Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Faringoamigdalita - „rosul in gat”, atat de neplacut

Faringo-amigdalita (angina) reprezintă infecția acută a faringelui, a amigdalelor sau a ambelor. Această afecțiune reprezintă aproximativ 15% din solicitările pentru consultații la medicul de familie și este mai frecventă la copii, întrucât sistemul lor imun este în formare. Amigdalele aparțin sistemului imun și, fiind situate la poarta de intrare în organism, sunt ”atacate” adeseori; deoarece acestea se situează pe peretele lateral al faringelui (prima porțiune a tubului digestiv),inflamația îl cuprinde de multe ori și pe acesta.
Care “germeni” cauzează angina? De cele mai multe ori, virusurile sunt responsabile de această infecție, în particular cele determină răceala comună. În aproape 30 la sută din cazuri, cauza este de origine bacteriană, printre care domină fruntaș streptococul de grup A, mai ales în intervalul de vârstă 3-14 ani. De aceea, vom lua în considerare doar angina streptococică.
Ce simptome și semne diferențiază angina streptococică de cea virală? Angina streptococică este caracterizată de un debut brusc prin dificultate la înghițire intensă și dureroasă, febră 38-39 grade Celsius, frisoane, slăbiciune, stare de rău general și dureri la nivelul urechii. La copii pot apărea și dureri abdominale, vărsături, iar cei foarte mici refuză să mănânce. În cazul anginelor virale, debutul este lent cu subfebrilitate 37-38 grade Celsius, dificultate la înghițire ușoară sau moderată, aceste simptome fiind precedate de manifestările unei răceli: secreții nazale seroase (transparente) sau seromucoase (albicioase), obstrucția căilor nazale, tuse seacă și răgușeală.
Cum se pune diagnosticul de faringoamigdalită? În primul rând, este necesar un consult ORL, care va decela în cazul tuturor tipurilor de angine mărirea de volum a amigdalelor, “înroșirea” acestora (roșu în gât), iar diferențierea între cea streptococică și cea virală se face prin prezența unor depozite alb-gălbui (puroi) la nivelul acestora. Atenție, o angină streptococică la debut nu prezintă aceste depozite, așa că poate fi confundată cu cea virală! Dacă este o infecție virală, nu se mai fac investigații suplimentare, dar pentru cea streptococică sunt necesare, deoarece este obligatoriu tratamentul cu antibiotice.
Astfel se efectuează un exudat faringian (ștergerea cu un tampon de vată a faringelui și amigdalelor), pe baza căruia se realizează un test rapid pentru determinarea streptococului și culturi care vor fi utile pentru stabilirea bacteriei și a antibioticului. Mai pot fi utile analizele de sânge pentru inflamație: număr leucocite, VSH, CRP, fibrinogen. Dacă este vorba de o angină streptocică severă, se sar aceste etape de investigație și se începe tratamentul antibiotic.
Cum tratăm o angină? În primul rând, este foarte important să nu se înceapă tratamentul antibiotic înainte de consultul medicului curant, deoarece majoritatea anginelor sunt provocate de virusuri; antibioticele nu au efect asupra lor și pe deasupra determină bacteriile din flora locală să dezvolte rezistență la ele și pot avea efecte adverse importante. Deci, vă jucați cu focul administrându-vă antibiotice “într-o veselie”!
Anginele virale necesită doar tratament simptomatic: consum crescut de lichide călduțe, gargară cu apă de gură ce conține Clorhexidină sau cu soluție sărată, administrare de Strepsils, Neoangin pentru scăderea durerii, Paracetamol pentru scăderea temperaturii, Ibuprofen pentru rolul antiinflamator. Nu se administrează Aspirină copiilor, deoarece există riscul apariţiei unui sindrom grav care afectează creierul și ficatul!!
Cu angina streptococică , e o altă poveste. În primul rând, pacientul este izolat la domiciliu pentru că este contagios. Tratamentul simptomatic este același, dar se adaugă tratamentul antibiotic. Acesta se face cu penicilină V, oral, timp de 10 zile, urmată de penicilină G intramuscular pentru evitarea complicațiilor târzii posibile și deloc de neglijat ( afectarea inimii, articulațiilor, sistemului nervos, rinichilor, pielii). Alte antibiotice care pot fi utilizate sunt Eritromicina (pentru cei alergici la Penicilină), Amoxicilina, Clindamicina. Dacă pe parcursul tratamentului simptomele nu se ameliorează sau apar complicații, pacientul este sfătuit să se adreseze imediat medicului. Îndepărtarea amigdalelor se recomandă dacă există numeroase episoade de angină. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”