Apa, un lux pentru Darabani? ...cu Prutul langa noi

Ploile și inundațiile din ultima perioadă au privat  pentru două săptămâni orașul Darabani de apă

Inundațiile din ultima perioadă nu au putut să nu lase urme asupra orașului Darabani. Stația de captare a apei a fost grav avariată și furnizarea apei către populație a fost stopată.
Autoritățile județene se sesizează în acest sens. Iată ce declara săptămâna trecută directorul Apa Grup Botoșani, Maricel Georgescu, pentru stiri.botosani.ro: ”Singura problemă din județ este la Darabani, unde la stația de captare a apei drenul este sub apă, Prutul a crescut și totul este un lac. Vreo 28 de scări, adică vreo 550 de apartamente sunt fără apă și avem cisterne cu apă potabilă prin cartierele afectate, de unde polulația poate lua apă pentru uzul casnic” Nimeni nu a văzut însă acele cisterne cu apă, cea mai întâlnită imagine pe stradă, în ultimile zile, fiind cea cu oameni cu găleți de apă, aprovizionându-se de la fântânile orașului.

 Cert este că furnizarea apei potabile este o veche problemă cu care se confruntă orașul. Dacă e secetă nu este apă suficientă, dacă plouă nu e bine pentru că este prea multă apă pe Prut; dacă este apă, nu ajunge la apartamente pentru că aceasta este folosită pentru irigarea culturilor agricole. S-a încercat remedierea acestei probleme cu ajutorul fondurilor europene. Prin programul Samtid Phare 2002 s-a dorit reabilitarea infrastructurii de apă în Darabani, Săveni și Dorohoi. Județele Botoșani, Alba și Hunedoara au fost câștigate la licitația internațională de firma turcă Eser Empedos în iunie 2004, cu termen de finalizare 18 luni. Un an mai târziu s-a constatat că se efectuase doar 2,8% din lucrare. La Darabani trebuiau să se reabiliteze 24 km de rețea de distribuție, stația de pompare, aducțiunea, patru km de rețea și retehnologizarea stației de tratare. Ulterior firmei turce i se reziliază contractul și banii cheltuiți pentru lucrare au trebuit înapoiați Comisiei Europene. Guvernul alocă în 2007 încă 4,7 milioane de RON pentru a finaliza lucrările din județul Botoșani.


”Se va intra în programul normal 6-22”
 Lucrările sunt finalizate ulterior de firma TransGhe SRL Darabani, care a efectuat și racordul scărilor de bloc la noua conductă de captare. Fiecare scară a adunat câte 500 RON, pentru a achita branșamentul. La începutul săptămânii, șeful sectorului Apa Grup Darabani, Petrică Bejenariu,  aduce de la Botoșani o pompă ABS suedeză pentru a o folosi la decolmatarea puțului colector. După ce nivelul Prutului a   mai scăzut, s-a început efectuarea lucrărilor de decolmatare, curățire și dezinfectare a puțului colector. La lucrări au participat două echipe mixte operative. ”Vom face analiza apei și vom pune afișe la scările de bloc pentru a informa populația dacă apa este potabilă. Se va intra în programul normal de furnizare a apei: adică între orele 6-22”, ne declara la mijlocul săptămânii Petrică Bejenariu. Și joi s-a întâmplat minunea. Apa a ajuns în casele oamenilor, la unii mai multă, iar la alții mai puțină. Și nimeni nu l-a sesizat pe Gelu Sîsîiac să vină să le-o ia. Sperăm să ne țină cât mai mult, apa să devină pentru oraș o obișnuință, nu un lux.(Lucian Bălăucă, text și foto)



5:23 pm Vineri, 16 Iulie, 2010

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Editorial
 În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 14 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai puterea și nebunia necesară de a te î... continuare
Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte. 
 

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Clipul lunii
Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare