Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Eveniment cu semnificatie dubla la Darabani: 96  de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si 73 de ani de la masacrele Fantana Alba si Lunca GALERIE FOTO & VIDEO


Duminică 6 aprilie a.c., începând cu orele 10:00, la Primăria Orașului Darabani s-au derulat  o serie de manifestări  dedicate celebrării a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România la 27 martie-9 aprilie 1918 și comemorării victemelor masacrelor de la Fântâna Albă și Lunca din iarna și primăvara anului 1941.

Profesori, șefi de ONG -uri și reprezentanți ai administrațiilor publice locale de pe ambele maluri ale Prutului, din Ucraina, Republica Moldova și România s-au întâlnit la Darabani, duminică 6 aprilie 2014, pentru a celebra Unirea Basarabiei cu Regatul României și a comemora masacrele de la Fântâna Albă și Lunca. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herței” în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Darabani. Deschiderea manifestărilor a revenit profesorului Constantin Moroșanu, care a declarat de la început faptul că sărbătorirea unirii ar trebui să fie de fapt o comemorare, deoarece a durat doar 22 de ani, dar trăim speranța că ne vom uni din nou într-o Europă lărgită. Corneliu Aroşoaie, primarul orașului Darabani, a urat bun venit oaspeților de peste graniță și a transmis un mesaj de salut din partea Prefecturii, a Consiliului Județean și a deputaților și Senatorilor din Darabani.

Prima parte a manifestărilor a fost dedicată celebrării unirii Basarabiei cu România. Profesorul Vasile Adăscăliței, de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi, a prezentat un tablou general asupra evenimentelor din 1918 iar profesorul doctor Dan Prodan de la Școala nr. 8 din Botoșani a readus în atenția celor prezenți, personalitatea lui Pantelimon Halipa, creionând o biografie a acestuia. Două eleve din cadrul Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi au recitat poeziile „Limba Noastră” de Alexei Mateevici și „Luceafărul” de Mihai Eminescu.




Comemorarea masacrelor de la Fântâna Albă și Lunca a fost deschisă de Petre Grigor, directorul Institutului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți, care a prezentat și o ultimă apariție dedicată acestor evenimente tragice, cartea „Durerea Memoriei” îngrijită de Octavian Bivolaru, directorul Asociației „Golgota”, cea care se ocupă de memoria victimelor regimului sovietic din regiunea Cernăuți. Primarul comunei Mahala, Elena Nandriș a vorbit despre drama locuitorilor din satul pe care-l păstoreşte, despre cei care s-au jertfit, cei mai mulți din dorința lor de a trece în România pe la Lunca. La Monumentul Eroilor a avut loc o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori.



Printre participanții la manifestări au fost și aproximativ 60 de oaspeți din Ucraina, raioanele Noua Suliță, Hliboca, Storojineț, Ținutul Herței și Republica Moldova. Au participat de asemenea, și primarii comunelor Concești, Hudești și Suharău din România, dar şi ex-deputatul de Darabani, Stelică Strugaru. Pe lângă primarii de la Costiceni, Mămăliga, Lunca sau Târnauca, au mai fost prezenți directorul școlii din Criva și Vasile Bâcu, președintele Fundației pentru Cultură „Mihai Eminescu” din Cernăuți. „Mă așteptam la o prezență mai mare a intelectualilor dărăbăneni, pentru că eu inițial am vrut să organizez la Păltiniș evenimentul, dar nu am un gust amar, oricum a fost multă lume și lucrurile au decurs așa cum a trebuit” a declarat pentru Darabaneni.ro organizatorul evenimentului, prof. Constantin Moroșanu.



Manifestările s-au încheiat cu un spectacol (VIDEO) organizat de elevii dărăbăneni de la Clubul Copiilor și Elevilor din localitate, conduși de profesorii Mirel Dascălu și Lăcrămioara Jar. (A.D.A., foto/video: Cristian RĂCNEA-Cristian Studio)

Click pe prima fotografie pentru a viziona Galeria foto.



Te-ar mai putea interesa si:  Primăria DarabaniCorneliu AroşoaieBasarabiaFantana AlbaLuncaPetre GrigorAsociația „Prietenii BasarabieiUnirea Basarabiei cu RomaniaVasile AdascaliteiDan ProdanVasile Bacu
11:59 am Luni, 07 Aprilie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare