Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Migratia fortei de muncă si problemele sociale

Odată cu liberalizarea circulaţiei forţei de muncă, foarte mulţi români au plecat în străinătate în căutarea unui trai mai bun. Faptul este evident iar statisticile confirmă intensificarea migraţiei forţei de muncă. Acest fenomen, care se petrece de câţiva ani la cote tot mai ridicate, este unul deosebit de complex, cu multe nuanţe, cu multe substraturi, şi ale cărui efecte se vor vedea în viitorul mediu şi îndepărtat, şi din păcate nu vor fi toate pozitive. La prima vedere, acest exod al românilor în străinătate nu pare decât benefic. Cei plecaţi au adus lichidităţi în ţară, prin investiţiile lor în imobiliare au dus la dezvoltarea industriei construcţiilor. Au apărut peste noapte cartiere noi, case cu multe etaje, cu decoraţiuni diverse şi colorit bogat.

Aproape că a apărut o nouă clasă socială, al cărei nivel de trai a crescut vertiginos în doar câţiva ani şi la care vedem un alt stil de viaţă, alte valori, o altă perspectivă de raportare la cei din jur. Până aici nimic rău. Oameni ale căror orizonturi erau aici tot mai strâmte au plecat pentru a-şi găsi rostul în altă parte, s-au întors şi au investit acasă, alţii cu folos, alţii cu mai puţin folos. Localităţile noastre devin tot mai colorate, deşi procesul de îmbătrânire este tot mai puternic. În spatele acestor aparenţe, reale ce-i drept, se află o criză socială care se accentuează pe zi ce trece şi ale cărei efecte se văd periodic la televizor şi pe stradă. Numărul divorţurilor a crescut foarte mult şi au apărut adevărate drame în familie legate de plecarea unuia dintre părinţi în străinătate.Copiii au telefoane mobile tot mai performante de la vârste foarte mici, dar acestea nu pot înlocui afectivitatea mamei şi de aici avem o multitudine de cazuri de adolescenţi şi copii care suferă enorm din cauza dorului de părinţi. Au existat  şi cazuri extreme de suicid.  Mulţi dintre cei care reprezentau elemente de la periferia societăţii, odată plecaţi, s-au întors apoi cu maşini, bani şi se afişează ostentativ ca persoane care au reuşit în viaţă. Mai mult, sunt luaţi ca exemplu de copii şi de tineri. Toate acestea fac ca acele case bine îngrijite, noi, construite după influenţe de pe întreg mapamondul, să stea pe un balon plin cu  probleme sociale. Acest subiect a început să fie tratat de sociologi, dar cât a avut România de câştigat şi cât a avut de pierdut de pe urma acestei migraţii, timpul ne va spune. (Alexandru D. Aioanei)
6:58 pm Luni, 14 Noiembrie, 2011

2 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII Migratia fortei de muncă si problemele sociale”

  1. legea122 spune:

    o mica greseala de tipar la am treile-a paragraf (repreyentau)

  2. Darabaneni.ro spune:

    Am corectat. Mulţumim!

  3. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare