Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

GALERIE FOTO Vasile Foca, pictorul dărăbănean de pe str. Ştefan Luchian

„Carul cu boi” de Nicolae Grigorescu i-a marcat cariera. Locuieşte în Darabani, pe strada care poartă numele pictorului Ştefan Luchian. Numele său este Vasile Foca şi este de profesie electrician. Viaţa lui s-a derulat sub zodia culorilor, a artei în general. Cu ajutorul creaţiilor sale a reuşit să-şi întreţină copiii în şcoală. Pentru că altfel, i-ar fi fost aproape imposibil să se descurce cu o pensie care, în prezent, este chiar mai mică de 400 lei. Pictează de mic copil, dar a aprofundat această artă cu aproape un sfert de secol în urmă. Soarta crudă l-a ţintuit într-un scaun cu rotile acum 27 de ani. A studiat tainele picturii din cărţile de specialitate şi cele bisericeşti, oferite de fiul său preot. Privirea-i pătrunzătoare taie norii fumului de ţigară şi zboară departe, la vremurile când comenzile soseau pe bandă rulantă. Imediat după Revoluţie, valurile de pânză nu mai ajungeau la Magazinul Universal din Darabani. Maşina, care aproviziona magazinul cu marfă de la Suceava, oprea prima dată în faţa blocului său. Cei mai mulţi dintre clienţii săi erau străinii. Nemţii, italienii şi spaniolii apreciau cel mai mult picturile care purtau semnătura V. Foca. Tarifele practicate pentru lucrările sale nu erau însă, tot occidentale. Preţurile erau chiar modice, între 10 şi 40 de lei un tablou, în banii de atunci. Dar pictorul era mulţumit. Soţia Elena i-a fost tot timpul alături şi l-a ajutat să-şi onoreze comenzile. Dar el a fost în permanenţă „mâna numărul unu” la operaţiile de chirurgie plastică a frumosului.

 Acele vremuri au apus, însă. Încet, încet, comenzile au început să se împuţineze. „Preţul unei rame a tabloului a ajuns să fie mai mare, decât pictura în sine şi lumea a renunţat”, ne-a spus Vasile Foca. Soţia oftează şi ea. Din păcate astăzi „moda” s-a schimbat. Kitsch-ul a luat locul artei. „Nevoile vieţii m-au împins să mă despart de multe dintre lucrările mele despre care spuneam, la un moment dat, că nu au preţ. Am mai rămas cu ciurucurile acestea”, ne mărturiseşte excesiv de modest, pictorul Foca. „Furtună pe mare”(foto, primul de jos) rămâne favoritul său, dar regretă că este pictat pe o pânză foarte fină, care s-a şubrezit odată cu trecerea timpului. În ultimii ani a realizat mai mult pictură bisericească, care este mult mai complexă decât cea peisagistică. Catapeteasma bisericii din Başeu (Havârna)(foto sus) este opera dărăbăneanului, în faţa căreia se închină creştinii ortodocşi. Pictura nu este unica sa preocupare artistică. Goblenul este o altă mare pasiune a lui Vasile Foca. A realizat sute de goblenuri, depăşind de multe ori bariera matriţelor şi a paletei de culori. Apartamentul său reprezintă o adevărată galerie de artă, pe care nu a organizat-o niciodată într-un cadru oficial, dar care ar fi meritat-o cu vârf şi îndesat. Ajungem din nou la acelaşi crud adevăr: „Nu ne-am născut în locul potrivit” (Lucian BĂLĂUCĂ)Vă prezentăm în continuare câteva dintre lucrările artistului Vasile Foca:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Te-ar mai putea interesa si:  Vasile Foca
7:56 pm Miercuri, 26 Ianuarie, 2011

12 Comentarii la “GALERIE FOTO Vasile Foca, pictorul dărăbănean de pe str. Ştefan Luchian”

 1. vasi spune:

  super tare....respect

 2. Foca Otilia spune:

  Bravo tata!!!!!!!!!!am in continuare incredere ca vei reusi sa iti vezi visul implinit!lupta si vei castiga!!!!!

 3. foca spune:

 4. Bichir Ionel spune:

  Te salut tinere Te am în faţa ochilor cu părul negru, lung din anii 77- 78 când lucrai la uzină şi ai trecut pe la D3. După nenorocirea aceea a ta care ma marcat, ne-am mai văzut o dată cu drumul la Botoşani, şi a treia oară la tine unde mi-am dat seama ce te face să ramâi aşa de puternic: pictura. Pentru tine cu sprijinul superrbei doamne care a fost mereu alături de tine, culoarea ţi-a fost preşul fermecat care te-a purtat prin toate poenile şi munţii pictaţi. Ai fost, eşti si rămâi căpitanul corăbiei care lupt[ cu furtunile oceanului: Căpitanul şi mesenii Spre ocean trăsneşte cerul Adunând în val furtună, Roata sorţii cere dreptul Din înaltul care tună ! La corabia ce urcă Peste valuri mari de apă Vezi cum velele se-ncurcă Sfârtecate laolaltă ! Sar catargele în lături Cârma poartă doară vântul, Spumă-i tot iar pe alături Se deschide larg mormântul ! După clipa de osândă, Doar o barcă mai pluteşte, Căpitan, matrozi pe lângă, Şi-un butoi ce-i amăgeşte ! Au urcat cu toţi grămadă, Trag butoiul şi ascultă, N-au privire, ca să vadă Aşa cer şi apă multă ! N-au speranţă, dar nici teamă De mesenii de sub barcă, Din butoi le curge zeamă, Cu arome ce-i încearcă ! Şi pe arca aruncată Între valurile sorţii, Stau cu cupa ridicată, Căpitan şi mateloţii. La un loc cu vinul, parcă Curge trupul de sirenă, Glasul ei îi cheamă-n apă, Unde totul e-o arenă ! Marinarii sar grămadă Al ei trup pe toţi înfruptă Cad pe rând în apă, nadă La rechini ce vin să-i rupă ! Dar oceanul, cere încă, Din sirenă face lesă, Înspre căpitan aruncă, Poartă valul, doar o tresă. Timp se varsă în oceane, Curge vin în cupa sorţii, Bea din el, dar căpitane, La un loc cu mateloţii ! Doar o barcă răsturnată Scormonesc acum mesenii, Vin e-n apa tulburată, Toţi s-au dus cu valul vremii ! CIB La mulţiani şi cât mai buni !

 5. filip-foca alexandrina spune:

  FELICITARI.MULTUMITA TIE FIECARE A TERMINAT O SCOALA

 6. otilia spune:

  Sunt mandra ca am acasa tablourile 2, 3, 4 si 5 prezentate in galeria foto. Salutari si respect din partea familiei Hrimiuc Ilie!

 7. Alina spune:

  Un om deosebit care face lucruri deosebite!! Un om cu suflet care da suflet unor lucrari!!Multa sanatate !!Cu respect ,Alina -Iasi

 8. cristi spune:

  jos palaria in fata acestui om!este o lectie de viata de care toti ar trebui sa tinem cont in viata!este un exemplu pentru toti si o palma data celor ce se plang de orice,din orice!

 9. vatamanu maria spune:

  Sa nu crezi ca am uitat de tine!.Ai fost,esti si vei ramane un om deosebit.Iti doresc multa sanatate si sper sa ne vedem curand.Cu respect Mariana!

 10. Ciprian "COCO" spune:

  Am si eu unul dintre acele picturi.Tine-o tot asa nea'Vasile,sa fii sanatos si viata lunga.Cu stima si respect Miluca Alexia si nu ce din urma Cipri.

 11. LIVIU MAFTEI spune:

  vreau sa-l salut pe prietenul meu vasile si sa-l asigur de toata consideratia si respectul meu! i-mi pare rau ca nu am putut sa ne intalnim de treizeci si ceva de ani. tin sa-l felicit pe vasile pentru talentul extraordinar si pentru vointa lui.daca citeste aceasta postare,vreau sa-i transmit lui si sotiei (fosta mea colega) sa fie sanatosi, fericiti si sa se bucure de copii si nepotii lor. cu toata dragostea: liviu maftei ps. ID liviumaftei2008@yahoo.com

 12. avasiloaei garofita spune:

  felicitari aveti lucrari minunate imi place si mie sa pictez dar din pacate aveti dreptate arta nu are valoare nu orcine apreciaza .am si eu un numar de 25 picturi si ma confrunt cu aceeasi problema rama e prea scumpa dar nu ma pot abtine tot pictez cine stie

 13. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare