SANATATE Ce trebuie sa stim despre vaccinul anti HPV

Virusul Papiloma uman (HPV) este agentul principal incriminat pentru aproximativ toate tipurile de cancer de col uterin și se transmite pe cale sexuală. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dar numai 70 din acestea sunt implicate în infecțiile umane.
Virusul atacă pielea și mucoasele , în special mucoasa colului uterin și produce diferite tipuri de leziuni: veruci, condiloame, cancer. Au fost studiate tipurile de HPV găsite la persoane cu cancer și s-a constatat că tulpinile 16 și 18 determină mai mult de 70 la sută din leziunile canceroase, restul fiind cauzate de tulpinile 31, 33, 35, 45, 52, 58 etc. Descoperirea vinovaților principali pentru dezvoltarea cancerului a îndemnat cercetătorii să-și îndrepte atenția către crearea unui vaccin. Astfel, în prezent există două vaccinuri: Cervarix (pentru tulpinile 16, 18, 31, 33, 45) și Silgard (pentru tulpinile 16, 18 și 6, 11 care nu determină cancer, ci veruci). Așadar, vaccinul care acoperă mai multe tulpini implicate în cancer este Cervarix.
Cum se administrează vaccinul? Acesta trebuie administrat, de preferință, fetițelor între 9 și 11 ani sau femeilor înainte de debutul vieții sexuale; în intervalul 9-11 ani protecția împotriva infecției cu virusul este maximă. Dacă persoana a fost deja infectată cu virusul, vaccinul este mai puțin eficient, dar se poate realiza deoarece de obicei infecția e cu o singură tulpină; dacă și-a început viața sexuală, se poate administra vaccinul după efectuarea unor analize. Sunt necesare trei doze prin injecție intramusculară, a doua și a treia doză fiind administare la o lună, respectiv șase luni de la prima administrare. S-a descoperit că valorile anticorpilor obținuți în urma vaccinului au un nivel de 11 ori mai mare decât cei rezultați din infecția naturală și protejează timp de 20 de ani.
Ce efecte adverse are vaccinul HPV? Acesta prezintă efectele secundare întâlnite în mod normal și la celelalte vaccinuri. Cel mai frecvent, persoana acuză înroșire, tumefiere și durere la nivelul sediului injecției, cefalee, subfebrilitate (între 37 și 38 grade Celsius) și stare care imită gripa. După vaccin, se recomandă repaus în poziție șezândă, deoarece pot apărea amețeli sau stare de leșin. S-au înregistrat și reacții adverse mai grave, precum alergii grave (șoc anafilactic), paralizie, tromboză venoasă, edem cerebral.
Ce beneficii concrete ne oferă vaccinarea HPV? S-a demonstrat că, în cazurile în care administrarea s-a realizat corect, înainte de contactul cu virusul eficiența de prevenire a infecției, deci a cancerului se situează între 97 și 100%. Vaccinul nu influențează fertilitatea. Așadar, acest vaccin a deschis o nouă poartă în lupta împotriva cancerului de col uterin.
După vaccinare, trebuie realizat un test Papanicolau la 2-3 ani, pentru că sunt și alte tulpini care produc cancer și nu sunt acoperite de vaccin (35, 52, 58 etc.). Alte măsuri din partea de prevenție a cancerului de col uterin constau în consulturi ginecologice și realizarea testului Papanicolau la intervale regulate, renunțarea la fumat, utilizarea prezervativului și limitarea numărului de parteneri. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »


Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!