SANATATE Ce trebuie sa stim despre vaccinul anti HPV



Virusul Papiloma uman (HPV) este agentul principal incriminat pentru aproximativ toate tipurile de cancer de col uterin și se transmite pe cale sexuală. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dar numai 70 din acestea sunt implicate în infecțiile umane.

Virusul atacă pielea și mucoasele , în special mucoasa colului uterin și produce diferite tipuri de leziuni: veruci, condiloame, cancer. Au fost studiate tipurile de HPV găsite la persoane cu cancer și s-a constatat că tulpinile 16 și 18 determină mai mult de 70 la sută din leziunile canceroase, restul fiind cauzate de tulpinile 31, 33, 35, 45, 52, 58 etc. Descoperirea vinovaților principali pentru dezvoltarea cancerului a îndemnat cercetătorii să-și îndrepte atenția către crearea unui vaccin. Astfel, în prezent există două vaccinuri: Cervarix (pentru tulpinile 16, 18, 31, 33, 45)  și Silgard (pentru tulpinile 16, 18 și 6, 11 care nu determină cancer, ci veruci). Așadar, vaccinul care acoperă mai multe tulpini implicate în cancer este Cervarix.

Cum se administrează vaccinul? Acesta trebuie administrat, de preferință, fetițelor între 9 și 11 ani sau femeilor înainte de debutul vieții sexuale; în intervalul 9-11 ani protecția împotriva infecției cu virusul este maximă. Dacă persoana a fost deja infectată cu virusul, vaccinul este mai puțin eficient, dar se poate realiza deoarece de obicei infecția e cu o singură tulpină; dacă și-a început viața sexuală, se poate administra vaccinul după efectuarea unor analize. Sunt necesare trei doze prin injecție intramusculară, a doua și a treia doză fiind administare la o lună, respectiv șase luni de la prima administrare. S-a descoperit că valorile anticorpilor obținuți în urma vaccinului au un nivel de 11 ori mai mare decât cei rezultați din infecția naturală și protejează timp de 20 de ani.



Ce efecte adverse are vaccinul HPV? Acesta prezintă efectele secundare întâlnite în mod normal și la celelalte vaccinuri. Cel mai frecvent, persoana acuză înroșire, tumefiere și durere la nivelul sediului injecției, cefalee, subfebrilitate (între 37 și 38 grade Celsius) și stare care imită gripa. După vaccin, se recomandă repaus în poziție șezândă, deoarece pot apărea amețeli sau stare de leșin. S-au înregistrat și reacții adverse mai grave, precum alergii grave (șoc anafilactic), paralizie, tromboză venoasă, edem cerebral.

Ce beneficii concrete ne oferă vaccinarea HPV? S-a demonstrat că, în cazurile în care administrarea s-a realizat corect, înainte de contactul cu virusul eficiența de prevenire a infecției, deci a cancerului se situează între 97 și 100%. Vaccinul nu influențează fertilitatea. Așadar, acest vaccin a deschis o nouă poartă în lupta împotriva cancerului de col uterin.
   
După vaccinare, trebuie realizat un test Papanicolau la 2-3 ani, pentru că sunt și alte tulpini care produc cancer și nu sunt acoperite de vaccin (35, 52, 58 etc.). Alte măsuri din partea de prevenție a cancerului de col uterin constau în consulturi ginecologice și realizarea testului Papanicolau la intervale regulate, renunțarea la fumat, utilizarea prezervativului și limitarea numărului de parteneri. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)




Te-ar mai putea interesa si:  soc anafilactictestul Papanicolauvaccin anti HPVHPVvirusul papiloma uman
5:38 pm Miercuri, 14 Mai, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Editorial
 În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 14 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai puterea și nebunia necesară de a te î... continuare
Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte. 
 

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Clipul lunii
Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare