Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Astenia de primavara, un „martisor” nefericit

Sosirea primăverii ar trebui să semnifice pentru majoritatea persoanelor, pe lângă revenirea la temperaturile blânde, zilele mângâiate de razele soarelui şi reînvierea naturii, un adjuvant pentru bună dispoziţie. Unul din motive ar fi cunoscutul efect antidepresiv al soarelui. Însă, unele persoane sunt încercate în această perioadă, în mod paradoxal, de o stare de disconfort fizic şi psihic, de oboseală şi slăbiciune inexplicabilă generalizată. Aşa se manifestă popularul sindrom de astenie de primăvară.
De ce apare astenia de primăvară? Nu se cunoaşte o cauză exactă pentru instalarea acestui sindrom, dar există mai multe supoziţii. Una dintre ele este consumul scăzut de fructe şi legume pe perioada iernii, care determină deficit de vitamine şi minerale. Se mai incriminează modificările bruşte de lumină şi temperatură, organismul având nevoie de timp pentru a se adapta la acestea. De asemenea, există trecerea de la sedentarismul din timpul iernii la un stil de viaţă mai activ. Interesant este faptul că ar fi implicate şi alergiile sezoniere, deoarece acestea ar determina scăderea nivelului de seronină, denumit şi „hormonul fericirii”.
Cine este afectat de acest sindrom? Răspunsul nu este surprinzător: procentul femeilor afectate este dublu faţă de cel al bărbaţilor; este, de altfel, populară susceptibilitatea naturală a acestora de a intra mai uşor în depresie. De obicei, sunt afectaţi adulţii şi persoanele în vârstă. Tinerii sunt în general mai feriţi de aceste instabilităţi emoţionale sezoniere.
Cum recunoaştem astenia de primăvară? Manifestările sunt variate: scăderea energiei, instabilitate emoţională, slăbiciune generalizată, cefalee, scăderea capacităţii de efort fizic şi de concentrare, insomnii sau stare de somnolenţă, depresie, irascibilitate, pierderea apetitului. Cu alte cuvinte, aceste persoane sunt demoralizate, fără energie şi chef de viaţă, au senzaţia de lipsă de satisfacţie în activităţile zilnice. Poate deveni îngrijorător, întrucât la unele persoane aceste simptome se repetă în fiecare primăvară şi cu atât mai mult cu cât, dacă acestea degenerează într-o depresie, aceasta poate duce în cele mai grave cazuri la suicid.
Ce tratamente se pot aplica în acest caz? Acestea ţin în general mai mult de regimul de viaţă şi se încearcă suplinirea lipsurilor din perioada iernii. Astfel, se recomandă consumul „cât cuprinde” de fructe si legume; se pot încerca şi suplimentele de vitamine (Pikovit, Centrum, Eurovita), dar, evident, sursele naturale sunt cele mai indicate. De asemenea, alimentaţia ar trebui să cuprindă produse bogate în acizi graşi omega 3 (peşte) şi triptofan (banane, carne de curcan, lapte). Sedentarismul trebuie combătut prin activitate fizică zilnică uşoară-moderată, de preferat prin realizarea unui program strict. Este cunoscut faptul că prin efortul fizic se eliberează endorfine, care determină o stare de bună dispoziţie. Atenţie! Activitatea fizică crescută nu este recomandată deoarece organismul este nevoit să se adapteze în plus la modificările survenite odată cu venirea primăverii. Este indicată o odihnă satisfăcătoare pentru refacerea energiei, dar este de evitat somnul în exces, pentru că poate determina senzaţia de fatigabilitate continuă.
Atenţie! Dacă se observă persistenţa insomniei, a stărilor de melancolie, a tulburărilor de alimentaţie, lipsei de energie şi de atracţie faţă de activităţile zilnice sau pierderii capacităţii de concentrare este posibilă evoluţia într-o eventuală depresie şi este necesar un consult de specialitate.
Interesant cum sosirea unui anotimp atât de aşteptat poate duce uneori la manifestări psihice atât de profunde. Necunoscute sunt căile creierului nostru şi neaşteptate reacţiile la stimulii din mediul înconjurător. Dar, sper că pentru majoritatea, acest anotimp e un prilej de bucurie. Aşadar, vă doresc o primăvară frumoasă, senină şi plină de zâmbete! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »

Proiectul intitulat "DESTINE SCHIMBATE - cursuri IT pentru creşterea angajabilităţii tinerilor din rural din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui" este o inițiativă menită să contribuie la reducerea decalajelor dintre oportunitățile pe care le au elevii din mediul rural și cel urban. De asemenea, unul din obiective este creșterea incluziunii tinerilor într-o piață a muncii modernă și aflată într-o dinamică permanentă. Cursurile de Testing se vor desfășura ... continuare »

Festivalul Zilele Nordului a ajuns la a noua ediție, iar organizatorii promit că în acest an seria de evenimente se va ridica la nivelul impus de edițiile anterioare. Programul festivalului respectă structura tradițională: concerte, excursii, tururi ghidate, ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții și instalații, competiții sportive de Trail și MTB. La acestea se adaugă prima ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc și ... continuare »

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”