Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII In vizita la Palatul Elisabeta GALERIE FOTO

Joi, 10 mai 2012, Palatul Elisabeta, Bucureşti...Începând cu orele 17:00, încep să se vadă primii bărbaţi purtând costume închise la culoare şi primele doamne cu pălării. Încet, Bulevardul Kiseleff este cuprins de „Bucureştii de altădată”. Într-o mare de aglomeraţie şi de zgomot există aici o insulă a aristocraţiei. Oameni de cultură, lideri politici, personalităţi ale spaţiului public păşesc pe aleea ce duce spre Palat, într-un ritm care trădează emoţie, apreciere şi gratitudine. Regimentul 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul” şi Jandarmii călare ne fac să călătorim în timpurile în care Mareşalii Prezan sau Averescu defilau în fruntea trupelor pe sub Arcul de Triumf. De fapt, Regele, care astăzi a depăşit vârsta de 90 de ani, afişând aceiaşi sobrietate şi distanţă faţă de populism şi parvenire, a crescut sub ochii şi influenţat de sfaturile acestor oameni.

Palatul Elisabeta, astăzi reşedinţa familiei regale a fost construit la începutul anilor '30 pentru a fi reşedinţa primei fiice a Reginei Maria. Cea care, căsătorindu-se cu în 1921 cu Prinţul George al Greciei, avea să devină un an mai târziu regină la Atena. Înconjurat de Muzeul Satului, Palatul este o punte între tradiţie şi modernism aşa cum de-a lungul istoriei Monarhia a fost calea prin care România a devenit o ţară europeană. Curtea acestui ansamblu regal găzduieşte de trei ani o petrecerea în aer liber pe 10 mai. Dată simbol pentru Casa Regală a României, care aminteşte de trei evenimente majore ale istoriei noastre moderne: 10 mai 1866 – sosirea prinţului Carol I în Bucureşti; 10 mai 1877 – Declararea independenței de stat; 10 mai 1881 – Ridicarea României la rang de regat şi încoronarea lui Carol I ca rege al României.

Evenimentul se doreşte a fi o veche reeditare a zilei naţionale a României, astfel că invitaţii proveniţi din diferite medii sunt o proiectare a societăţii româneşti. Din acest motiv au fost prezenţi la această manifestare reprezentanţi ai diferitelor structuri sociale, urbane sau rurale, ai tuturor confesiunilor şi religiilor, membri ai corpului diplomatic, universitari, politicieni, oameni de cultură. Cu toţii au ciocnit un pahar de vin sau de şampanie de cea mai bună calitate oferită de furnizorii casei regale. Tot acest mozaic social a fost unit în cele câteva ore de respectul faţă de o instituţie şi de valorile pe care le întruchipează. Odată cu sosirea tuturor invitaţilor, Grădina Palatului Elisabeta s-a transformat într-un loc al manierelor şi al etichetei. Doamnele păşeau la braţul domnilor elegant, iar ţinuta şi alura unora dintre ele te transpuneau pe bulevardele „Micului Paris” de odinioară.Asta chiar dacă, uneori tocurile intrau nepermis de mult în iarba din grădină, determinând unele stângăcii la mersul doamnelor. Atmosfera a fost întreţinută de Fanfara Militară, care deschizând recitalul cu Imnul Regal, a continuat să încânte audienţa cu valsuri vieneze sau alte melodii clasice, altă dată frecvent auzite pe holurile palatelor regale. Aviatorii au ţinut şi ei să-l salute pe cel care şi-a început cariera militară ca pilot. Potrivit uzanțelor Casei Regale şi în virtutea tradiţiei prusace, fiecare băiat era obligat să îmbrace uniforma militară. Am avut şansa să iau parte la acest eveniment, făcând parte dintr-o delegaţie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care nu mai departe de marţi, 8 mai a acordat Majestăţii Sale Regele Mihai titlul de Doctor Honoris Causa. La final, nu pot să spun decât că acolo este o altă lume, mult diferită de cea care începe dincoace de Bulevardul Kiseleff. (Alexandru D. Aioanei)

Click pe prima fotografie pentru a viziona Galeria foto
10:18 am Sambata, 12 Mai, 2012

2 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII In vizita la Palatul Elisabeta GALERIE FOTO”

  1. vily spune:

    Lasa-ne, lasa-ne,.........

  2. danut spune:

    chiar dac Romania nu este monarhie,dar totusi sa ai privilegiul sa ciocnesti un pahar de sampanie cu regele Mihai al Romaniei e un privilegiu,ceea ce-a facut regalitatea ptr tara asta e de .........JOS PALARIA.razboiul de independenta-1877-1878:unirea mare din 1918 acu............................................doar puncte,puncte ,puncte

  3. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare