Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
COMENTARIUL SAPTAMANII Mai avem nevoie de Biblioteca?

După ultima şedinţă a Consiliului Local în care s-a votat rectificarea de buget, m-am lămurit asupra priorităţilor actualei administraţii locale. De fapt, nici celelalte legislaturi nu au stat mai bine la capitolul dezvoltare durabilă. La ultima şedinţă s-au împărţit bani pentru combustibil şi salarii, restul rămas fiind distribuit spre diverse instituţii pentru a-şi acoperi cheltuielile, mai mult sau mai puţin justificabile. Unele dintre acestea au primit mai mult sau mai puţin, cum au crezut edilii locali că se impune. Printre acestea, Bibliotecii Orăşeneşti i s-au scăpat, aşa printre degete, 2000 de lei, şi asta după ce mult timp s-a spus că nu sunt bani pentru bibliotecă. Starea jalnică în care a ajuns Biblioteca impune lucrări de consolidare şi restaurare urgente, iar grija autorităţilor ar trebui să fie cu atât mai mare cu cât este unul din puţinele monumente ale oraşului şi un simbol al urbei.

Avem nevoie de bibliotecă? Cu siguranţă cele mai multe minţi luminate din oraş ar spune că da, că este o instituţie de cultură, un izvor al cunoaşterii, că o comunitate care se respectă pune preţ pe carte, însă pe câţi dintre ei, oare, i-a încercat un sentiment de revoltă când au văzut în ce stare se află biblioteca? Dezinteresul mai marilor urbei a transformat biblioteca într-un depozit de cărţi.
Cu atât mai grav este că oameni care se pretind intelectuali au asistat pasivi la acest proces, profitând chiar de naivitatea unor funcţionari, iar astăzi când se încearcă o schimbare a lucrurilor nu văd pe nimeni să pună umărul la urnirea din loc a acestei instituţii. Astăzi se încearcă implementarea unui program care să modernizeze serviciul bibliotecii, dar nimeni nu este interesat de ce se întâmplă între zidurile vechiului castel. Dacă la Viişoara elevii şi localnicii se pot deja folosi de programul Biblionet, la Darabani au durat câteva luni până să se dea cu var în interior. Cât despre gard, pare mai mult a împrejmui un coteţ de găini decât conacul unui fost Hatman al Moldovei.

8 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII Mai avem nevoie de Biblioteca?”
Poza saptamanii
Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Aveam aproximativ 12 ani cand am pasit pentru prima data alaturi de bunicul meu in biblioteca oraseneasca pentru a-si schimba cartile....au trecut multi ani de atunci ,la randul meu am ,,schimbat"si eu destule carti...Nu m-am gandit niciodata ca aceasta ultima piatra a culturii darabanene ar putea sa dispara,asa cum nu mi-am imaginat niciodata ca vom ramane fara spital...domnilor primari,deputati si senatori,fosti,actuali si viitori sa nu uitati niciodata ca VOI a-ti distrus ceea ce a fost mai frumos,copiii ,nu mai merg la scoala ,adultii nu au unde sa munceasca,iar batranii jelesc...doar ca uitati un lucru in lacomia voastra pentru functii si bani... in fata mortii suntem egali si plecam siguri,fara NIMIC.
Mare bataie de joc cu Biblioteca asta, o neglijenta fara margini. Felicitari acestui site ca arata adevaratele probleme ale orasului! Era nevoie de asa ceva care sa le mai taie din inganfarea boierilor de acolo.
Aş fi extrem de curios să aflu comentariul d-lui primar în legătură cu acest subiect extrem de sensibil. Asta în măsura în care are curajul de a lăsa un comentariu.
S.O.S cultura!Domnule Primar, Din pacate alocam cateva sute de milioane pentru mult discutata publicatie MESAGERUL,in care se face doar propaganda electorala de cea mai proasta calitate (parerea mea)si in ghiveciul culturii unei comunitati reprezentat aici de o biblioteca oraseneasca nu plantam nimic,asteptam sa ploua.
Daca insisti si esti hotarat sa schimbi ceva, se poate. Maine este sedinta extraordinara a CL si o sa mai propun un proiect finantat de ambasada SUA, fara cofinantare, pentru reabilitarea Casei Bals. Ma bucur ca macar prin comentarii, darabanenii vor sa contribuie la salvarea de la colaps a culturii darabanene, in toate formele ei.
Ionele tu esti multilateral dezvoltat in toate domeniile, polițist comunitar, functionar la taxe și impozite, colectivist si impărtitor de pământ și culegător de plocoane cu Gelu și cu Mișu cand ati impărțit imașul și ati prostit babele luindu-le milioane la inscriere și dându-le câte un kil de ingrășământ din unele facturi fictive. Acum ajuns pe comision bibliotecar, numai noi știm cum, ba detasat, ba printr-un concurs publicat prin Răcnetul moldovei, la pachet cu ”Încurcă ogoare” Milu Pârlacu ajuns și asta mare ”ofițări di stari cevilă” te-ai trezit să tii lectii de cultură, să revoluționezi biblioteca, unitate care pe lângă tine care stai degeaba mai are și un director care ia vreo 2500 de lei salar si nu a făcut nici un eveniment in Darabani decât lansarea s-a de carte, tot pe banii Primăriei. Veniți cu Biblionetul și cu niște abureli cu ambasada Americii ca să vă băgati in seamă și să mulgeti puși de seful cel mare niște bani din studii și proiecte.
Imi insusesc criticile pertinente, care sunt constructive si aduc progres. Cele impertinente nu merita atentie. Prefer sa vorbeasca faptele. Asa ca va astept la biblioteca pe toti, unde va pot demonstra ca nu stau degeaba. Dar traim in Darabani si asta ne ocupa tot timpul...
nu ma pot bucura decat articol bine scris.
Ultimele articole
Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »
Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »
29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »
Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »
Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »