Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Micoza unghiilor, neplacuta si dificil de tratatMicoza unghiilor reprezintă infecţia cauzată de fungi (ciuperci). Datorită igienei mai precare, apar mai frecvent la picioare, în comparaţie cu mâinile. Referitor la sex şi vârstă, bărbaţii sunt mai ghinionişti decât femeile, iar vârstnicii se confruntă mai des cu această problemă. Practic, infecţia determină degradarea unghiei, dar conferă şi un aspect inestetic al acesteia.

Care sunt fungii responsabili şi ce factori de risc predispun la producerea micozei? Infecţia se produce adeseori în contextul în care imunitatea persoanei este scăzută şi este determinată mai ales de Candida, Tricophyton, Aspergillus etc. Ciuperca atacă iniţial vârful unghiei sau şanţurile laterale, după care va infecta unghia în totalitate. Factorii de risc favorizanţi sunt: mediul umed, transpiraţia în exces, utilizarea de şosete din material sintetic şi de pantofi strâmţi, persoanele cu imunitate scăzută (diabet zaharat, HIV, tratament cu citostatice sau corticosteroizi), fumatul, afecţiuni ale vaselor de sânge (îngustarea arterelor şi incompetenţa venelor). Infecţia se poate transmite prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală sau prin frecventarea piscinelor, a ştrandurilor.

Cum arată o unghie infectată cu fungi? Aceasta devine fragilă, casantă, se îngroaşă, are un aspect inestetic tipic de unghie “roasă” şi poate avea diverse coloraţii (galbenă, maro, verzuie, neagră). Se poate desprinde de patul unghial (onicoliză), iar pielea din jur se poate inflama (roşie, caldă, dureroasă, tumefiată). Dintr-o simplă problemă de estetică, se poate transforma într-o afecţiune deranjantă prin durerea şi disconfortul create şi poate determina complicaţii importante la imunodeficienţi.

Ce trebuie să ştim despre diagnosticul micozei unghiilor? Aspectul unghiei este orientativ spre realizarea unei analize la microscop a unor fragmente din unghie (prelevate după tratarea cu o soluţie litică). În unele cazuri se realizează cultura fungilor din unghie pe medii de cultură, pentru a putea realiza ulterior o fungigramă (ajută la determinarea medicamentelor la care este sensibilă ciuperca).Cum se tratează infecţia micotică a unghiei? În primul rând, acesta este medicamentos şi trebuie menţinut 3-6 luni, ceea ce va determina pacienţii să abandoneze tratamentul pe parcurs. Tratamentele locale cu creme sau unguente nu sunt eficiente; se preferă tratamentul oral şi varianta locală se păstrează doar când sunt contraindicaţii ale administrării per os (afecţiuni ale ficatului, interacţiuni cu alte medicamente). Se administrează, doar în urma consultului dermatologic: Nizoral, Orungal, Terbisil. Anterior de administrare, se efectuează analizele hepatice, iar după începerea tratamentului se evită alcoolul. Tratamentele locale sunt: Nizoral, Exoderil, Batrafen, Miconazol. După cum am precizat anterior, eficienţa acestora este redusă şi necesită timp îndelungat de tratament (9-12 luni). Îndepărtarea unghiei poate fi tratament adjuvant al celui medicamentos şi se poate realiza chirurgical sau prin administrarea de uree.

Ce măsuri de prevenţie trebuie aplicate pentru a împiedica recurenţa? Se acţionează asupra factorilor de risc, şi anume: utilizarea încălţămintei care să nu jeneze piciorul, dezinfectarea cu un spray antimicotic şi uscarea înainte de purtare, folosirea şosetelor din bumbac, a încălţămintei la piscină şi a mănuşilor la spălatul vaselor sau rufelor, utilizarea strict personală a obiectelor pentru manichiură, pedichiură, a prosoapelor etc. De asemenea, e important de reţinut că unghiile infectate trebuie curăţate cu instrumente separate faţă de cele sănătoase pentru a preveni răspândirea infecţiei la acestea. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)Te-ar mai putea interesa si:  micoza unghiilorciuperca
1:37 pm Miercuri, 13 Noiembrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare