Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Politicienii care îşi iubesc ţara doar pe facebook

Nimeni nu se pricepe mai bine să lanseze mesaje alarmiste și ipocrite despre valori, identitate, națiune decât politrucul de astăzi în zilele de sărbătoare. În restul timpului, când votează în Parlament sau conduce o instituție importantă, nu ezită să fure din contractele pentru restaurarea unui monument istoric, sau să închidă un mare festival de literatură dacă de acolo nu are nici un câștig de imagine. Dacă te uiți pe paginile de facebook ale politicienilor, toți sunt iubitori de neam și țară, de Eminescu și Creangă, de Grigorescu și Brâncuși, de patrimoniul material și imaterial. Să fie asta destul? Avem noi nevoie de mesajele lor pentru a ne iubi poeții și a ne celebra pictorii? Nu cred.
Dacă politicienii și-ar iubi țara, nu m-ar obliga pe mine să merg de la Darabani la Ștefăneștii lui Luchian pe drum de pământ. Dacă politicieni ar fi atât de credincioși, ar dezvolta proiecte pentru restaurarea bisericilor și mănăstirilor noastre cu bună-credință și nu ar transforma astfel de lucrări în robinete de bani pentru campanii și jocuri de imagine. Dacă politicienii ar aprecia sculptura modernă nu și-ar face campanie vizavi de cine scoate mai mulți bani de la buget pe „Cumințenia Pământului” ci ar fi donat din propriul buzunar, ca acea statuie să intre în patrimoniul NAȚIONAL. Dacă miniștrilor sau parlamentarilor le-ar fi păsat atât de mult de promovarea și perpetuarea valorilor naționale, ar fi trebuit să finanțeze excursii de studiu și practică pentru toate ciclurile de învățământ. Deocamdată profesorii sunt momiți cu diferite pomeni electorale iar copiii și elevii, de la grădiniță la facultate, merg în excursii pe banii lor sau ai părinților. Dacă primarii ar ține atât de mult la istoria și patrimoniul din localitățile lor, ar fi avut grijă ce se construiește și ce se dărâmă, după cum spuneau doi istorici într-o carte despre istoria orașului Suceava: „să nu dărâmi dacă nu știi să construiești”.
Pentru toate acestea nu este nevoie de o strategie, ci doar de bun simț, trebuie doar puțină voință, pentru ca cei care-l iubesc pe pictorul florilor să nu meargă la atelierul lui pe drum de pământ sau la poetul național acasă să-și rupă planetarele la mașină. Nu e nevoie de teancuri de hârtii și de strategii ca să investești în bibliotecile școlare în mod constant și nu să dai bani de cărți doar în campanie electorală. Trimite copiii în excursii, după o săptămână de Eminescu la școală, arată-le la Ipoteștii fără să le iei 20 de lei. Le vorbești de Ștefan, arată-le Putna pe viu fără să ceri 50 de lei. Politicianule, ministrule, primarule, vrei ca tinerii din comuna/țara ta să respecte ce au lăsat strămoșii? Atunci nu mai permite să se construiască blocuri lângă biserici, nu mai lăsa să fie distruse siturile arheologice, renovează conacele boierești și nu mai oficia căsătorii la Poarta Sărutului, care este un monument funerar. Puțină dragoste de satul natal și rușine față de oamenii alături de care am crescut, un plus de modestie peste un gram de voință și vom reuși să salvăm, să promovăm și să sporim patrimoniul local, regional și național, material sau spiritual mai mult decât am face-o doar scriind pe facebook sau făcând declarații de presă. (Alexandru D. AIOANEI)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”