Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
Lector univ. dr. Dumitru Mihaila: „Geografia este o parte din mine”

Născut în Bajura, Darabani, la 26.08.1971, Dumitru Mihăilă a urmat cursurile liceului din localitate şi a Facultăţii de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”. Devine doctor în geografie în 2002, şi a fost primul profesor doctor care a predat la Darabani. A urcat treptat în carieră, punându-şi semnătura pe mai multe lucrări valoroase în domeniul climatologiei, remarcându-se ca un specialist reputat la importante manifestări ştiinţifice. Astăzi este lector universitar şi şeful Departamentului de Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Istorie, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, Facultatea de Geografie şi Istorie, biroul 214.
Intru şi mă pregătesc pentru interviu. Dincolo de emoţii, gândurile îmi dau târcoale... Va recunoaşte oare că prima sa dragoste a fost istoria? Dar deocamdată ascult:
Este o mare plăcere şi o onoare, ca prin intermediul d-voastră, să pot exprima câteva gânduri sau opinii despre realitatea timpurilor trecute, actuale sau viitoare şi, care au legătură cu mine sau cu oamenii şi locurile pe care îi/le cunosc şi îmi sunt dragi.
Îşi începe discursul, ascult... şi apoi încep tirul de întrebări.
Director al Departamentului de Geografie al Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, lector universitar şi doctor în geografie. De unde această pasiune?
Geografia, a fost, este, şi va fi întotdeauna o parte din mine. Cred că dragostea pentru geografie este o moştenire genetică, datorită minunatelor locuri în care m-am născut şi copilărit. Pădurile Floarea, Conceşti, Baranca, lunca Prutului, cu copacii lor majestuoşi, mirosul suav al ghioceilor şi brânduşelor culese primăvara din pădurea Baranca, al brebeneilor din pădurea Conceşti, pajiştile cu zumzet de albine şi aroma lor inconfundabilă, animalele sălbatice din pădurile din jurul Darabaniului pe care le-am văzut pe viu (nu la grădina zoologică), peştii din Prut sau din Balta Gheorghiu şi Căpitanului pe care i-am pescuit, păsările din pădurile care mi-au bucurat inima si sufletul în zilele de primăvară şi vară au sădit în sufletul meu dragostea pentru o componentă a naturii vii, cea biogeografică.

Pârâul Cucului cu susurul său, izvorul de la Poiană, din Pădurea Floarea, cu apă mai bună decât cea de la Izvorul Minunilor, apele Prutului în care mă scăldam cu prietenii, bălţile şi băltoacele prin care alergam desculţ primăvara mă cheamă mereu alături de veşnicia tainelor şi binefacerii lor. Înainte de a învăţa teoretic hidrologia ştiam multe lucruri practice despre acest domeniu. Cerul înstelat se vede altfel de la Darabani, dealurile şi văile din zonă parcă îmi vorbesc. Soarele şi norii sunt deopotrivă protectori cu natura locurilor. Într-un cuvânt, pot spune că acele locuri, despre care as putea să vorbesc la infinit, m-au determinat să încep să le descopăr complexitatea geografică. În liceu şi facultate profesorii mei au cultivat dragostea mea pentru natură, potenţialul meu intelectual şi motivaţional ajutându-mă să devin apoi geograf.
„Sunt în stare să le aştern covorul roşu înainte elevilor şi studenţilor inteligenţi”
Sunteţi cadru universitar de aproximativ 9 ani, timp în care aţi lucrat cu oameni de diferite facturi. Cum vedeţi astăzi relaţia dintre profesori şi studenţi, şi ce părere aveţi despre tinerii care aleg să treacă pragul unei facultăţi?
Eu am iubit tot timpul elevii şi studenţii inteligenţi, manieraţi şi care respectă munca. Acestora sunt în stare ,,să le aştern covorul roşu înainte”. Din păcate, ei sunt din ce în ce mai puţini. Probabil există o multitudine de cauze ale dezinteresului tinerilor pentru o temeinică pregătire profesională. Profesorii Departamentului de Geografie din cadrul facultăţii de Istorie şi Geografie din Suceava sunt tot timpul partenerii studenţilor pe care îi îndrumă. O universitate se clădeşte pe 4 piloni: profesori bine pregătiţi şi devotaţi, studenţi motivaţi, dotări superioare şi climat favorabil învăţării şi cercetării. Cred că la Suceava stăm bine la toate aceste capitole.
Viaţa universitară şi cercetarea ştiinţifică implică multe sacrificii, mai ales în ceea ce priveşte viaţa personală. Cât de mult a contat sprijinul familiei în tot ceea ce aţi realizat?
Mamei mele, surorii şi tatălui meu, mort din 1989, când eu eram în clasa a XII-a, le datorez multe. Am vrut să cinstesc memoria tatălui meu prin a deveni un OM în societate şi un bun specialist în domeniul geografiei. Mama şi sora mea au depus eforturi materiale deosebite pentru a mă susţine în facultate. Mai târziu, soţia mea Doina a trebuit să-şi sacrifice în bună parte cariera profesională pentru că, cineva, trebuia să se ocupe îndeaproape de familie. Si băiatului meu Emilian-Viorel îi datorez multe. El m-a determinat, prin simplul exemplu pe care vreau să i-l dau în viaţă, să devin foarte critic cu mine însumi în tot ceea ce fac. Trebuie să-i dau prin munca şi activitatea mea un model de urmat în viaţa. Eu am văzut un model în tatăl meu. Sper ca fiul meu să mă depăşească în tot ceea ce va face în viaţă. Referitor la timp, cercetarea ştiinţifică este o activitate ,,la foc continuu”. Ea îţi absoarbe atâta timp cât vrei să îi dai.
Psihozele climatologiei
Aţi dăruit climatologiei un doctorat şi cercetări intense, concretizate în studii şi lucrări de specialitate, cum priviţi schimbările climatice de la noi şi ce opinie aveţi despre psihozele din jurul lor?
Sunt aproape 16 ani de când slujesc climatologia. Trebuie să recunosc că relaţia noastă este reciprocă. Prin muncă am reuşit să duc la bun sfârşit (la lumina tiparului) ca unic autor sau în colaborare 3 cărţi, 25 de articole ştiinţifice şi 5 colaborări la granturi de cercetare. Am coordonat peste 100 lucrări de licenţă, peste 15 de disertaţie şi am participat la peste 20 de simpozioane şi conferinţe pe teme climatice. Multe dintre preocupările mele se axează pe problematica evoluţiei climatice actuale. Atmosfera de deasupra teritoriului în care trăim se află într-o evoluţie termică pozitivă. În ultimii 40 de ani iernile s-au încălzit cu aproape 10 C, verile cu 0,7-0,80 C.

Valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente, iar stratul de zăpadă şi gerul din ce în ce mai rare. Uscăciunea şi seceta fac din ce în ce mai des probleme sistemului economic şi social. Noi ca indivizi şi ca societate trebuie să ne adaptăm trendului evolutiv al climatului. Pe de o parte trebuie să eliminăm dezavantajele noului tipar climatic care câştigă teren, iar pe de altă parte trebuie să valorificăm superior noii parametri ai resurselor climatice. Cât despre psihoze trebuie de precizez că aceste schimbări climatice sunt lente, de durată şi ne permit să ne adaptăm inteligent la ele. Rămâne de văzut dacă o s-o şi facem.
Ce sentiment v-a încercat atunci când aţi trecut pragul liceului din Darabani ca profesor doctor, după ce, cu ani în urmă în sălile de clasă ale aceleiaşi şcoli, ca elev, vă pregăteaţi pentru Olimpiadele Naţionale?
Emoţii, bucurie şi foarte mult respect pentru extraordinarul colectiv de cadre didactice de la liceul din Darabani. Nu vreau să particularizez, dar pot să spun că mulţi dintre profesorii acestui liceu au fost pentru mine modele de urmat în viaţă. Ei sunt tot timpul în mintea şi sufletul meu prin sfaturile pe care mi le-au dat şi prin zecile şi sutele de ore de activitate didactică şi ştiinţifică prin care au slujit elevii acelei comunităţi, care le datorează respect şi recunoştinţă. Liceul Darabani rămâne pentru mine ca una dintre cele ,,cinci case” ale mele (alături de casa de la Bajura, apartamentul de la Suceava, biroul 214, Corpul E, de la Departamentul de Geografie, FIG, Univ. ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Departamentul de Geografie, FGG, Univ. ,,Al. I. Cuza” Iaşi)
Aţi predat mulţi ani la Darabani, timp în care v-aţi făcut prieteni, v-aţi câştigat respectul celor din jur, legându-vă odată în plus de această zonă. Cum a fost despărţirea de acele locuri atunci când aţi ales cariera universitară?
Despărţirea a fost grea. Lăsam în urmă colegi, prieteni şi elevi la care ţineam foarte mult chiar dacă nu le arătam acest lucru totdeauna. Dar trebuia să se întâmple pentru că ,,în gară mă aştepta un tren”. Acel tren aşteptase pentru a mă duce spre destinaţia Iaşi 6 ani. De această dată destinaţia era Suceava.
„Potenţialul natural şi uman al Darabaniului este unul ridicat”

Domnule profesor, ar fi multe de discutat despre Darabani, dar dacă ar fi să facem o radiografie a zonei, cum aţi caracteriza acele meleaguri şi oamenii de acolo şi care credeţi că este potenţialul de dezvoltare al zonei?
Locurile sunt minunate. Potenţialul natural şi uman al zonei este unul ridicat. Agricultura performantă, industria alimentară şi valorificarea resurselor zonei (resurse subsolice, climatice, hidrologice, pedologice, biogeografice) sunt singurele alternative care ar scoate zona din marasmul economic actual. Dar pentru aceasta este nevoie de: competenţă în administraţie prin atragere de tineri bine pregătiţi şi cinstiţi, proiecte care să atragă bani europeni şi investitori, voinţă, muncă şi transparenţă. Este timpul ca oamenii din zona Darabaniului să privească în curtea altor comunităţi care au reuşit şi să ia exemplul de acolo.
Ei au nevoie de lideri puternici, competenţi şi devotaţi comunităţii. Au nevoie să fie uniţi în jurul acestora şi să-i susţină. Energiile acelei zone vor fi descătuşate doar atunci când la conducerea oraşului vor veni oameni care vor pune pe primul plan comunitatea şi apoi interesele lor. Acei oameni există dar trebuie să se implice. Fără implicarea oamenilor de valoare din zonă, Darabaniul va rămâne în continuare o comună cu statut de oraş, cu o infrastructură deficitară şi o activitate economică palidă, caracterizată prin ruralism arhaic.
Ce mesaj transmiteţi cititorilor publicaţiei Darabaneni.ro şi dărăbănenilor, în general, în aceste vremuri tulburi?
Să fie încrezători în ei înşişi, să-şi iubească familiile, să-şi respecte rudele şi vecinii, să fie muncitori, să-şi trimită copiii la şcoli şi să-i educe în spiritul muncii, patriotismului şi al respectului pentru valori. Sa nu-şi uite tradiţiile. Sa fie critici cu cei care îi conduc. Să fie atenţi cui dau puterea prin vot. Să fie mândri pentru realizările lor! Pentru că la nivelul realizărilor individuale stăm bine. Să se implice mai mult pentru comunitate. Multă sănătate şi fericire în 2012!
Închid reportofonul, îmi iau la revedere şi ies din birou mulţumit de cele discutate. Dar totuşi, ceva mă frământă... De ce nu a spus că a ales geografia din ambiţia de a demonstra că poate să exceleze şi în acest domeniu, de ce nu a spus că din primul an de liceu a fost la Olimpiada Naţională de Geografie, pentru ca apoi, în fiecare an, să fie primul sau al doilea pe judeţ la Olimpiada Judeţeană. De ce nu a spus că a avut aceleaşi performanţe şi ca profesor având elevi olimpici, de ce nu a spus că după perioada dărăbăneană a carierei a lăsat în urmă două cabinete de geografie? Mai vorbim...
(interviu realizat de Alexandru D. Aioanei)
21 Comentarii la “Lector univ. dr. Dumitru Mihaila: „Geografia este o parte din mine””
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Am avut onoarea sa-l am ca profesor in gimnaziu pe domnul Mihaila. N-am sa uit umorul sau inconfundabil, de care imi aduc aminte cu placere chiar si acum cand ma gandesc...Chiar daca nu m-am omorat eu asa cu Geografia, imi facea placere sa merg cu colegii la orele de pregatire. Mult succes pe viitor in tot ceea ce v-ati propus! Toata stima si respectul meu!
Am avut onoarea sa l am ca profesor si diriginte in liceu pe domnul Mihaila, si va spun ca este un om deosebit!!!
Am avut onoare sa il profesor pe domnul MIhaila si in gimnaziu si in liceu ,pot spune cu tot respectul datorita lui am invatat multe lucruri ,eu nu am mai intalnit cadru didactic care sa puna atat suflet in munca lui . Toata stima si respectul !
Un exemplu de seriozitate, corectitudine si devotament in tot ceea ce face. Un profesionist 100%. Felicitări domnule profesor pentru tot ce aţi făcut şi mult succes în continuare.
era un Domn Profesor` sever?
,,.....pajistile cu zumzet de albine.....pasarile din paduri care mi-au bucurat inima si sufletul....'' cata sensibilitate in descrierea locurilor natale si cata bucurie s-a strecurat si-n inimile noastre la citirea acestui articol(inchizi ochii si pentru o clipa retraiesti copilaria) Felicitari!
Dom Mihaila e un monstru sacru al orasului nostru,eu am avut onoarea sa il cunosc personal,sa vorbesc cu el,nu cred ca isi mai aduce aminte el de mine,mi-a facut un serviciu personal indirect,dar am ramas surprins de capacitatea intelectuala a acestui om,extraordinar de inteligent si cu o viziune foarte clara a problemelor locale,sef de promotie,probabil cel mai pertinent climatolog din nordul moldovei,ce sa zic,ii urez sanatate si mult succes in cariera
Slab aricolul-interviu scris de Aioanei despre cumnată-su Mitică! (sotia lui Mihăilă, Doina, este verisoara lui Aioanei).Este f mult bla-bla.
Nu vom reuşi niciodată să evoluăm dacă nu vom purcede spre autoeducaţie şi dacă nu vom şti să ne respectăm valorile. Nu înţeleg de ce când apare câte un articol despre o personalitate a oraşului cineva trebuie să arunce cu noroi şi nu înţeleg ce vină are Aioanei dacă soţul verişoarei sale este un universitar respectat. Însă, unii dintre noi vor înadins să-şi arate lipsa de bun simţ.
Să fim mândri că avem asemenea personalităţi!
Jos palaria pt domn profesor... mi`a fost si profesor in gimnaziu si vecin de scara :D Mult succes in continuare domn profesor!
Cam rautacios Victor. Felicitari domnului Mihaila,si mie mi-a fost profesor:)
Cam rautacios Victor. Felicitari domnului Mihaila,si mie mi-a fost profesor:)
Felicitari pt ceea ce sunteti acum.Am facut si eu ore cu dvs.Un om hotarat ,cu simtul umorului si cunostinte multe.
ffffb
Bravo dumnealui! Cat mi a fost profesor am invatat de la el si de la cursurile lui! Era cam greu de tinut pasul la dictare! te dureau mainele dupa ore, dar m a ajutat la facultate! Multa sanatate domn profesor!
Bravo dumnealui! Cat mi a fost profesor am invatat de la el si de la cursurile lui! Era cam greu de tinut pasul la dictare! te dureau mainele dupa ore, dar m a ajutat la facultate! Multa sanatate domn profesor!
felicitari domnule PROFESOR
Daca ai mai domn si ci sotia, ai fi ideal, te cunosc de multi ani si stiu cata suferinta ptovoci lui Doina. Aici trebuie sa te emancipezi cam mult. In rest bravo tie
Ultimele articole
Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »
Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »
Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »
De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »
Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »