Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Iubim prea mult pe Caragiale



Expresia  îl iubim prea mult pe Caragiale lasă impresia că am intenţia de a demitiza cultul celebrului dramaturg. Opera sa, posteritatea unui om care a lăsat o operă document, nu va fi ştearsă din cărţile de istoria literaturii şi din istoria unei epoci. Însă astăzi, când spiritul lui caragialean ne urmăreşte tot mai obsedant, este foarte important cum ne raportăm la Caragiale şi la lumea lui. Vorbăria goală, invidia şi prostia fină au revenit iarăşi în cotidianul nostru. Nu ştiu dacă au lipsit vreodată Pristanda, Dandanache, Caţavencu, Trahanache, sunt astăzi ipostaziaţi sub diferite chipuri politice care, spre exasperarea noastră, înoată tot timpul în vulgaritate prin presa scrisă şi audio-video. Cât despre cetăţeanul turmentat, nu mai are rost să mai vorbim, cea mai mare parte a societăţii este turmentată de deznădejde, sărăcie. Sunt şi turmentaţi, în adevăratul sens al cuvântului, și chiar foarte mulţi, care votează mereu sub dictatura gradelor.

Dincolo de analizele literare complexe, acum când se stabilesc tot mai des similitudini între epoci trebuie să ne întrebăm în ce măsură Caragiale propune o lume cu valorile şi păcatele ei şi în ce măsură el ironizează. Ştiu, toată lumea vorbeşte de Caragiale ca de geniul care scoate la suprafaţă superficialitatea unei lumi. Însă, totuşi această raportare periodică la Mitici, la berării, la discuţii de cafenea nu riscă să cultive o anumită superficialitate în rândurile noastre, a celor de astăzi? O raportare frecventă la Caragiale nu sună ca o invitaţie la a-l copia? Putem noi creşte în spiritul implicării civice, al solidarităţii, dacă vom cultiva lumea lui Caragiale?



Sincer, cred că astăzi realităţile şi obiectivele sunt relativ altele, în ciuda faptului că putem stabili anumite puncte de convergenţă. Aş îndrăzni să spun că şi modul de a face politică este unul diferit astăzi față de finele secolului al XIX-lea. Îl iubim prea mult pe Caragiale ca pe exponentul unei lumi şi ne raportăm prea des la personajele lui, uitând că exista şi altă realitate a epocii respective, cu oameni de stat şi interese naţionale. Dincolo de valoare literară a schiţelor şi comediilor, trebuie să renunţăm la umorul şi valorile promovate de operele lui Caragiale. Avem nevoie de altceva, iar altceva presupune în primul rând să renunţăm la Mitici, la cetăţeni turmentaţi şi la băşcălia zi cu zi. (Alexandru D. Aioanei)




2:20 pm , 05 Februarie, 2012

6 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII Iubim prea mult pe Caragiale”

  1. lucian spune:

    Un aticol destul de bun, după părerea mea, însă, ca jurnalist, mai multă atenţie la exprimare. Corect se scrie "va fi", nu ""v-a fi".

  2. Darabaneni.ro spune:

    Am corectat. Mulţumim, din nou, d-le Lucian

  3. Constantin spune:

    Un comentariu bun, cu anumite minusuri dar care se pot repara, exercitiul ne scapa de multe deprinderi negative. Dar daca cei interesati urmaresc literele si nu vad in spatele lor, atunci nu are nici o valoare.

  4. dyana spune:

    Pentru Constantin: Acele litere de care vorbiţi fac parte, fie că vrem, fie că nu, din ceea ce se numeşte limba română, care este limba noastră maternă. De asta avem atâţia inculţi şi semianalfabeţi, inclusiv la nivel guvernamental, pentru că tolerăm prostia, în loc să facem susţinute eforturi s-o eradicăm. Un articol, indiferent cât de bun ar fi, trebuie să respecte gramatica limbii române, domnule Constantin.

  5. Caragiale spune:

    Nu aveţi cum să nu mă iubiţi, deoarece eu sunt prezent printre voi şi în prezent. Spuneţi-mi vă rog ce diferenţă există între politicienii vechi şi cei actuali, între profesorii bătrâni şi cei tineri, între miliţieni şi poliţişti sau între Bela şi Manivela?

  6. Caragiale spune:

    Nu aveţi cum să nu mă iubiţi, deoarece eu sunt prezent printre voi şi în prezent. Spuneţi-mi vă rog ce diferenţă există între politicienii vechi şi cei actuali, între profesorii bătrâni şi cei tineri, între miliţieni şi poliţişti sau între Bela şi Manivela?

  7. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare