De joi dimineață, la granițele României se poartă un război cum aceste meleaguri nu au mai cunoscut de 78 de ani. Nimeni nu credea că va mai fi posibil vreodată, în Europa, să vezi zeci de mii de oameni fugind din calea războiului și totuși acest lucru s-a produs. Nu discut aici cauzele, vreau doar să subliniez mobilizarea impresionantă a oamenilor simpli, din localitățile de pe granița de nord și est, în ajutorarea refugiaților ucraineni.
La București era liniște pe 23 februarie, dimineața, cu rapoartele NATO pe masă, care arătau agresivitatea atacului rusesc asupra Ucrainei, liderii politici români își savurau cafeaua, cu gândul probabil la ședințele plicticoase care îi așteptau. Îi deranja serios această decizie a Moscovei de a acționa militar, simțeau că vor trebui să iasă din rutina lor confortabilă și să dea piept cu realitatea grea a unei stări de război la granițele țării. În timp ce înalții demnitari se gândeau cum să formuleze, în limba lor de lemn, câteva propoziții de spus la televizor, mii de români, din Moldova cea mult hulită pentru sărăcia și presupusa lene, s-au dus cu hrană, îmbrăcăminte, mașini, pentru a veni în ajutorul celor care fugeau de război. S-au organizat pe rețele sociale, agenții economici au pus la dispoziție pachete cu hrană și spații de cazare, firmele de transport au trimis autocare și microbuze în vamă, oamenii simpli, cu mașinile personale și pe banii lor, au transportat mame cu copii din vamă la hoteluri sau pe la cei care s-au oferit să-i găzduiască. În toată țara multe familii și-au pus casele la dispoziția celor ce caută un loc unde nu cad bombe. Multe instituții locale s-au mobilizat, universitățile din Galați și Iași și-au oferit ajutorul studenților și profesorilor din Ucraina, opera ieșeană a invitat artiștii din Odessa să activeze la Iași. Exemplele sunt nenumărate, este imposibil să fie toate enumerate. Societatea civilă din cea mai săracă zonă a României s-a mobilizat înaintea instituțiilor statului.
La București, liniștea a fost tulburată puțin de declarația președintelui Iohannis, dată joi, la prânz; vorbe fade, goale, lipsite de empatie. Nimeni nu își dorește ca șeful statutului să se rățoiască la Putin, știm cu toții că nu e cazul, dar să ceară solidaritate cu oamenii în nevoie, să spună că România este deschisă celor ce fug de bombe, să se declare îngrijorat de soarta etnicilor români din Ucraina care vor fi nevoiți să lupte cu glorioasa armată sovietică o putea face. Și mai putea promite ajutor medical sanitar, acest lucru nu te implică militar în conflict, dar contribuie major la efortul de război al celor aflați acum sub tirul rachetelor lui Putin. În plus, dacă voia să pară un lider adevărat, organiza o conferință de presă, dar văd că a preluat moda lui Tudorel Toader, de a fugi de întrebări. De joi la prânz până vineri după masă, când au ieșit în conferință miniștrii Bode și Rafila, cu voci tremurânde, ezitanți, decuplați de la realitate au anunțat un set de acțiuni. Cea ce au propus ei nu era un ajutor real de fapt, ci o încercare a României de a respecta tratatele internaționale privind refugiații de război, bătea la ochi și în Occident să nu faci nimic nici a doua zi de conflict.
În tot acest timp, ministrul apărării, făcea adevărate tururi de forță pe la televiziuni și radiouri. Se vedea clar că nu era într-o poziție confortabilă, că nu-i place ce se întâmplă, că rezistența Ucrainei l-a luat prin surprindere. Mai mult, vineri la prânz, a declarat într-o emisiune la postul public de radio că „va trebui să ne învățăm cu rușii la graniță”, asta în timp ce 13 soldați ucraineni mureau apărând Insula Șerpilor. Operațiunile în Marea Neagră se intensifică, la 40 km de Sulina se trage cu rachete, iar de la Ministerul Apărării nici o reacție, nici o explicație. Mai mult, sâmbătă seara, la Digi 24, a minimalizat efortul românilor care au dus ajutoare în Vama Siret.
Liderii politici români au dispărut din peisaj, mai postează câte ceva pe Facebook, ne spun mereu că suntem în NATO, și cam atât. În tot acest timp R. Moldova a blocat accesul la site-ul Sputnik.md, Cehia, Polonia și Bulgaria au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești, Polonia a blocat postul de televiziune Rusia Today și asigură livrările de armament dintre țările occidentale către Ucraina. La noi este liniște, o liniște jignitoare la adresa tuturor celor care au decis să împartă puținul lor cu cei fugăriți de tancurile Moscovei. Nimeni nu a ieșit să mulțumească public românilor pentru gesturile lor de omenie.
Premierul Nicolae Ciucă a fost vineri seară la Siret, acolo unde încă nu era nici o instituție de stat care să ofere ajutor. Aceștia sunt politicienii români cu putere de decizie de astăzi. Lipsiți de prestanță și de curaj, plagiatori, oameni cu facultăți private făcute la 40 de ani, mulți admiratori în surdină ai lui Putin, incapabili să gestioneze situații de criză. Românii și moldovenii de peste Prut au arătat o lecție de solidaritate care nu poate să nu te miște, în timp ce prin cancelariile bucureștene e liniște și teamă îmi e că unii de pe acolo privesc rezistența ucrainenilor cu mare dezamăgire. Și ca meniul să fie complet, se pare că presa mare are ordin pe unitate să nu deranjeze pe cei din ministere, de la Palatul Victoria sau de la Cotroceni, altfel nu se explică faptul că nu îi sună și nu-i întreabă nimic despre situația de la graniță și de peste graniță. (A.D.A.)
P.S. A fost nevoie de un război în zonă de amploare celui din 1944, pentru ca punctul vamal Rădăuți Prut să aibă un program de lucru prelungit.
Ultimele articole
Cei mici și cei mari vor petrece la Darabani de Zilele Orașului în 1 și 2 iunie

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »
Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, etapa pe Protopopiatul Darabani VEZI cine sunt câștigătorii

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »
Veteranii, sărbătoriți și la Viișoara ”Sunt gesturi mici, dar cu o încărcătură emoțională deosebită” FOTO

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »
Rareș Mandache, premiantul țării la istorie: ”Tata nu a realizat pe moment ce s-a întâmplat, mama era în culmea fericirii”

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »
ACS UNIREA CURTEȘTI-ACS SPORTING DARABANI 1-3 Sloi de fotbal FOTO

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »