Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Consilierii locali au stabilit in sedinta extraordinara taxele si impozitele pentru anul 2013

Dărăbănenii pot să-şi plătească din această săptămână taxele şi impozitele aferente anului 2013, cuantumul acestora fiind aprobat de aleşi în ultima şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Contribuabilii care achită integral sumele datorate bugetului local până la data de 1 aprilie 2013 beneficiază de o bonificaţie de 10% din suma totală.
„Necesitatea stabilirii impozitelor şi taxelor derivă din obligaţia întocmirii proiectului de buget pentru anul 2013, în vederea sigurării surselor financiare, fără de care nu pot funcţiona activităţile administraţiei publice locale” se arată în expunerea de motive a primarului Corneliu Aroşoaie. „Menţionăm că activităţile economice din oraş, respectiv producţia industrială, agroalimentară, prestările de servicii şi comerţul se situează la un nivel destul de scăzut, ceea ce conduce la o lipsă acută a locurilor de muncă şi la o rată a şomajului destul de crescută. Din aceste motive, consider că populaţia oraşului nostru nu poate susţine funcţionarea administraţiei publice locale, decât la nivelul minim prevăzut în actele normative specificate în prezenta expunere de motive” se precizează în raportul de specialitate al Compartimentului impozite şi taxe locale din cadrul Primăriei Darabani.
Şi totuşi, dărăbănenii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru plata impozitelor şi taxelor locale pe terenuri şi clădiri, acestea fiind majorate cu aproximativ 16%. Singurul consilier local care s-a abţinut la acest proiect de hotărâre este independentul Dan Tîrniceru Ifrim. Potrivit Codului Fiscal, Executivul are obligaţia să crească dările către stat, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. Valoarea impozabilă a unui metru pătrat de clădire cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire a crescut în cazul persoanelor fizice de la 806 lei la 935 de lei. De asemenea, cuantumul taxelor şi impozitelor diferă în funcţie de localizarea clădirii sau a terenului respectiv. Pentru clădiri, impozitul se calculează după formula: suprafaţa clădirii x valoarea impozabilă x coeficientul de corecţie corespunzător zonei (cuprins între 2,3 şi 2,0) x 1%. Oraşul Darabani cuprinde 4 zone (de la A la D-vezi mai jos delimitarea acestora), care au fost aprobate de consilierii locali în cadrul ultimei şedinţe extraordinare.

Dacă anul trecut, pentru un hectar de teren arabil din zona A dărăbănenii au achitat 24 de lei, anul acesta ei trebuie să scoată din buzunar 28 de lei pentru aceeaşi suprafaţă de teren. Taxa pentru autoturisme şi alte mijloace de transport nu s-a modificat faţă de anul precedent. Consilierul Ionel Nenişcă, preşedintele Comisiei economico-financiare din cadrul Consiliului Local, consideră că taxele şi impozitele locale nu au crescut foarte mult şi este de părere că aleşii locali nu se puteau opune acestui proiect de hotărâre pentru a spera în continuare în alocarea de fonduri de la diriguitorii judeţului. Social-democratrul a fost în asentimentul edilului şef al urbei. „Din câte îmi dau eu seama, fonduri nu prea vor fi, şi-apoi taxele nu s-au mărit cu mult. Am făcut un calcul, şi dacă un cetăţean are o curte de 200 m, are de dat 4,5 lei. Nu e mult, pentru că sunt doar câteva articole care au intrat acolo, nu-s multe” a declarat pentru Darabaneni.ro, Corneliu Aroşoaie. Primarul oraşului Darabani a mai precizat că s-ar putea reveni la cuantumul taxelor şi impozitelor de anul trecut printr-o nouă hotărâre de Consiliu Local, dar sunt şanse minime ca acest lucru să se întâmple. (L.B.)
Vezi mai jos împărţirea pe zone a oraşului Darabani:
Zona A a oraşului cuprinde strada 1 Decembrie de la nr. 107 la nr. 255 şi de la nr. 90 la nr. 112, strada Pieţii, strada Ştefan Luchian nr. 1 (blocuri), strada Trandafirilor nr. 1-9, strada Ion Vodă nr. 2-4 A şi strada Tudor Vladimirescu nr. 29A-31A. În zona B intră un segment din strada 1 Decembrie, cuprins între numerele 79-105, 76-108 şi 257-285A şi 114-134A. Zona C a oraşului este formată de străzile 1 Decembrie de la nr. 47-77 şi 38-74, de la nr. 287-393 şi 136-166, strada D. Brândză de la nr. 1-15 şi nr. 2-22, strada Tudor Vladimirescu de la nr. 1-37 şi nr. 2-24, strada Ion Vodă de la nr. 1-17 şi nr. 6-12, strada Ştefan Luchian de la nr. 3-35 şi de la nr. 2-32, strada Mihail Kogălniceanu de la nr. 1-7 şi de la nr. 2-6, strada Nicolae Iorga de la nr. 1-13 şi de la nr. 2-14, şi străzile Dragoş Vodă, Mihai Eminescu, Trandafirilor, Ion Pillat şi Cucului în întregime. Celelalte străzi din oraşul Darabani se situează în zona D de impozitare, iar satele Bajura Lişmăniţa şi Eşanca sunt încadrate în zona A din mediul rural.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”