Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
IN MEMORIAM 11 MARTIE 2004, MADRID „Nu trece nici un 11 martie fara sa nu-mi amintesc cat de norocoasa am fost”

În dimineața zilei de 11 martie 2004, viața își desfășura cursul ei normal, la Madrid. Nimeni nu bănuia ce avea să se întâmple. Terorismul avea să lovească, de această dată, în inima Europei. La orele 7:39, 10 bombe aveau să explodeze aproape simultan în patru trenuri de navetiști ce îi duceau pe oameni la serviciu. Bilanțul, cutremurător, 192 de morți și peste 1 000 de răniți. În trenuri, pe lângă muncitori se aflau elevi și studenți. Din cei aproximativ 40 de străini care au decedat în atentate, 15 au fost români. De asemenea aproximativ 80 de concetățeni au fost răniți. Românii au fost străinii care au dat cel mai mare număr de victime. Plecați de acasă pentru un trai mai bun, aceștia au căzut victime în războiul altora.
Spaniolii au intrat în stare de șoc. Ministrul de Interne a declarat că forțele de securitate au mai găsit și alte bombe în trenuri care urmau a fi detonate la venirea ambulanțelor. Inițial s-a crezut că masacrul a fost organizat de gruparea extremistă ETA, dar revendicarea atentatului avea să vină dinspre Al Qaeda. Partidele politice și-au suspendat campania electorală, iar Guvernul a decretat 3 zile de doliu național. Regele Juan Carlos a ținut un discurs televizat în care a condamnat terorismul. La doar trei zile de la atentat, în Spania au avut loc alegeri. Câștigătorul a fost Jose Luis Rodriquez Zapatero, cunoscut opozant al războiului din Irak. În doar câteva zile, prim-ministrul a retras trupele spaniole din teatrele de operațiuni NATO.
Astăzi, la 9 ani de la aceste evenimente, trebuie să arătăm că nu am uitat de românii care au căzut victime în sângeroasele atentate. Printre aceştia s-au aflat şi câteva persoane din zona oraşului Darabani, printre care şi Lidia Ionel Palamaru, din Conceşti. Tânăra mergea la muncă în acea dimineaţă. Se afla în trenul El Pozo care a plecat de la Torrejon de Ardoz spre Madrid. A fost grav rănită şi a stat internată 21 de zile în Spitalul Gomez Ulla. „Au trecut 9 ani de atunci, însă nu trece nici un 11 martie fără să nu-mi amintesc cât de norocoasă am fost, să scap cu viaţă, ca să pot povesti acum despre acele momente cutremurătoare”, ne-a mărturisit conceşteanca, care a primit ulterior cetăţenia spaniolă. Acum în vârstă de 32 de ani, Lidia Ionel Palamaru consideră că data de 11 martie este a doua sa zi de naştere.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Teioasa Trail a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. 152 de concurenți din România, R. Moldova și Olanda s-au aliniat la startul competiției din acest an, cel mai mic dintre ei având doar 2 ani. Concursurile de cross 6 și 12 km, semimaraton de 20 km și Family au parcurs zonele pitorești din Teioasa, deliciul asistenței făcând competiția la care au participat cei mici. Toată lumea a fost câștigătoare la acest concurs. Cei ... continuare »

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »

Proiectul intitulat "DESTINE SCHIMBATE - cursuri IT pentru creşterea angajabilităţii tinerilor din rural din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui" este o inițiativă menită să contribuie la reducerea decalajelor dintre oportunitățile pe care le au elevii din mediul rural și cel urban. De asemenea, unul din obiective este creșterea incluziunii tinerilor într-o piață a muncii modernă și aflată într-o dinamică permanentă. Cursurile de Testing se vor desfășura ... continuare »

Festivalul Zilele Nordului a ajuns la a noua ediție, iar organizatorii promit că în acest an seria de evenimente se va ridica la nivelul impus de edițiile anterioare. Programul festivalului respectă structura tradițională: concerte, excursii, tururi ghidate, ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții și instalații, competiții sportive de Trail și MTB. La acestea se adaugă prima ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc și ... continuare »

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”