Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
UN OM ÎNTRE OAMENI „Ultimul miliţian din Poliţia Darabani”
Se autointitulează „ultimul miliţian din Poliţia Darabani”, „pozarul târgului” sau simplu, „un om între oameni”. Apelative pe care nu le-a renegat niciodată, dimpotrivă. Vechiul sistem l-a pregătit profesional foarte bine, devenind un criminalist renumit al judeţului Botoşani şi l-a format, în primul rând, ca OM. Este vorba despre Vasile Amitroaiei(foto dreapta), agent şef principal în cadrul Poliţiei Darabani. „Amprenta” sa numărul unu a fost întotdeauna înalta ţinută morală. Şi nu au fost culese numai „fragmente de urmă”, „probatoriul” fiind complet în acest caz. „Dosarul” său a fost construit într-un sfert de secol de când activează în acest domeniu. La cât a suferit acest om în viaţă şi câte a văzut în cariera sa, ar trebui să fie un monument al tristeţii, dar nu este aşa. Nea’ Vasile este persoana care îţi înseninează întotdeauna ziua. Şi-a pierdut ambii părinţi în doar două luni de zile, când avea mai puţin de şapte ani. A crescut la căminele de copii din Botoşani şi Truşeşti. A absolvit liceul cu profil agro-industrial din Şendriceni şi a devenit tehnician agronom. Este recrutat în cadrul fostei Miliţii în anul 1985, după ce participă la cursul de şase luni cu profil criminalist de la Slatina. În acel an, în judeţul Botoşani activau doar şase criminalişti, iar oraşele Săveni şi Darabani nu aveau specialişti angajaţi în acest domeniu. Este angajat sergent major la Postul de Miliţie Drăguşeni, iar după un an de zile este mutat la Darabani, unde desfăşoară activităţi pe linie de criminalist şi astăzi.
„E uşor să ajungi în cenuşă, mai greu este să te ridici din ea”
Din iunie 1987, Vasile Amitroaiei pune lupa pe infracţionalitatea din Darabani. Consideră oraşul destul de liniştit, fiind un „norocos” din acest punct de vedere. Nu acelaşi lucru poate spune familia sa, poliţistul beneficiind de concediu de odihnă doar în ultimii trei ani, iar programul său de lucru a fost indus întotdeauna de evenimentele produse. Ajungea pe litoralul românesc în special datorită detaşărilor pe linie de serviciu. În întreaga sa carieră s-a întâlnit doar cu două infracţiuni de omor la nivelul oraşului Darabani, iar timpul a demonstrat că a fost un accident în unul dintre cazuri. Cel mai negru moment a fost „carnagiul de la Hudeşti”-explozia de la exploatarea minieră Hudeşti, în care şi-au pierdut viaţa şapte oameni. „Este uşor să ajungi în cenuşă, mai greu este să te ridici din cenuşă”, ne împărtăşeşte nea’ Vasile din experienţa sa. Chiar dacă a devenit unul dintre cei mai valoroşi criminalişti ai judeţului Botoşani, Amitroaiei nu îşi arogă merite deosebite. Se consideră doar personajul din umbra cercetărilor. „Eu sunt implicat în activitatea nevăzută a Poliţiei. Sunt considerat de multe ori pozarul târgului. Nu există un caz rezolvat doar de criminalist, aici se cumulează munca unei echipe. Eu nu am treabă cu o anumită persoană, am treabă cu o faptă care conduce la acea persoană. Important este să probezi vinovăţia reală a unui om”, ne-a spus poliţistul.
„Cea mai mare bogăţie a unei familii sunt copiii”
La aproape 50 de ani, Vasile Amitroaiei se gândeşte că va pune punct, la un moment dat, carierei de poliţist. În acest caz, va preda ştafeta băiatului său. Are doi copii foarte reuşiţi: Alina şi Andrei. „Cea mai mare bogăţie a unei familii sunt copiii. Pentru ei muncim şi ne sacrificăm”, ne-a spus Amitroaiei. Fiul său a optat de asemenea pentru meseria de poliţist. Fost şef de promoţie al Liceului Militar „Neagoe Basarab” din Buzău, Andrei Amitroaiei(foto stânga) va absolvi anul acesta Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti şi va lucra într-un domeniu foarte sensibil, combaterea crimei organizate. „Prefer, copilul meu să lucreze în acest domeniu, decât să fie victima lui”, ne vorbeşte nea’ Vasile despre un sistem care se dezintegrează pe zi ce trece. Nu uită să dea o palmă şi presei care pune de multe ori profesia în faţa OMULUI. Un sistem din care facem cu toţii parte şi care cerne OAMENII dintre oameni. Unul dintre ei este Vasile Amitroaiei. Să trăiţi! (Lucian BĂLĂUCĂ)
12 Comentarii la “UN OM ÎNTRE OAMENI „Ultimul miliţian din Poliţia Darabani””

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Sa traiti ,domnule agent principal sef Vasile Amitroaie . Iti doresc succes in meserie si iti doresc sa pui mana cat mai repede pe raufacatorii care se inmultesc destul de repede.
postarile despre astfel de oameni,cum e nea'Vasile,sunt bine venite,cat despre D-l Amitroaiei,nu a-ti adus nici un compliment gratuit,om de o modestie rar intalnita la alti colegi de ai domniei sale,merita tot respectul nostru al darabanenilor,respect pe care si l-a castigat prin felul lui de a fi si de a relationa cu diferite categorii sociale,sa fii sanatos nea'Vasile si sa te bucuri de cei dragi de care nu vei fi dezamagit niciodata.ionel(TARSIN)
Salut prin ecran şi numai de bine la toţi ai tăi !
va admir si va felicit ...
Un profesionist in adevaratul sens al cuvantului.Toata stima!
Cei care vă considerați colegi cu nea Vasile, nu mai postati critici nefondate. Rautăcioșii să aștepte că domnul Bălăucă are grijă să le prezinte și lor meritele.
Să ne trăieşti nea Vasile !!!
Sa-i dea Dumnezeu sanatate lui nae Vasile ,daca toti "militenii" ar fi ca el Romania ar arata altfel Intradevar un om deosebit!Sa fii sanatos si la mai mare dar sa te fereasca Dumnezeu ,pe tine muritorule de rind sa-ti faca dumnealui o poza!
tot respectul.un om care stie sa aprecieze pe cei din jur si care este un exemplu real pt politia darabani si pentru comunitatea darabani..multa sanatate
cu stima și respect d-l Vasile,este omul care a stiut mereu sa comunik cu orik persoana,si chiar daca a avut meseria de care se mandreste o dat dovada de respect,fata de semenii d-lui,este un om deosebit k statut si valoare, mirela darabani,
salutare vasea.....
un exemplu pt multi care nu stiu ce inseamna omenia respectul si bunul simt sa fii sanatos si mereu cu zimbetul pe buze ca pina acum
Ultimele articole
Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
„Planurile de viitor sunt destul de mari. Vrem să ne menținem sus în Liga a 3-a, să nu dezamăgim cum a fost data trecută. Îmi pare bine că băieții au ajuns la nivelul acesta, eu o să mă ocup mai departe, sper să am și ajutorul Primăriei și al altor sponsori. De unul singur este foarte greu, dar Primăria a promis că ne va fi alături. Dar acum o să tragem linie, o să facem o analiză a meciului de astăzi pentru că nu mi-a plăcut. O să mai aducem jucători, ... continuare »
Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »
Originar din Bârlad, Ionel Bichir a ajuns în 1977 la Darabani, unde a predat matematica patru decenii, dar mai ales bunul simț și omenia. Un romantic incurabil, matematicianul a scris mai multe volume de poezii, din suflet și pentru suflet. De asemenea, a realizat o colecție impresionantă de picturi și sculpturi și era un șahist foartebun. Ionel Bichir este un simbol al Darabaniului, orașul pe care l-a iubit atât de mult și unde își va dormi somnul de veci. ... continuare »