Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Prizonieri cu drept la exprimare
În fiecare zi presa este plină de articole despre incompetenţa instituţiilor statului, despre birocratizarea lor şi imunitatea la jalbele cetăţenilor. De cele mai multe ori articolele sunt scrise într-un ton foarte agresiv, moralizator, ca şi cum chiar ar rezolva situaţia cu pricina. De cele mai multe ori ziarele parcă sunt într-o competiţie, care scoate în evidenţă cele mai multe abuzuri, cei mai mulţi funcţionari incompetenţi, care ştiu mai bine care sunt gusturile şi dorinţele şefului decât sarcinile sale din fişa postului. Este un adevărat spectacol când un funcţionar vinovat mai mult sau mai puţin refuză să intre în spectacolul lor, care prin episoadele repetate nu mai uimeşte pe nimeni. În faţa televizorului toţi, de la politicieni până la oameni de cultură au conştiinţă civică, ba dacă se încing discuţiile mai dă şi pe dinafară. Iar ziariştii pozează cel mai adesea, agitându-se ca nişte lei în cuşcă, în cei mai fervenţi apărători ai principiilor statului de drept şi a libertăţilor fundamentale. 

Fără îndoială că acţiunile presei prin care este scos la suprafaţă putregaiul din instituţiile statului este unul necesar şi benefic. Dar modul în care este el făcut lasă mult de dorit, fiind foarte subiectiv. De cele mai multe ori funcţionează ca un drog social. Atunci când apare un funcţionăraş care a luat mită sau a închis uşa în nas unor oameni care au stat o zi la coadă pentru nişte hârtii, atitudinea presei aproape că te face să crezi că din pricina acelui funcţionar merge prost tot sistemul. O zi întreagă este dezbătut pe canalele media cazul său, întors pe toate feţele, iar apoi totul este arhivat ca şi cum ar fi fost un caz izolat, iar omul respectiv după ce a devenit pentru o zi vedetă, îşi urmează în continuare cursul vieţii. Eu mă întreb, oare cât din intransigenţa, moralitatea, verticalitatea şi corectitudinea invocată de oamenii de televiziune pe la talk-show-uri este transpusă de ei înşişi în practică? Oare ei au aceiaşi atitudine şi când se lovesc personal de problemele pe care le dezbat? Devin ei oare la fel de impulsivi când întâlnesc un funcţionar incompetent? Mă îndoiesc,  cred că în viaţa de toate zilele se comportă şi ei ca tot românul, încercând să jubileze printre problemele ivite  zi cu zi. Am devenit prizonierii dezbaterilor TV şi al campaniilor de presă, credem mai mult în realitatea promovată pe ecran decât cea în care trăim. Ne hrănim dezgustul, repulsia faţă de mediul politic şi instituţii prin declaraţiile oamenilor de presă. Avem impresia că aceste emisiuni TV, care nu sunt altceva decât nişte produse de televiziune care trebuie să se vândă, vor impune o nouă atitudine oamenilor din aparatul de stat. Refuzăm să credem că putem schimba noi ceva şi de cele mai multe ori stăm în expectativă aşteptând ca cineva să vină cu o soluţie magică la problemele noastre. De cele mai multe ori asimilăm fără critică tot ce ni se serveşte în media, fără reflecţii, fără raţiune, aşteptăm de la presă să ne reprezinte şi să ne apere drepturile. Uităm însă, că legile după care se ghidează sunt cele  marketing. Uităm de dreptul nostru la exprimare, refuzăm să luăm atitudine şi suntem foarte puţin selectivi. O ştire sau o dezbatere nu este alcătuită neapărat pentru a educa, ci pentru a se vinde. (Alexandru D. Aioanei, foto: bytwochai.wordpress.com)
 5:31 pm Sambata, 21 Mai, 2011

1 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII Prizonieri cu drept la exprimare”

  1. adinuzza spune:

    cata dreptate ai...da si poate tara asta are nevoie de oameni care sa puna pe hartie astfel de idei.felicitari autorului si la mai multe articole pe site-ul darabanenilor!

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Zeci de botoșăneni stau la rând pentru a-și cumpăra bucatele de Paști, o imagine mai des întâlnită în vremurile de mult apuse. Să fie acesta un semn că pandemia este la final sau este acesta chiar rezultatul crizei sanitare?


Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare