Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Sarbatoarea Bobotezei in traditia darabaneana GALERIE FOTO


Chiar dacă vremea de afară nu aminteşte de temutul şi năprasnicul ger al Bobotezei, ci mai degrabă de apropierea Paştelui, dărăbănenii au sărbătorit astăzi, 6.01.2012, Botezul Domnului în apele Iordanului. După ce au vestit la casele dărăbănenilor apropierea marii sărbători, preoţii însoţiţi de copii au săvârşit sfinţirea apei celei mari. De obicei această slujbă se oficiază în afara bisericii şi se înconjoară lăcaşul sfânt cu icoanele şi cu prapurii. Uneori credincioşii se deplasează la un izvor sau apă curgătoare (cum se face la Lucoviţa de când satul are preot). Aceştia strigă tradiţionalul ”Chiralesa”, care în limba greacă se rosteşte ”Kir eleison!” şi înseamnă ”Doamne miluieşte!”.

Tradiţia crucii de gheaţă înălţată în curtea bisericii nu a putut fi respectată în acest an datorită vremii primăvăratice, dar celelalte obiceiuri împământenite în oraşul Darabani au fost respectate. În jurul butoaielor din care s-a luat apa sfinţită s-a împrăştiat fân, pe care preotul a călcat atunci când a sfinţit apa, iar gospodarii care au animale l-au luat la terminarea slujbei pentru a-şi apăra avutul de duhurile rele. În popor există mai multe eresuri legate de acest mare praznic. Unele dintre acestea spun că de Bobotează cerurile sunt deschise, iar animalele pot să vorbească pe înţelesul oamenilor. De asemenea, 9 zile după această sărbătoare nu se spală rufe deoarece acum toate apele sunt sfinţite.Dacă plouă, iarna va fi lungă, iar dacă afară este frumos se spune că şi vara va fi la fel. Tot în această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut. După terminarea slujbei la biserică există obiceiul de a se merge şi la cimitir pentru a împărtăşi cu cei plecaţi bucuria acestei sărbători, prin stropirea cu apă sfinţită a mormintelor.
Preotul Dumitru Avîrvărei de la Biserica Sf. Nicolae i-a îndemnat pe credincioşi să folosească apa sfinţită pentru vindecare trupească şi sufletească, de-a lungul anului care tocmai a început. Şi de această dată, ca de altfel şi la celelalte sărbători, preoţii au fost asistaţi de studenţi şi elevi teologi. (Ionel David)

Click pe prima fotografie pentru mai multe imagini
5:13 pm Vineri, 06 Ianuarie, 2012

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Darabaneni.ro a revenit după un an la Viișoara, într-o iarnă adevărată ca în nordul Moldovei, pentru a-i ura ”La mulți ani!” veteranului Ghiță Cojocariu, eroul ultimului nostru reportaj, care a devenit în 12 februarie cetățean de onoare al comunei sale natale.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare