Apa, un lux pentru Darabani? ...cu Prutul langa noi
Ploile și inundațiile din ultima perioadă au privat pentru două săptămâni orașul Darabani de apă
Inundațiile din ultima perioadă nu au putut să nu lase urme asupra orașului Darabani. Stația de captare a apei a fost grav avariată și furnizarea apei către populație a fost stopată.
Autoritățile județene se sesizează în acest sens. Iată ce declara săptămâna trecută directorul Apa Grup Botoșani, Maricel Georgescu, pentru stiri.botosani.ro: ”Singura problemă din județ este la Darabani, unde la stația de captare a apei drenul este sub apă, Prutul a crescut și totul este un lac. Vreo 28 de scări, adică vreo 550 de apartamente sunt fără apă și avem cisterne cu apă potabilă prin cartierele afectate, de unde polulația poate lua apă pentru uzul casnic” Nimeni nu a văzut însă acele cisterne cu apă, cea mai întâlnită imagine pe stradă, în ultimile zile, fiind cea cu oameni cu găleți de apă, aprovizionându-se de la fântânile orașului.
Cert este că furnizarea apei potabile este o veche problemă cu care se confruntă orașul. Dacă e secetă nu este apă suficientă, dacă plouă nu e bine pentru că este prea multă apă pe Prut; dacă este apă, nu ajunge la apartamente pentru că aceasta este folosită pentru irigarea culturilor agricole. S-a încercat remedierea acestei probleme cu ajutorul fondurilor europene. Prin programul Samtid Phare 2002 s-a dorit reabilitarea infrastructurii de apă în Darabani, Săveni și Dorohoi. Județele Botoșani, Alba și Hunedoara au fost câștigate la licitația internațională de firma turcă Eser Empedos în iunie 2004, cu termen de finalizare 18 luni. Un an mai târziu s-a constatat că se efectuase doar 2,8% din lucrare. La Darabani trebuiau să se reabiliteze 24 km de rețea de distribuție, stația de pompare, aducțiunea, patru km de rețea și retehnologizarea stației de tratare. Ulterior firmei turce i se reziliază contractul și banii cheltuiți pentru lucrare au trebuit înapoiați Comisiei Europene. Guvernul alocă în 2007 încă 4,7 milioane de RON pentru a finaliza lucrările din județul Botoșani.
”Se va intra în programul normal 6-22”
Lucrările sunt finalizate ulterior de firma TransGhe SRL Darabani, care a efectuat și racordul scărilor de bloc la noua conductă de captare. Fiecare scară a adunat câte 500 RON, pentru a achita branșamentul. La începutul săptămânii, șeful sectorului Apa Grup Darabani, Petrică Bejenariu, aduce de la Botoșani o pompă ABS suedeză pentru a o folosi la decolmatarea puțului colector. După ce nivelul Prutului a mai scăzut, s-a început efectuarea lucrărilor de decolmatare, curățire și dezinfectare a puțului colector. La lucrări au participat două echipe mixte operative. ”Vom face analiza apei și vom pune afișe la scările de bloc pentru a informa populația dacă apa este potabilă. Se va intra în programul normal de furnizare a apei: adică între orele 6-22”, ne declara la mijlocul săptămânii Petrică Bejenariu. Și joi s-a întâmplat minunea. Apa a ajuns în casele oamenilor, la unii mai multă, iar la alții mai puțină. Și nimeni nu l-a sesizat pe Gelu Sîsîiac să vină să le-o ia. Sperăm să ne țină cât mai mult, apa să devină pentru oraș o obișnuință, nu un lux.(Lucian Bălăucă, text și foto)
5:23 pm Vineri, 16 Iulie, 2010
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »


Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!