acestui grup de lucru a fost aprobat de Plenul CSM în 4 iunie şi a fost trimis Ministrului Justiţiei în vederea iniţierii proiectului de lege privind desfiinţarea acestor instanţe şi parchete.

Printre acestea se află şi instituţiile legii din Darabani, cel mai nordic oraş al ţării, aflat la congruenţa a două state extracomunitare: Ucraina şi R. Moldova. De asemenea, s-a apreciat că se impune menţinerea în funcţiune concomitent cu mărirea razei teritoriale pentru 25 instanţe şi parchete printre care şi cele din Săveni, unde ar trebui să se îndrepte pentru a li se face dreptate şi mulţi locuitori din zona oraşului Darabani. O altă concluzie se referă la menţinerea în funcţiune cu actuala circumscripţie pentru 15 instanţe şi parchete precum cele din Lehliu Gară, Videle, Gherla, Pătârlagele sau Pucioasa. Nicu-Paul Ioniţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, spune că este nevoie de reacţie rapidă în această zonă de graniţă, iar majoritatea angajaţilor acestor instituţii sunt localnici, un atu în dinamica cheltuielilor de personal de aici.

„Faptul că avem volum mai mic de muncă decât Săveniul nu reprezintă o problemă, deoarece Săveniul e la 32 de km de Botoşani, iar noi la 75. E o parte din volum, pentru că se exclud cele 3 participări la şedinţele de judecată, pregătirea actelor care se cer în instanţă, percheziţiile, solicitările de arestare etc. Aici e o zonă pauperă, sunt oameni care mi-au venit din Mileanca sau alte localităţi pe jos. Unde mai vin? Dacă ai o urgenţă la Oroftiana sau Hudeşti, ce faci? Te duci la Săveni sau Dorohoi? Mă declar siderat. Asta este o blocare a accesului la justiţie. Aceasta este părerea mea personală din interiorul sistemului, nu de undeva de sus, dintr-un birou din Bucureşti” a mai spus Nicu-Paul Ioniţă care propune mărirea razei teritoriale a parchetului şi instanţei din Darabani şi organizarea mai frecventă a concursurilor pe post.
Costel Şoptică, deputat PNL pe Colegiul Darabani, a programat astăzi (7.06.2013) o întâlnire cu primarii localităţilor din zona oraşului de pe malul Prutului pentru a găsi soluţii pentru salvarea Parchetului şi Judecătoriei Darabani. „Nu sunt de acord cu propunerea CSM. Voi întocmi împreună cu primarii un memoriu în acest sens şi voi face şi o interpelare în Parlament. Nu se poate aşa ceva” a declarat pentru Darabaneni.ro, Şoptică.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”