Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Exploatarea nisipului cuartos de la Hudesti s-ar putea relua FOTO

Chiar dacă activitatea de exploatare a nisipului cuarţos de la Hudeşti a fost sistată de ceva vreme, reprezentanţii S.C. Mindo Dorohoi susţin că lucrările au fost oprite aici doar temporar pentru retehnologizare, iar perimetrul de extragere ar putea fi chiar extins.
Din perspectiva resurselor minerale, comuna Hudeşti ar putea fi considerată una dintre cele mai bogate din țară. Zăcământul de nisip cuarțos, unic prin concentrația sa de cuarț de 99.8% reprezintă o comoară a comunei. Exploatarea zăcământului a început înainte de 1989, când lucrau aici între 270 şi 300 de persoane. Activitatea s-a redus treptat, iar în anul 2000, la data tragicului accident, numărul muncitorilor atingea 200. Lipsa pieței de desfacere, costurile mari de producție și lipsa unei infrastructuri care să ușureze transportul materiei prime au dus la o reducere constantă a activității, în 2007 numărul salariaţilor de aici ajungând la 30.

Chiar şi edilul şef al comunei, Viorel Atomei, era destul de pesimist cu puţin timp în urmă când relata că din exploatarea de nisip au mai rămas doar instalaţiile, iar cinci persoane asigură paza utilajelor, restul muncitorilor fiind în şomaj. Primarul ne-a mai mărturisit mâhnit că în prezent este preferat nisipul din Bulgaria, chiar dacă este de calitate inferioară celui de la Hudeşti. Şi totuşi, reprezentanţii S.C. Mindo din Dorohoi afirmă că această stare de fapt este doar temporară, deoarece societatea respectivă parcurge un proces de retehnologizare, existând chiar un plan de extindere a perimetrului de exploatare. Dorohoienii spun că muncitorilor hudeşteni li s-a comunicat motivul sistării temporare a activităţii şi vor fi chemaţi din nou la muncă.


Citiţi pe aceeaşi temă:
Saracie la suprafata, comori minerale in subsol
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”