Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Intre noroaie si utopiiDe ceva vreme, am observat că ne-a prins aşa, din seninul greutăţilor noastre, pofta de a râvni la diverse facilităţi ale tehnicii moderne. Când auzim termeni precum energii regenerabile, tehnologii ecologice, proiecte de dezvoltare durabilă, ne prinde aşa, dintr-o dată, pofta de a le avea în curtea noastră. Fără o analiză critică atentă, fără a judeca după principiul dual beneficii-pierderi, ne jucăm cu termenii şi cu proiectele, că doar na, toată lumea face aşa. Nu vrem altceva decât să fim în pas cu moda, opinând, fals după părerea mea, că dacă nu urmărim acest trend rămânem în afara civilizaţiei. Visăm turbine eoliene, resurse alternative, dar uităm de noroiul în care suntem nevoiţi să ne deplasăm şi sunt case la care nu poţi să ajungi dacă plouă, că avem străzi fără şanţuri şi că o mare parte a populaţiei, care să presupunem că ar beneficia de aceste resurse, uită adesea să îşi tundă iarba din faţa porţii.

Uităm că suntem o zonă defavorizată şi că nivelul de trai al cetăţenilor nu depinde de modul în care producem energia electrică. Uităm că avem probleme cu funcţionarea instituţiilor de administraţie, uităm că nu avem străzi asfaltate, nu avem spital, iar prin centrul oraşului încă mai mărşăluiesc căruţele. Ne hazardăm spre proiecte utopice şi pierdem din vedere realitatea, care în nici un caz nu ne dă voie să visăm aşa departe. Ne chinuim cu lemnele pentru şcoli, ne este greu să restaurăm un monument, ne cad maşinile în gropile din asfalt, dar noi vrem cu tot dinadinsul parcuri eoliene.Nu reuşim să aducem investitori, dăm oamenii afară şi la mai şi refuzăm drepturile salariale, copii noştri nu au unde se juca, unele străzi sau poteci au aspect de pădure, nu avem comunicare eficientă cu instituţiile judeţene, nu reuşim să aducem bani pentru infrastructură, dar totuşi noi vrem resurse regenerabile, chiar dacă puţini ştim ce presupune acest lucru. Până la a implementa nu ştiu ce proiecte savante, până la a avea curent la priză produs de vânt, aştept să avem mai mult asfalt, mai mulţi kilometri de canalizare, locuri de muncă, aştept proiecte de dezvoltare economică, apoi vom avea şi dreptul să visăm. Scriem proiecte, facem planuri vrem să fim în rând cu lumea, dar pierdem contactul cu realitatea şi asta nu e în avantajul nimănui. (Alexandru D. Aioanei)
11:44 am Sambata, 10 Decembrie, 2011

12 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII Intre noroaie si utopii”

 1. Tipic Romanesc spune:

  Tipic romanesc si mai ales specific darabanenilor: cand nu se face de ce nu se face, cand se face, de ce se face. Sandu, inca o data dezamagesti. Daca prin parcul eolian se asigura (prin procent din energia produsa) numai iluminatul public in oras, vor fi resurse pentru a se mai face cate ceva prin oras. Cred ca tu incepi sa pierzi contactul cu realitatea.

 2. Alin spune:

  Un punct de vedere pertinent. Intradevar, trebuie sa facem lucrurile intr-o ordine naturala. Exista prioritati peste care NU trebuie sa se treaca. Dar aceste lucruri bineinteles nu isi au locul pe agenda dragei noastre administratii locale.

 3. boss spune:

  si-l bate mosu

 4. dan nenisca spune:

  stii cum e aia,daca vorbesti zice lumea ca te crezi destept si te bagi unde nu e treaba ta,daca taci te ia de prost si te umileste la orice pas,vorbesc in numele tau si se pun sa gandesca ce e mai bun pentru tine ca persoana,insa in orasul nostru lucrurile sunt de asa maniera ca oamenii amarati sunt pe zi ce trece mai amarati si mai nefericiti iar cativa prospera pe zi ce trece profitand de raul si saracia prostimii.Targul nostru daca se poate zice ca e campion la ceva este la a avea primari incompetenti,dupa revolutia romana Darabaniul a avut primari care mai de care mai incompetenti si delasatori,ca a fost raznic care in patru ani nu a reusit decat sa asfalteze strada pana la el la poarta sau arosoaie care poate era el gospodaros da avea si alte preocupari ,ca acuma sa fim martorii poate celui mai incompetent primar care l-a avut darabaniul,groparul Spitalului Orasenesc Darabani,poate el ca muncitor o fi bun da ca om politic este distrus si nu intelege smecheriile politice si din cauza asta darabaniul este tot timpul pedepsit la fonduri bugetare ajungand sa ia bani si mai putini ca Paltinisul.In plus,la anii lui,in loc sa se preocupe de asfaltarea strazilor,canalizare apa menajera,apa potabila,sisteme de cabluri subterane,ajutoare sociale pentru batranii si nevoiasii targului,sa vada daca se mai poate face ceva pentru spitalul care l-a lichidat cu incompetenta sa,domnul asta traieste in patria copilariilor,mananca banii darabanenilor in sedinte cu consilierii platiti din banii darabanenilor ca sa debiteze tampenii si idiotenii de genul parcuri eoliene si sosele din enzime.EU AM O INTREBARE SI IMI ASUM RESPONSABILITATEA PLINA SI TI-O PUN SI CAND AM SA VIN ACASA ...MA DOM PRIMAR TU ESTI RETARDAT SAU DOAR AI CHEF SA LICHIDEZI DE TOT TARGUL ASTA AMARAT?Pai e posibil sa iti bati joc in halul asta de lumea amarata a Darabaniului?Se vede ca ai mintea odihnita ca la interesele obstei nu te gandesti.Fara respect,un darabanean care a fugit din tara din cauza incompetentilor si nemernicilor care isi bat joc de amarati si care fura viitorul altora ca sa isi faca ei burta mare

 5. deceneu spune:

  să priceapă şi "tipic românesc" :nu-i nici o scofală cu eolienele. Energia foarte scumpă, datorită costurilor, obţinută pe această cale este introdusă în sistemul energetic naţional, scumpind astfel preţul kw. fapt anunţat deja pentru anul viitor. E logic să te intereseze resursele alternative atunci când oamenii tău pot suporta şi costurile dar la noi, care ne trezim peniţi de la o zi la alta cu încă o taxă sau cu încă o indexare, este idioţenie să-ţi doreşti aşa ceva. Apropo, minerii au fost disponibilizaţi, transformaţi în la fel de mulţi şomeri sau lucrători departe de copii, cărbunele zace în pământ, iar nouă ne arde de câmpurile eoliene.Vorba cuiva:"frumoasă ţară păcat că-i locuită"

 6. un darabanean spune:

 7. Costica spune:

  Vine si asta a lu Aioanei sa ne dea lectii de administratie, ieri abia trecea scoala si acuma e mare ziarist. Ar trebui sa isi mai vada de lungul nasului ca oricum parerile lui nu conteaza pe nimeni.

 8. un darabanean spune:

  De obicei, comentariile de pe acest site, indiferent de subiectul articolului, sunt rautacioase si nu au nici o ancora in realitate. Vis a vis de subiectul parcului eolian, sun cateva lucruri de lamurit: 1. Investiitia e in totalitate privata. autoritatile locale sunt implicate, deoarece investitorul a considerat ca aducand pe meleagurile noastre o asemenea investitie, e de datoria primariei sa se implice si ea cat de cat. 2. Investitorul investeste sume considerabile, dar si-a facut calculele si stie ca si profiturile sunt pe masura. 3. Chiria pe acest teren, pe care vor fi amplasate turbinele eoliene va fi platita de investitor catre autoritati (pretul si modul de plata se vor negocia ulterior). 4. In momentul in care investitorul va realiza ca investitia este profitabila va mai cere teren de la Primarie, sau isi va cumpara terenul cu bani proprii(vezi exemplul suedezilor de la Paltinis). 5. Daca investitia nu va renta, investitorul isi va lua eolienele si le va muta in ata locatie, iar pamantul va reveni administratiei locale si va fi la dispozitia eventualilor doritori de a investi in "Covata"(astept vajnicii comentatori de pe acest site sa vina cu idei sau sa investeasca ei). Cu acestea spuse, vreau sa concluzionez: Nu au nici o legatura, incapacitatea de a face ceva in Darabani si incompatibilitatea demonstrata in aproape 4 ani a primarului Burlacu, cu proiectul parcului eolian. P.S. : Pentru "cunoscatorul" care ne atentiona ca pe o raza de 500m in jurul motorului eolian nu se poate face nimic, ii spun ca in covata e pasune, iar oile le poate paste ciobanul fara nici o grija in jurul stalpului eolic.

 9. danilcu spune:

  Ca de fiecare data un comentariu bun ,Bravo Alex. Dar poza e cam veche domnule doctor de atunci s-a schimbat acel colt de "Tirg"

 10. BUGETARUL(NU DE LA DARABANI) spune:

  Contractele asa-zise pentru energie regenerabila sunt de fapt niste gaselnite pentru asa-zisi investitori. Se va demonstra ca acei investitori nu fac altceva decit sa-si rotunjeasca veniturile din doua parti : odata prin deducerea din tara lor pentru ca investesc in tari membre UE si inca odata la noi prin faptul ca aceste terenuri ei fac tot posibilul sa le CUMPARE (nu ca in sudul tarii unde terenurile sunt concesionate pe 49 de ani ...)! Mai informati-va si dupa aceea scrieti ..... PS : In jurul parcului eolian - daca se va face - nu va intra nici "pasarea maiastra" . Conform planurilor, aceste stabilimente vor fi pazite de firme spacializate. In concluzie, nu sunt impotriva acestor forme de energie dar se pare ca D-l. Burlacu stie si are dreptate intr-o oarecare masura.

 11. dan nenisca spune:

  pentru @un darabanean,,fii atent la faza asta ca tu ai atata teorie in tine ca dai dureri de cap,sa iti explic eu cum merge treaba ca vad ca inca nu ai terminat cu cartile de colorat,,adica 1 investitia nu este niciodata privata,tot timpul sunt clauze ascunse in contract care obliga primariile sa faca chestii de infrastructura si in cazul in care nu le onoreaza de obicei ies procese si se cer despagurbiri tot pe banul public de la asa zisul investitor privat.2 investitorul baga banii dar se asigura ca daca nu ii iese treaba banii si-i scoate prin tot felul de artificii legale,de exemplu da vina pe administratia locala ca nu a putut duce la indeplinire partea sa de obligatie,adica drumuri de acces sau siteme de cabluri subtarane,3chiria asta sigur ca o sa fie infima sau deloc,de ce?ca e negociata ulterior, 4 nu o discut ca terenul se cumpara cu singura conditie sa fie ieftin sau degeaba,5 e de jale,domul asta e total distrus cand zice ca ala isi ia eolienele ca si cum ar fi doua capite de fan si le duce la mama naibii,pai mai baiete,eolienele nu se priponesc de pamant ca vaca pe care o pasti pe zona,astea se ancoreaza in blocuri mari de beton,au intre ele o retea de tuburi pentru cablurile electrice,necesita o infrastructura si la final nu se poate curata zona decat cu niste costuri imense pentru ca daca nu zona nu o sa mai poata fi folosita in veci,nu uitam ca trebuie facut un studiu ambiental si ecologic care sa demonstreze ca nu afecteaza pasarile,adica pe intelesul lu @un darabanean sa nu afecteze migratia pasarilor care pot intra intre elicele turbinelor,apoi asta e sigur ca in zona lor nici oile nu or sa mai aiba voie sa pasca pentru ca asa cer normele de securitate ,,deci la final nu e asa de simplu pe cat pare ,crezi tu ca padurile de eoliene din spania sau germania au fost construite asa de capul lor,unde a vrut primarul burlacu?nha,in final trebuie sa ne trezim si sa incepem constructia orasului de la temelie si nu de la acoperis,trebuie facute intai drumurile si canalizarea,apoi apa potabila si gaz natural,iluminatul public si apoi sigur or sa vina multi sa investeasca pentru ca sunt resurse naturale in zona.

 12. iodarabani spune:

  toti zic ca fac ca dreg si cind is la putere isi iau intii masini luxoase dar nu se gindesc ca oamenii nau nici apa de baut. sau facut atitea case noi sa facut un intreg satuc la zmeura nu era oare mai civilizat ca omu sa aiba apa curenta si canalizare??avem inca mult de invatat d-nilor eu sint aici intrun mic orasel din spania e mic cei drept dar conditiile is foarte bune la.se fac tot felul de emisiuni iubesc romania de exemplu si iau interviuri la persoane pe strada ii invata sa zica iubesc rominia dar io sint sigur ca nici un romin nar mai vrea sa se intoarca in tara sa decit in vacanta.Asta e un adevar dureros dar real

 13. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare