Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
A FOST ODATA PRESA…Povestea celui mai celebru ziar din Romania Interbelica
Povestea celui mai de succes ziar din România Interbelică începe, la rândul ei, cu povestea unui italian ajuns în țara noastră în perioada Războiului de Independență. Luigi Cazzavillan ajunge în 1877 în Regat, în calitate de corespondent de război pentru câteva publicații italiene. A hotărât să rămână în România, și chiar dacă a practicat diverse meserii, printre care comerciant de produse farmaceutice, nu a renunțat niciodată la pasiunea sa de ziarist. În 1881 scoate o primă „foaie” intitulată Fraternitatea româno-ialiană. După trei ani de încercări, Cazzavillan fondează ziarul Universul. Succesul avea să vină foarte repede prin subiectele abordate. Astfel, furturile, crimele, jafurile aveau să crescă tirajul noii publicații, transformând-o aproape peste noapte în cel mai citit ziar din România.
Copiind ziarele italiene, noua publicație aduce o serie de transformări în modul de a face presă în România din acea vreme. Universul era îmbogățit cu ilustrații, cu reclame, iar prețul era de 5 bani, relativ mic pentru acea perioadă. Noul ziar avea tiraje de până la 80 000 de exemplare, în timp ce publicațiile concurente abia atingeau 5 000 de exemplare. Articolele noii publicații erau relativ seci, doar de informare, păstrându-și astfel o linie nepărtinitoare față de curentele politice, câștingând odată în plus aprecierea cititorilor. Administrat negustorește, după cum afirmă Pamfil Șeicaru, Universul a devenit și o afacere de succes. Acest lucru i-a permis fondatorului să mai editeze câteva publicații cu tematici total noi pentru România sfârșitului de secol XIX. Astfel au apărut Tezaurul Familiei ca foaie de modă și caricaturi, Universul literar sau Veselia.
După decesul lui Luigi Cazzavillan, soția sa Eleonora moștenește ziarul. Aceasta se căsătorește la scurt timp cu un mic funcționar Nicolae Dumitrescu-Câmpina. Personalitatea acestuia nu se ridica la nivelul publicației, astfel încât activitatea sa se rezuma doar la corectura ziarului. În 1914 în urma divorțului survenit dintre Eleonora (fostă Cazzavillan) și Nicolae Dumitrescu-Câmpina, ziarul a ajuns, printr-un contract de arendare, în proprietatea avocatului familiei, Virgil Dărăscu și a lui Stelian Popescu. De numele acestuia din urmă se va lega numele Universul în anii interbelici. Originar din Prahova, noul director al ziarului era de profesie avocat, fiind pentru o perioadă scurtă de timp chiar procuror și judecător de instrucție.
Devenit societate pe acțiuni, dezvoltându-se tot mai mult, având tipografie proprie și chiar parc auto pentru ziariști, publicația simțea nevoia unui nou sediu. Construcția a ceea ce avea să devină în anii '30 Palatul Universul, a debutat în 1926, fiind inaugurată în noiembrie 1930. Clădirea se află pe strada Brezoianu la intersecția cu actuala stradă Constantin Mille, fostă Sărindar, unde funcíona în epocă sediul ziarelor concurente Dimineața și Adevărul. Clădirile existente și astăzi vorbesc încă de freamătul jurnaliștilor și al băițandrilor vânzători de ziare, care strigau de dimineață titlurile principale pe străzile din centrul Bucureștiului. Aceasta era lumea în care avea să cunoască succesul ca jurnalist și Ștefan Parizianu, personajul romanului Delirul de Marin Preda.
Funcționând până în 1953, Universul și-a trăit perioada sa de glorie până în 1943, atunci când Stelian Popescu pleacă în Elveția și lasă publicația în mâinile ginerului său, Ioan Lugojan. De departe cel mai important ziar al perioadei dintre cele două războaie mondiale, Universul s-a impus prin profesionalism și prin mijloacele moderne aplicate. Ziarul avea corespondenți în marile orașe ale Europei, paginile foii cuprinzând articole diverse, legate de politică, societate, sport, modă, etc. Ziarul de pe Brezoianu nu a fost doar o simplă publicație, ci o adevărată instituție în jurul căreia s-a format o elită de jurnaliști, nu foarte cunoscuți, care umpleau mereu cafenelele de pe Calea Victoriei.
Cu peste 700 de sucursale în țară și având o tipografie cu o capacitate de tipărire de 200 000 de exemplare în 24 de ore, Universul a scris poate cea mai frumoasă pagină din istoria presei românești. O pagină în care profesionalismul și onestitatea omului de gazetă, dorința de a informa cititorii cât mai repde și cât mai corect s-a întrepătruns aproape perfect cu ideea de profit economic. Cu toate că avea multe reclame și era o societate pe acțiuni profitabilă, Universul nu a fost, nici pe departe, ceea ce am numi astăzi un ziar comercial. Stelian Popescu, mort în 1960 în exil, a pus bazele unei tradiții jurnalistice frântă de tăvălugul totalitar. Nimic nu mai amintește astăzi de povestea de succes de altă dată, decât Palatul pe al cărui frontispiciu numele ziarului a sfidat timpul, rămânând încrustat ca dovadă a ceea ce a fost odată Universul. (Alexandru D. Aioanei, foto: UnStory.com, Evz.ro, voceabasarabiei.net)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”