Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Ce aşteaptă dărăbănenii de la noul primar?

Duminică, 5 iunie, românii au ieșit la vot pentru a confirma sau înlocui administrațiile locale. Campania electorală a fost mai aproape de normalitate ca oricând. Însă, din perspectiva programelor electorale sau al comportamentului candidaților, putem identifica câteva eșecuri lamentabile.
Nu vorbim aici de București, unde votul arată mai „roșu” decât în cele mai sărace zone din Oltenia sau din Moldova, dar și de orașe mari, precum Iașiul, unde alegătorii au votat un candidat care și-a trecut în CV, pe perioada mandatului de interimar, falimentul regiei de transport public. Rezultatele de la nivelul județului Botoșani ar trebui să le dea de gândit atât liberalilor, dar şi socialiștilor deopotrivă. În primul rând, în multe cazuri, precum Darabani sau chiar municipiul Botoșani avem un vot de sancționare. În ambele situații vorbim de eșecul guvernării social-democrate. Prea multă propagandă, prea multă infatuare, prea multă obediență, prea puține rezultate. Au trecut vremurile când puteai câștiga o primărie cu doi kilometri de asfalt și pozându-te cu o doamnă senator. Perdanții zilei de 5 iunie, indiferent de culoarea lor politică, trebuie să înțeleagă faptul că aroganța și lipsa de dialog cu societatea civilă, oricât de favorabilă sau ostilă ar fi ea, este rețeta perfectă pentru eșec. Oamenii au devenit mai atenți la comportamentul aleșilor, și mai sensibili la abuzurile acestora, sau la lipsa de respect față de comunitate.
Rezultatele votului de duminică reflectă faptul că unii candidați pur și simplu nu au înțeles, că electoratul este într-o rapidă și continuă schimbare. Mijloacele de informare permit alegătorilor să urmărească mai atenți activitatea aleșilor. Chiar dacă asfaltul proaspăt din fața porții l-a scăpat de praf și de reparațiile la mașină, omul de astăzi poate să dea un click pe site-ul primăriei și să vadă cât de transparent a fost realizată investiția. Dacă o să găsească acolo detalii despre licitații, contracte, finanțare, termene de execuție, sigur își va da votul primarului în funcție. În schimb, dacă va găsi pagina goală, în mod cert se va duce la urne și va sancționa populismul, lipsa de transparență și de ce nu, o posibilă tentativă de fraudă.
Primarii aleși pentru prima dată într-o astfel de funcție, vin pe un fond de popularitate și speranțe pe care le va fi greu să-l gestioneze. Așteptările sunt mari de la ei. În primul rând, oamenii așteaptă ca greșelile vechii administrații să nu se mai repete. Din acest motiv, pentru a nu lăsa loc acuzelor și zvonurilor, cel mai bine ar fi ca ei să comande audituri interne, pentru a arăta clar oamenilor care era situația în primărie când au preluat mandatul. În caz contrar, vor plăti pentru toate greșelile foștilor edili. Oamenii vor să vadă ce se întâmplă cu banii lor, iar informații despre achizițiile publice, contracte, investiții sau licitații trebuie să se regăsească pe paginile oricărui site de primărie. Nimeni nu crede că de pe 6 iunie 2016 în județul Botoșani sau la Darabani va scădea brusc rata șomajului iar localnicii plecați în străinătate se vor întoarce pentru a investi acasă. Credem în schimb, că instituția primarului trebuie să-și ia rolul în serios, edilul să fie mai fidel comunității decât partidului, să fie deschis spre colaborare cu societatea civilă și să nu piardă contactul cu realitatea.
Ce așteaptă dărăbănenii de la noul primar? În primul rând să răspundă la telefon, ori să-și angajeze un purtător de cuvânt capabil, care să comunice la orice oră din zi și din noapte cu presa sau cu cei interesați despre activitatea edilului; mai multă siguranță; mai puțini oameni din echipa sa prin cârciumi; mai multă transparență; mai puțin fast (banii cheltuiți cu sfințirea drumurilor puteau fi folosiți pentru vopsirea gardului cimitirului din oraș deoarece inscripția „Pace vouă” nu se mai vede); mai multă eficiență în activitatea funcționarilor; să renunțe la mașina de serviciu (șeful corpului de control al primului ministru a făcut-o deja); să sprijine inițiativele tinerilor; distribuția investițiilor în școli să fie făcută pe principiul performanțelor cadrelor didactice și a elevilor, nu după culoarea politică a directorului. Pentru a rezuma, oamenii așteaptă altceva. Ce trebuie să învețe noul primar după ziua de 5 iunie? Nu că are popularitate, ci faptul că oamenii au învățat să sancționeze derapajele. (Alexandru D. AIOANEI)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”