Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

EXCLUSIV Leon Dănăilă: „Doresc dărăbănenilor rezistenţă maximă…”


 
Academicianul Leon Dănăilă reprezintă indiscutabil personalitatea numărul unu a oraşului Darabani. Dărăbănenii se mândresc tot timpul cu distinsul profesor doctor, care este originar de pe aceste meleaguri. Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Darabani, reprezintă mult prea puţin faţă de cât ne-a oferit neorochirurgul de talie mondială. Extraordinar de modest, nu ar împărtăşi niciodată părerea unanimă că Leon Dănăilă reprezintă, de fapt, un al doilea Dumnezeu. Darabaneni.ro v-a „ameninţat” de mai mult timp cu un interviu în exclusivitate cu academicianul Leon Dănăilă şi iată-l, în rândurile care urmează:

D-le academician, de când aţi plecat din Darabani, ce s-a schimbat? Cum regăsiţi locurile natale, în fiecare an, când reveniţi aici?

Am plecat din Darabani după terminarea facultăţii, dar am rămas tot timpul cu sufletul alături de locurile natale. Între timp au apărut aici unele clădiri noi(o biserică, o sală de sport, un liceu, mai multe vile şi câteva blocuri noi) care întineresc oraşul. Practic noi îmbătrânim, dar Darabaniul întinereşte. Chiar dacă această criză mondială ne afectează pe toţi, speranţele de mai bine nu sunt pierdute.

„Bilanţul actualei guvernări este cel mai negativ din istoria recentă”

Au murit oamenii la Revoluţie, pentru ca România să trăiască mai bine. Credeţi că s-a meritat acest sacrificiu?

S-a meritat, deoarece în timpul regimului comunist ştiinţa şi cultura erau puse sub sechestru. Diferenţele înregistrate între tranziţiile diferitelor ţări (de la comunism la capitalism) se datorează în cele din urmă culturii care induce acţiuni şi comportamente. Totuşi, totul are la bază economia ţării. Creşterea economică este dependentă de cultură, de dezvoltarea libertăţilor individuale din cadrul instituţional, de forţele interne şi de viziunile oamenilor. Dezvoltarea economică depinde deci, de cadrul instituţional şi de contextul intelectual configurat de reprezentările culturale ale libertăţii, de percepţia realităţii condusă de disponibilitatea la învăţare, dincolo de satisfacerea intereselor personale. În Apus, regii, lorzii, biserica şi şcoala au imprimat un dinamism diferit faţă de cel din Europa de Est. Propria evoluţie a depins de calitatea deciziilor şi a decidenţilor, de propriile proiecte şi eforturi interne ale acestei ţări. Este deci necesară acumularea de capital pentru investiţii, descentralizări ale deciziilor, o politică a valorilor, guvernanţi calificaţi şi acţiuni bazate pe cunoaştere. Bilanţul actualei guvernări este cel mai negativ din istoria recentă. Aproape fiecare instituţie a fost smulsă din rostul ei firesc. Politizarea este prezentă chiar şi în actul justiţiei. Până şi creştinismul nu este total apolitic. Emigrarea a devenit un nou orizont în viaţă, o descompunere a societăţii cu efecte dramatice. Eşecul guvernării este înlocuit cu falsa idee de reformă a statului.

D-le academician, aveţi o vastă experienţă de viaţă. Ce le lipseşte dărăbănenilor, şi românilor în general, ca să trăiască mai bine?

Problema românilor, în general, este că noi cheltuim mai mult decât producem. Datorită degradării industriei şi economiei avem aceste probleme.

„Nu cred că actuala reformă rezolvă problemele sănătăţii româneşti”


 
Sigur aveţi cunoştinţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a suspenda activitatea  mai multor spitale din ţară, printre care şi Spitalul Orăşenesc Darabani. Cum comentaţi această „reformă”?

Nu cred că actuala reformă rezolvă problemele sănătăţii româneşti. Modelul trebuie adaptat situaţiei din România. Problema principală este lipsa banilor. Nici medicina transfrontalieră nu este o soluţie pentru noi. Guvernul României nu trebuie să neglijeze sistemul de sănătate şi problemele care sunt generate de acest vector, deoarece el reprezintă baza fundamentală a unei societăţi de succes. Dacă oamenii sunt bolnavi, ei nu pot munci, şi astfel nu pot contribui la dezvoltarea economiei ţării. La noi foarte mulţi oameni suferă de diverse boli, de aici şi un PIB în scădere. Există o legătură foarte strânsă între un sistem de sănătate viabil şi o economie sănătoasă. România trebuie să-şi reevalueze priorităţile în sănătate, care ar trebui să fie printre primele domenii pe listă. Organizaţia pacienţilor nu este luată în seamă de nimeni. Fără a investi în prevenţie şi diagnosticare precoce, problemele de acum ale sistemului de sănătate se vor adânci.Care este cea mai mare satisfacţie a carierei d-voastră? Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, ce aţi schimba?

Cea mai mare satisfacţie este aceea că am devenit medic. Nu aş schimba nimic în drumul meu, dacă ar fi să o iau de la capăt.

Aveţi un mesaj pentru dărăbăneni?

Doresc dărăbănenilor rezistenţă maximă în această perioadă de criză. Sunt sigur că lucrurile se vor îndrepta, dar peste 10-20 de ani. (interviu realizat de Lucian BĂLĂUCĂ)  


  
Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933 la Darabani. El este prof. dr. neurochirurg, şeful Clinicii II Neurochirurgie din cadrul Institutului de Boli Cerebrovasculare Bucureşti şi profesor la Universităţile „Carol Davila” şi „Titu Maiorescu” din capitală. În decursul celor peste 50 ani de activitate profesională, Leon Dănăilă a efectuat aproximativ 40.000 de operaţii, intervenţiile cu laser fiind introduse chiar de dărăbănean în neurochirurgia românească.  Pînă în prezent,  a publicat 41 de cărţi şi 354 de lucrări ştiinţifice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Totodată, academicianul Leon Dănăilă are 28 de certificate de inovator şi inventator, este doctor în medicină din 1973 şi membru al Academiei Române, al Academiei Diplomatice din Londra şi al Academiei de Ştiinţe din New York.
 
Este şi membru al următoarelor societăți științifice internaționale: L’Union Médicale Balkanique (1986), European Association of Neurosurgical Sciances (1987), International Society of Psychoneuroendocrinology , International Psychogeriatric Association , Societe Francaise de Pharmacologie Clinique et Therapeutique (1991), Biomedical Optics Society, International Society for Optical Engineering (SPIE) , World Federation of Neurosurgical Societies (1992), Balkan Society of Angiology and Vascular Surgery (1994), Société de Neurochirurgie de Langue Française (1996), European Association of Medical Laser (1998), American Heart Association , International Stroke Society (Japan) (1999), American Association for the Advancement of Science (2003), European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery (2003), Congress of Neurological Surgeons (2004), International Neuropsychologicaly Society şi American Chemical Society (2008).
                                                                                                                                                                                               De asemenea, a primit numeroase ordine, medalii şi titluri de excelenţă naţionale şi internaţionale pentru întreaga activitate
. (fotografii: Marian Vilau/Adevărul)
Te-ar mai putea interesa si:  DarabaniLeon Danaila
9:43 am Luni, 09 Mai, 2011

4 Comentarii la “EXCLUSIV Leon Dănăilă: „Doresc dărăbănenilor rezistenţă maximă…””

 1. cristi pînzaru spune:

  domnul doctor reprezintă o marcă înregistrată pt.ROMÂNIA clonaţi, fotografiaţi, memoraţi, faceţi tot ce trebuie pt.a păstra MARCA

 2. dan nenisca spune:

  imi povestea saracul,MOSU,profesorul meu preferat in liceu,raposatul Dumnezeu sa-l ierte,cel mai bun profesor de istorie care a trait si trecut prin Darabani,domnul BEJENARU,despre prietenia lui cu domnul DANAILA,vorbe frumoase si calde despre doctorul asta mare de la Bucuresti care cand auzea ca vine careva de la DARABANI lasa toate la o parte si venea sa caute pacientul,avea saracul MOSU atata admiratie pentru doctorul asta care ajuta multa lume ca nu gasea cuvinte,sunt multe de spus,dar comentariile tre sa fie in rand cu lumea ca altfel nu sunt binevenite....

 3. md spune:

  Extraordinar,felicitari pentru acest articol.Acest OM reprezinta cuvantul DOCTOR din dictionar,ma bucur ca nu a profesat dupa pricipiul de acum ,,TIME IS MONEY"'.Cu respect ,md.

 4. iocan spune:

  dragi darabaneni credeti ca exista vreo asemanare intre acest medic si om remarcabil si "doamna doctor nor viorica'" o individa careia - citez - "nu-i pasa de acest spital" dupa cum a spus chiar dansa in vazul intregii comunitati in emisiunea de sambata seara de pe darmir?!!! sa-ti fie rusine "doamna doctor"(ca fara ghilimele nu se poate) si dvs si colegelor care v-au sustinut la sedinta de consiliu local!!! dupa ce ca ar trebui sa aveti pe constiinta(daca ati avea constiinta) inchiderea sectiei maternitate acum va opuneti deschiderii unei institutii la care ati pus umarul sa fie inchisa. stimati darabaneni astia suntem noi cu bune si cu rele si n-ar trebui sa ne mai plangem. cred ca ne meritam soarta. pentru ca este prima mea interventie vreau sa-l felicit si sa-l salut cu multa caldura pe acest maruntel doctor cu suflet mare...

 5. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare