Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Faringoamigdalita - „rosul in gat”, atat de neplacut



Faringo-amigdalita (angina) reprezintă infecția acută a faringelui, a amigdalelor sau a ambelor. Această afecțiune reprezintă aproximativ 15% din solicitările pentru consultații la medicul de familie și este mai frecventă la copii, întrucât sistemul lor imun este în formare. Amigdalele aparțin sistemului imun și, fiind situate la poarta de intrare în organism, sunt ”atacate” adeseori; deoarece acestea se situează pe peretele lateral al faringelui (prima porțiune a tubului digestiv),inflamația îl cuprinde de multe ori și pe acesta.

Care “germeni” cauzează angina? De cele mai multe ori, virusurile sunt responsabile de această infecție, în particular cele determină răceala comună. În aproape 30 la sută din cazuri, cauza este de origine bacteriană, printre care domină fruntaș streptococul de grup A, mai ales în intervalul de vârstă 3-14 ani. De aceea, vom lua în considerare doar angina streptococică.

Ce simptome și semne diferențiază angina streptococică de cea virală? Angina streptococică este caracterizată de un debut brusc prin dificultate la înghițire intensă și dureroasă, febră 38-39 grade Celsius, frisoane, slăbiciune, stare de rău general și dureri la nivelul urechii. La copii pot apărea și dureri abdominale, vărsături, iar cei foarte mici refuză să mănânce. În cazul anginelor virale, debutul este lent cu subfebrilitate 37-38 grade Celsius, dificultate la înghițire ușoară sau moderată, aceste simptome fiind precedate de manifestările unei răceli: secreții nazale seroase (transparente) sau seromucoase (albicioase), obstrucția căilor nazale, tuse seacă și răgușeală.

Cum se pune diagnosticul de faringoamigdalită? În primul rând, este necesar un consult ORL, care va decela în cazul tuturor tipurilor de angine mărirea de volum a amigdalelor, “înroșirea” acestora (roșu în gât), iar diferențierea între cea streptococică și cea virală se face prin prezența unor depozite alb-gălbui (puroi) la nivelul acestora. Atenție, o angină streptococică la debut nu prezintă aceste depozite, așa că poate fi confundată cu cea virală! Dacă este o infecție virală, nu se mai fac investigații suplimentare, dar pentru cea streptococică sunt necesare, deoarece este obligatoriu tratamentul cu antibiotice.



Astfel se efectuează un exudat faringian (ștergerea cu un tampon de vată a faringelui și amigdalelor), pe baza căruia se realizează un test rapid pentru determinarea streptococului și culturi care vor fi utile pentru stabilirea bacteriei și a antibioticului. Mai pot fi utile analizele de sânge pentru inflamație: număr leucocite, VSH, CRP, fibrinogen. Dacă este vorba de o angină streptocică severă, se sar aceste etape de investigație și se începe tratamentul antibiotic.

Cum tratăm o angină? În primul rând, este foarte important să nu se înceapă tratamentul antibiotic înainte de consultul medicului curant, deoarece majoritatea anginelor sunt provocate de virusuri; antibioticele nu au efect asupra lor și pe deasupra determină bacteriile din flora locală să dezvolte rezistență la ele și pot avea efecte adverse importante. Deci, vă jucați cu focul administrându-vă antibiotice “într-o veselie”! 

Anginele virale necesită doar tratament simptomatic: consum crescut de lichide călduțe, gargară cu apă de gură ce conține Clorhexidină sau cu soluție sărată, administrare de Strepsils, Neoangin pentru scăderea durerii, Paracetamol pentru scăderea temperaturii, Ibuprofen pentru rolul antiinflamator. Nu se administrează Aspirină copiilor, deoarece există riscul apariţiei unui sindrom grav care afectează creierul și ficatul!!

Cu angina streptococică , e o altă poveste. În primul rând, pacientul este izolat la domiciliu pentru că este contagios. Tratamentul simptomatic este același, dar se adaugă tratamentul antibiotic. Acesta se face cu penicilină V, oral, timp de  10 zile, urmată de penicilină G intramuscular pentru evitarea complicațiilor târzii posibile și deloc de neglijat ( afectarea inimii, articulațiilor, sistemului nervos, rinichilor, pielii). Alte antibiotice care pot fi utilizate sunt Eritromicina (pentru cei alergici la Penicilină), Amoxicilina, Clindamicina. Dacă pe parcursul tratamentului simptomele nu se ameliorează sau apar complicații, pacientul este sfătuit să se adreseze imediat medicului. Îndepărtarea amigdalelor se recomandă dacă există numeroase episoade de angină. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)




Te-ar mai putea interesa si:  faringoamigdalitarosu in gat
12:50 pm Luni, 06 Ianuarie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare