Darabaneni.ro a stat de vorbă cu dărăbănenii aflați în epicentrul pandemiei de coronavirus din Italia și Spania, unde astăzi și-au pierdut viața sute de persoane. Ai noștri spun că sunt bine alături de familiile lor, vorbesc despre liniștea apăsătoare care a pus stăpânire pe orașele lor, alterată doar de sunetele sinistre ale ambulanțelor.
Dan din Madrid (Spania): ”Ai impresia că ești într-un război, doar că nu sunt bombardamente… Cum o da Domnul, așa o să fie”
„În momentul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus în Torrejon de Ardoz, un municipiu de lângă Madrid, autoritățile au fost prinse cu pantalonii în vine. Știrea a explodat în presă și rețelele sociale iar începând de luni 9 de martie o isterie colectivă a lovit populația. Magazinele au fost luate cu asalt efectiv. Nu cunosc persoane între cunoscuții mei care să intenționeze să părăsească Spania spre Romania pentru că nu au motiv. Intâi lucrează legal, dacă stau acasă din cauza bolii, sunt plătiți, apoi oricât de rău ar fi în Spania, tot mai bun este sistemul sanitar decât în România. Cei care au asaltat vămile țării, în special cei din Italia, sunt probabil persoane care lucrau la negru, nu lucrau deloc sau erau sezonieri, eu personal nu îi pot numi Diaspora.
Pe stradă se vede lume mai puțină ca de obicei, în zonele mai aglomerate (supermarket-uri) vezi persoane cu măști și mănuși, traficul rutier a scăzut, prețul la motorină s-a redus cu 10 cenți la litru de săptămâna trecută, se observă începutul crizei economice pentru că virusul afectează puternic cele mai importante ramuri ale economiei spaniole, turismul și serviciile. E o stare de neliniște, ai impresia că ești într-un război doar că nu sunt bombardamente. Oamenii păstrează o distanță între ei, se evită, nu ies din case, în special bătrânii care sunt considerați categorie de risc, serviciile sanitare sunt suprasolicitate, statul insistă ca atunci când ai simptome să suni la un număr gratuit și sub nici o formă să nu te prezinți la centrul de sănătate.
În Lidl, în Mercadona, în Carrefour, în general există produse si rafturile sunt consistente, dar există și zone în care produsele s-au vaporizat. Totuși, există stocuri. Spania este o mare producătoare de produse alimentare și sincer marea problemă este specula, tot timpul se găsesc băieții deștepți să profite în situații de criză. În rest, cum dă Domnul. Voia Lui nu o putem schimba, ziua în care ne este scris să murim este hotărâtă și nu putem face nimic. S-au îmbolnăvit aici miniștri și personalități politice, culturale, sportivi, iar noi cei mici ne așteptăm rândul și cum o da Domnul, așa o să fie”.
Doruțu din Bergamo, Italia: ”Noi stăm în casă, e singura soluție”
„Vă salut! Noi suntem bine, stăm în casă, de 4 zile nu am ieșit nici să-mi iau țigări. Aici, ce aud de la cunoștinte, sunt în jur de 100 de morți pe zi doar în Bergamo. Toată ziua e o liniște înfiorătoare se aud doar salvările din 5 în 5 minute. Cei infectați sunt triați la intrare, în spital nu mai fac față. Noi stăm în casă, e singura soluție. Sănătate la toată familia și să sperăm că nu izbucnește și în România. Prea mulți au făcut prostia de a se întoarce acasă. Vă salut cu respect!”
Adrian din Milano, Italia: ”Este o atmosferă pe care nu aș vrea să o mai vedem”
”Străzile pustii, dar nu cum ar trebui în cazul unei pandemii. Avem tot ce trebuie pentru că este totul deschis, în afară de restaurante și baruri. Fără baruri și restaurante putem trăi oricum. Cred că lucrurile ar trebui luate mai în serios. Rezultatele izolării la domiciliu le vom vedea peste 14 zile, după cum spunea conducerea Protecției Civile” ne-a transmis la finele săptămânii trecute, dărăbăneanul care a salutat donațiile care au fost făcute pentru a sprijini sistemul sanitar care luptă cu coronavirusul.
Lecția italiană
Darabaneni.ro a contactat-o și pe Miruna Căjvăneanu, cunoscută jurnalistă din Roma, originară din Botoșani, care a realizat o radiografie a acestei crize și ne-a oferit și câteva sfaturi foarte utile în acest sens:
„Este o situație dificilă pentru toți, pentru Italia în primul rând. Cred că trebuie să evităm în primul rând tonul alarmist și știrile false care circulă în mediul online, care pot crea panică. Situația la Roma? Suntem în carantină, ieșim din casă doar pentru a face cumpărături, o dată pe săptamână, o singură persoană din familie. Copiii fac lecții online, încercăm să ne păstrăm ritmul vieții obișnuite în condițiile date. Ne uitam puțin la TV: la știrile serii, eu la buletinul Protecției Civile de la ora 18:00, ora locală. În rest ne informăm direct de la sursele oficiale, instituționale. Am văzut de exemplu pe internet știri în România niște aberații, neadevăruri, informații scoase din context și difuzate cu titluri catastrofice. Știm că numerele de cazuri noi și decese va continua să crească, cel puțin până săptămâna viitoare, când se vor vedea rezultatele carantinei, deci nu e o surpriză să vedem din păcate o înrăutățire a situației în aceste zile, până când va fi atins vârful epidemiei.
Ținem legătura cu prietenii și familia prin whats-app. Suntem alături cu inima de părinții noștri din Botoșani, care sunt departe. Am vrea să fim alături de ei, să-i ajutăm cu cumpărăturile, să fim împreună. Tocmai pentru a putea trece cât mai repede peste această situație, extinsă la nivel global, să învățăm din experiența țărilor care au trecut și trec prin aceasta. Mai precis, să se respecte regulile și în țară: carantina să fie respectată cu strictețe de toți cei care s-au întors, ca să nu pună în pericol părinții și bunicii, să se păstreze distanță socială și regulile de igienă, am văzut diferite scenarii cu simulare grafică, și România trebuie să se pregătească pentru a face față unei creșteri a cazurilor, fundamental este comportamentul și responsabilitatea fiecărui cetățean”. (foto:
iromeni.com și arhiva personală a dărăbănenilor din diaspora)
Ultimele articole
Elevii dărăbăneni au făcut ISTORIE. Primele trei locuri adjudecate la olimpiada județeană

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »
VEZI câti locuitori are orașul Darabani, după ultimul recensământ

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII De ce insuflăm copiilor noștri patriotismul de partid?

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »
Au început înscrierile la ediția din acest an a Maratonului Nordului VEZI perioada în care va avea loc

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate.
Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »
Centru de Excelență cu cinci discipline deschis la Darabani GALERIE FOTO&VIDEO

”Trebuie să recunosc că în calitate de director al școlii, am aşteptat cu multă emoţie acest moment care marchează deopotrivă profesionalismul cadrelor didactice cât şi potenţialul fantastic al elevilor noştri. Am trăit momente de bucurie cu fiecare reuşită de-a lor şi sunt mândru că fac parte dintr-o echipă care a pus învăţământul dărăbănean pe harta performanţelor şcolare. Recunoştinţa mea se îndreaptă şi către părinţii elevilor, ... continuare »