Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Deputatul Costel Soptica considera cadastrul agricol o problema nationala

Parlamentarul Colegiului Darabani, Costel Şoptică, a avut astăzi o interpelare în plenul Camerei Deputaţilor precizând că principala problemă a sistemului de subveţionare a agriculturii este lipsa cadastrului pentru terenuri. Secretarul Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor a declarat că Guvernul USL va aloca fonduri însemnate pentru rezolvarea acestei probleme, care, spune parlamentarul botoşănean, a fost neglijată de aleşii PDL. Vă prezentăm în continuare declaraţia politică integrală a deputatului Şoptică:

Sistemul de subvenţionare a agriculturii din partea Uniunii Europene a scos la iveală un mare neajuns – lipsa cadastrului pentru terenuri. Reforma Politicilor Agricole Comune a însemnat, în primul rând, schimbarea modalităţii de subvenţionare, de la sprijinul în funcţie de producţie, la cel în funcţie de suprafaţa de teren exploatată. De aici şi nevoia unui control strict în ceea ce priveşte terenurile ce intră în programul de subvenţionare. România are o situaţie atipică, ce are un mare impact asupra derulării programelor de susţinere comunitară. Legile funciare ce au fost aplicate după 1989 au dus la fărâmiţarea terenurilor, astfel că noii proprietari deţin suprafeţe mici, media de proprietate fiind de 3,45 ha, conform ultimului Recensământ agricol, din 2010. În plus, aceste mici proprietăţi sunt formate din mai multe loturi, ceea ce face şi mai problematică aplicarea regulilor de subvenţionare, prin plăţi directe pe suprafaţă.

Regula de subvenţionare impune ca fiecare proprietar să-şi idenifice pe planuri terenurile deţinute, dublate de inspecţii din partea structurilor comunitare pentru un număr însemnat de exploataţii agricole. Efortul din partea autorităţilor statului pentru a respecta aceste reguli, inclusiv în ceea ce priveşte controlul, este foarte mare, implicând forţe umane şi fonduri semnificative. De fapt, principala problemă a sistemului de subvenţionare prin plăţi directe pe suprafaţă o reprezintă lipsa cadastrului agricol, care ar pune ordine în acest domeniu. Regulile ce trebuie respectate la întocmirea cadastrului pentru terenurile agricole nu sunt stimulative pentru proprietari ca să intre în legalitate. Costurile ce trebuie suportate sunt atât de mari, încât orice proprietar renunţă să-şi mai întabuleze terenurile.

Pe de altă parte, controalele făcute de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au scos la iveală mari nereguli în ceea ce priveşte solicitările de subvenţionare, tocmai din cauza neconcordanţelor între documente şi situaţia din teren. Dacă acestea nu corespund, beneficiarul care este în neregulă trebuie să suporte penalităţi, care pot ajunge până la sistarea acordării de subvenţii. Pentru a îndrepta această situaţie, guvernarea USL a decis să se implice puternic în rezolvarea problemei cadastrului agricol. Pentru anul viitor, USL se gândeşte chiar la alocarea unor fonduri însemnate din bugetul de stat. De altfel, PNL a identificat această problemă imediat după aderarea României la UE şi a demarat mai multe acţiuni prin care terenurile agricole să ajungă să fie întabulate. Un împrumut de aproape 50 de milioane de euro, asigurat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a fost folosit pentru realizarea unor proiecte pilot privind cadastrul agricol în mai multe localităţi din ţară.

Fosta guvernare PDL nu s-a interesat de această problemă, astfel că toate eforturile începute de PNL la acea vreme nu au mai avut continuitate şi nu s-au soldat cu niciun rezultat. Importanţa cadastrului agricol pentru aplicarea sistemului de subvenţionare este de necontestat. Acesta este un element fundamental pentru derularea în condiţii optime a sistemului de subvenţionare susţinut de UE, lipsa lui având concesinţe negative în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. De aceea, susţin demersurile pe care guvernarea USL le face pentru orice formă de ajutor care să ducă la rezolvarea acestei probleme naţionale.
Te-ar mai putea interesa si:  Costel ŞopticăParlamentul RomanieiCamera Deputatilor
12:58 pm Marti, 22 Octombrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare