Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Elena Mandrescu: „Societatea in care traim este rodul greselilor noastre”


Atmosferă cu adevărat impresionantă joi, la Casa bunicilor de la răscruce,  din Corneşti. Totul a pornit de la „Sărut mâna, maică!”, replică pe care o bătrână din Corneşti a adresat-o educatoarei Camelia Cazacu, la ultima şezătoare, „Toamnă bogată în casa bunicilor”. Astfel, „Din dragoste pentru bunici” a avut ca laitmotiv perpetuarea tradiţiilor din zona oraşului Darabani. O mare de lume a umplut până la refuz curtea Casei bunicilor de la răscruce. Dintre aceştia, invitaţi speciali din Iaşi şi Botoşani, precum prof. dr. etnolog Angela Paveliuc Olariu, interpreta de muzică populară Elena Mândrescu, dar şi eroul local al folclorului românesc, Mitică Hapliuc. 

Organizatorul manifestării, educatoarea Camelia Cazacu (foto dreapta), i-a avut alături pe colegii de breaslă Rodica Plugaru, Violeta Ungureanu, Monica Cricleviţ, Otilia Cutur şi Marcel Chirilă(de la Şcoala „Leon Dănăilă”); Filomica Gheorghiciuc, Alina Drob, Mirela Cricleviţ, Vlad Avasiloae(de la Grupul Şcolar), Otilia Farcaş, Mihaela Scutariu, Claudiu Negru(de la Şcoala nr.2), dar şi cadre didactice din Eşanca, Hudeşti sau Dorohoi, precum Silvia Murariu, Lăcrămioara Alupoaei, respectiv Daniela Miron, plus profesorii Gheorghe Mitoceanu şi Mirel Dascălu. Educatoarele de la grădiniţele nr. 2, 5 şi 6 au fost şi ele alături de colega lor la acest spectacol, de la care nu au lipsit personalităţi locale precum primarul Ghiorghi Burlacu, poetul şi jurnalistul Victor Teişanu sau economistul şi istoricul Dumitru Haha. Peste 200 de copii au fost implicaţi în acest eveniment, aceştia fiind împărţiţi pe centre de activitate: au pictat şi au desenat icoane pe lemn, au cusut şi ţesut la război şi gherghef, au încondeiat ouă cu chişiţa şi au preparat tăiţei de casă. Binenţeles că la final au cântat şi dansat împreună cu cei mai mari. Primarul Burlacu (foto jos) a rămas impresionat de lucrările micilor dărăbăneni, realizări mai valoroase decât a multora dintre marii dărăbăneni. Edilul urbei a împărţit împreună cu Camelia Cazacu baticuri şi pălării bătrânilor, în semn de respect. „Am vrut să le redau o clipă din tinereţea lor”, ne-a explicat acest gest  Camelia Cazacu.  

Manifestarea a fost deschisă de o slujbă ţinută de soborul de preoţi Dumitru Avîrvărei şi Ioan Ungureanu. Ulterior, Camelia Cazacu a invitat-o să ia cuvântul pe Angela Paveliuc Olariu, marea doamnă a etnografiei româneşti, pe care portalul ortodox doxologia.ro o caracterizează ca fiind „un om devotat unei meserii care se confundă cu viaţa însăşi, trăită într-un alt timp, cu alţi oameni, cu alte repere şi tot ce-a avut poporul ăsta bun, curat, autentic”. „Sunteţi o cronică pentru mine” s-a adresat dărăbănenilor Angela Paveliuc Olariu(foto jos), pe care nu o putem acuza cu nimic că a afirmat că se află într-o comună. Doctor în istoria artei populare şi fost director al Muzeului Etnografic din cadrul Palatului Culturii din Iaşi,  Angela Paveliuc Olariu a declarat pentru Darabaneni.ro: În urma vizitei de la Darabani, am rămas cu o impresie extraordinară. Am o înaltă apreciere pentru Camelia Cazacu. De fiecare dată am plecat de acolo cu adevărat încărcată sufleteşte. Am remarcat o grijă deosebită a organizatorilor, nimic nu a fost la întâmplare, totul a fost extrem de bine gândit. Regret că nu am putut să aduc şi un post de televiziune de la Iaşi”. Angela Paveliuc Olariu ne-a dovedit că este o enciclopedie vie a etnografiei româneşti, dar mai presus de toate un ambasador al omeniei şi bunului simţ. „Mă rog să nu mă pedepsescă Dumnezeu să nu mai pot lucra. Suntem cu toţii aşa mici şi neînsemnaţi…Nu face nimeni o gaură în cer. Eu militez pentru milostenie şi linişte sufletească”, ne-a spus doamna Olariu. MVP-ul spectacolului a fost interpreta de muzică populară, Elena Mândrescu. Solista  „Rapsozilor Botoşanilor” care a urcat pe scenele lumii alături de Sofia Vicoveanca, Irina Loghin sau Benone Sinulescu i-a încântat pe dărăbăneni cu glasul ei. Elena Mândrescu nu a uitat de vremurile tulburi contemporane. „Societatea în care trăim este rodul greşelilor noastre” s-a adresat solista asistenţei, dar a încheiat în final optimist: „Există sigur şi o cale, fericirea s-o putem găsi”. 

Elena Mândrescu a vorbit şi ea doar la superlativ despre organizatorul evenimentului din Corneşti. „Un gest extraordinar al doamnei Cazacu, deoarece în ultimii ani oamenii au uitat de astfel de lucruri. Prezenţa preoţilor la această manifestare a fost binevenită. Astfel de acţiuni sunt benefice şi este lăudabil că mai există oameni interesaţi de astfel de lucruri”, a declarat pentru Darabaneni.ro interpreta de muzică populară. „Am rămas cu sufletul împăcat că am putut să redau tradiţiile, să reînvii pentru câteva ore obiceiurile din bătrâni ale acestor locuri”, ne-a spus şi Camelia Cazacu. Cele câteva picături de ploaie care au început să cadă i-au determinat pe copii să se încoloneze şi să se îndrepte cuminţi împreună cu dascălii lor spre casă. Această ploaie ar putea să însemne belşugul pe care ni l-ar putea aduce generaţia lor. Astfel, am vizionat un film de epocă despre viaţă, „o viaţă pe care o realizezi cu mintea şi sufletul şi pe care o aşterni pe hârtie, pentru noi, pentru azi, dar mai cu seamă pentru mâine”, aşa cum spunea prof. Dana Petrariu.  A fost ca un vis… din care ne-am trezit prea repede. 

PS: Click pe prima fotografie a articolului pentru a viziona o Galerie foto. De asemenea, la Clipul săptămânii puteţi vedea imagini de la acest eveniment editate de Emanuel Gavriluţă.
 8:21 pm Vineri, 20 Mai, 2011

13 Comentarii la “Elena Mandrescu: „Societatea in care traim este rodul greselilor noastre””

 1. eu spune:

  Ma intreb cat o sa mai mai vedem fotografia acestui om de nimic pe prima pagina. Chiar nu v-ati dat sema ca prezenta lui la astfel de evenimente este doar pentru imagine, acest om nu are nimic nici cu sportul, nici cu cultura si nici cu traditiile poporului roman sau cu alte evenimente organizate de darabaneni.

 2. eu spune:

  si apropo . . . fiind un site al darabanenilor cu caracter, ar trebui sa apara numai astfel de oameni pe acest site, ca slava domnului sunt destui in Darabani

 3. Archiutaa spune:

  AAa fost frumos,dar puteati punee mai moolte pozee!Va rog!Vaa multumesc!

 4. Darabaneni.ro spune:

  Nici 20 de fotografii nu sunt suficiente? Urmaţi indicaţiile de la final pentru a viziona Galeria foto

 5. lucian spune:

  Doamna educatoare Cazacu merită toate felicitările pentru această acţiune dedicată păstrării şi promovării tradiţiilor şi folclorului românesc. Puţină lume ştie că doamna educatoare nu este la prima acţiune de acest gen şi sperăm ca tânăra generaţie să aibă un reper în acest tip de activităţi pentru a promova, pe mai departe, frumoasele tradiţii şi obiceiuri ale plaiurilor dărăbănene.

 6. E.G spune:

  Sunt placut surprins de faptul ca multe persoane din Darabani au pornit astfel de actiuni ce vizeaza cultivarea valorilor morale pozitive. Astfel de manifestari aduc un mod favorabil, un plus de cunoastere asupra traditiilor si a culturii ramase mostenire de la batranii nostrii. Nu va opriti, faceti o treaba minunata.

 7. Archiutaa spune:

  Saa stiti nu sunt suficentee!Maa multee pentru ca a fost momente frumoasee!.

 8. Darabaneni.ro spune:

  Cred ca acest articol contine acum 30 poze...Multumim pentru interesul acordat

 9. Marian spune:

  ULUITOR: Criza a fost chiuretata la Botosani de catre presa. Cititi si comentati pe http://www.informatorulbt.ro

 10. mony spune:

  a fost foarte frumos si io am participat akolo...trebuie sai multumimi celor care sau interesat de acest spectacol:*:*:*bravo lor:X:X:X:Xdar mai ales vreau sai mulumesc domnului mirel dascalul pt k a facut ceva frumos:X:X:X

 11. L.A. spune:

  pentru cei ce nu stiu,baticurile si palariile ii apartin doamnei Camelia,iar Elena Mandrescu a venit cu invitata speciala de la Iasi-prof.doctor etnograf Angela Paveliuc Olaru .Deci NU A FOST CAMPANIE ELECTORALA! Doamna de la Iasi nu este prezenta pentru prima data la sezatorile doamnei Camelia,iar daca prezenta primarului a socat pe multi,asa este pentru ca primarul ar trebui permanent sa fie in mijlocul copiilor,batranilor(in toate problemele ivite in sistemul de invatamant,de sanatate,problemele orasului )

 12. c spune:

  primarul nu are ce cauta in poza. ne face de ras orasul.suntem satui de hoti

 13. listari_silvia spune:

  dna elena mandrescu este o cantareata extraodinara ii doresc multa sanatate.pupici..

 14. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Darabaneni.ro a revenit după un an la Viișoara, într-o iarnă adevărată ca în nordul Moldovei, pentru a-i ura ”La mulți ani!” veteranului Ghiță Cojocariu, eroul ultimului nostru reportaj, care a devenit în 12 februarie cetățean de onoare al comunei sale natale.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare