Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Micoza unghiilor, neplacuta si dificil de tratat

Micoza unghiilor reprezintă infecţia cauzată de fungi (ciuperci). Datorită igienei mai precare, apar mai frecvent la picioare, în comparaţie cu mâinile. Referitor la sex şi vârstă, bărbaţii sunt mai ghinionişti decât femeile, iar vârstnicii se confruntă mai des cu această problemă. Practic, infecţia determină degradarea unghiei, dar conferă şi un aspect inestetic al acesteia.
Care sunt fungii responsabili şi ce factori de risc predispun la producerea micozei? Infecţia se produce adeseori în contextul în care imunitatea persoanei este scăzută şi este determinată mai ales de Candida, Tricophyton, Aspergillus etc. Ciuperca atacă iniţial vârful unghiei sau şanţurile laterale, după care va infecta unghia în totalitate. Factorii de risc favorizanţi sunt: mediul umed, transpiraţia în exces, utilizarea de şosete din material sintetic şi de pantofi strâmţi, persoanele cu imunitate scăzută (diabet zaharat, HIV, tratament cu citostatice sau corticosteroizi), fumatul, afecţiuni ale vaselor de sânge (îngustarea arterelor şi incompetenţa venelor). Infecţia se poate transmite prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală sau prin frecventarea piscinelor, a ştrandurilor.
Cum arată o unghie infectată cu fungi? Aceasta devine fragilă, casantă, se îngroaşă, are un aspect inestetic tipic de unghie “roasă” şi poate avea diverse coloraţii (galbenă, maro, verzuie, neagră). Se poate desprinde de patul unghial (onicoliză), iar pielea din jur se poate inflama (roşie, caldă, dureroasă, tumefiată). Dintr-o simplă problemă de estetică, se poate transforma într-o afecţiune deranjantă prin durerea şi disconfortul create şi poate determina complicaţii importante la imunodeficienţi.
Ce trebuie să ştim despre diagnosticul micozei unghiilor? Aspectul unghiei este orientativ spre realizarea unei analize la microscop a unor fragmente din unghie (prelevate după tratarea cu o soluţie litică). În unele cazuri se realizează cultura fungilor din unghie pe medii de cultură, pentru a putea realiza ulterior o fungigramă (ajută la determinarea medicamentelor la care este sensibilă ciuperca).
Cum se tratează infecţia micotică a unghiei? În primul rând, acesta este medicamentos şi trebuie menţinut 3-6 luni, ceea ce va determina pacienţii să abandoneze tratamentul pe parcurs. Tratamentele locale cu creme sau unguente nu sunt eficiente; se preferă tratamentul oral şi varianta locală se păstrează doar când sunt contraindicaţii ale administrării per os (afecţiuni ale ficatului, interacţiuni cu alte medicamente). Se administrează, doar în urma consultului dermatologic: Nizoral, Orungal, Terbisil. Anterior de administrare, se efectuează analizele hepatice, iar după începerea tratamentului se evită alcoolul. Tratamentele locale sunt: Nizoral, Exoderil, Batrafen, Miconazol. După cum am precizat anterior, eficienţa acestora este redusă şi necesită timp îndelungat de tratament (9-12 luni). Îndepărtarea unghiei poate fi tratament adjuvant al celui medicamentos şi se poate realiza chirurgical sau prin administrarea de uree.
Ce măsuri de prevenţie trebuie aplicate pentru a împiedica recurenţa? Se acţionează asupra factorilor de risc, şi anume: utilizarea încălţămintei care să nu jeneze piciorul, dezinfectarea cu un spray antimicotic şi uscarea înainte de purtare, folosirea şosetelor din bumbac, a încălţămintei la piscină şi a mănuşilor la spălatul vaselor sau rufelor, utilizarea strict personală a obiectelor pentru manichiură, pedichiură, a prosoapelor etc. De asemenea, e important de reţinut că unghiile infectate trebuie curăţate cu instrumente separate faţă de cele sănătoase pentru a preveni răspândirea infecţiei la acestea. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”