COMENTARIUL SAPTAMANII Sportul, semn al civilizatiei

În general, în mintea românului s-a întipărit o imagine negativă a sportului, ca o activitate adeseori violentă, fără utilitate care cultivă incultura. Nimic mai greşit! Să nu uităm că Olimpiada a apărut în Grecia antică, cea mai evoluată civilizaţie a momentului. Apoi sportul este o activitate a oamenilor puternici, care cultivă performanţa, altruismul, fairplay-ul. Sportivii de performanţă sunt cei mai buni ambasadori ai ţărilor de origine, sunt luptători pe timp de pace şi pot fi mereu ipostaziaţi ca exemple de tenacitate, ambiţie şi spirit de sacrificiu, calităţi care ne lipsesc multora dintre noi în viaţa de zi cu zi. Sunt sporturi prin natura lor aristocratice, cum este tenisul, care presupun o etichetă şi un comportament pe care ţi-ai dori să-l vezi la oameni pe stradă. Existenţa unor baze sportive moderne, în care să ai posibilitatea de a practica un sport în tot timpul anului nu presupune doar un mijloc de petrecere a timpului liber, ci este un simbol al civilizaţiei şi un semn al unei mentalităţi înalte. Sportul are un important rol educativ, neînţeles încă de o societate care se zbate între austeritate, crize sociale şi mentalităţi îngheţate.
După câte am văzut, orașul nostru stă foarte prost la capitolul baze sportive, lucru cu atât mai regretabil cu cât din urbea noastră au plecat câţiva sportivi de performanţă. Cu siguranţă că unii dintre ei nu vor uita şi nu vor ierta administraţiei locale infrastructura sportivă aproape inexistentă. Pe lângă cei care au atins culmile succesului în sport şi performanţele sportive ale elevilor de la liceu sau şcolile generale, care ne-au obişnuit cu locurile I pe judeţ la diferite sporturi, ar trebuit să-i oblige pe edilii locali de-a lungul timpului să construiască terenuri de sport sau o sală modernă. Din păcate, rezultatele lor au fost uitate sau au devenit statistici care stârnesc emoţie doar foştilor sportivi sau profesorilor şi antrenorilor care adeseori au făcut sacrificii şi au depus eforturi consistente pentru ca elevii lor să bea din paharul succesului.
Sportul înseamnă eleganţă, competitivitate, dăruire, onoare, colegialitate, spirit de echipă. Vom vedem care culoare politică va face din asta o prioritate. (Alexandru Aioanei)
5:09 pm Sambata, 27 August, 2011
Adauga un comentariu
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Despre schimbare, utopii și ipocrizie

Duminică, 18 mai, s-a încheiat un ciclu electoral prelungit, după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. A fost, fără îndoială, anul în care societatea românească a transmis cel mai clar semnal de respingere a partidelor tradiționale. Lipsa reformelor reale, corupția în expansiune, haosul economic și promovarea liderilor incompetenți au împins PSD și PNL către un minim istoric al încrederii publice. Să ratezi de două ori intrarea în turul al ... continuare »
DRUMUL DE LA DARABANI SPRE COTROCENI Simion câștigă, la limită, și turul doi

Pe 18 mai 2025, românii au fost chemați pentru a-și alege președintele, după ce în urma rezultatelor din 5 mai s-au calificat în turul doi Nicușor Dan (independent) și George Simion (AUR). Campania electorală a căpătat uneori forme absurde după ce candidatul AUR a participat doar la o dezbatere electorală cu contracandidatul său deși a promis că va merge la toate televiziunile. Prezența la vot în județele Moldovei a ... continuare »
VEZI cine a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale la Darabani

Pe 4 mai 2025, românii au fost chemați din nou la urne pentru a-și alege președintele, după ce alegerile din toamna anului 2024 au fost anulate. Campania electorală a fost una foarte tensionată și a căpătat uneori accente grotești. Aceasta poate fi una din explicațiile prezenței scăzute la urne, mai ales în județe altădată fruntașe. Prezența la vot în județele Moldovei a fost foarte redusă. La Botoșani s-au ... continuare »
Mențiune pentru Darabani la Olimpiada Națională de Istorie

În perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț a avut loc Olimpiada Națională de Istorie, care a reunit în orașul de sub Pietricica 350 de elevi și 49 de cadre didactice din toată țara. Școala dărăbăneană a fost din nou la înălțime, elevii întorcându-se acasă cu o mențiune și cu dorința de a continua să performeze.Marți, 15 aprilie, la Colegiul Național „Pentru Rareș” din Piatra Neamț era mare forfotă. Elevi din toată țară așteptau să dea ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Nu salvăm democrația votând mediocritatea

În ultimele patru luni, România a intrat într-un tumult electoral din care pare că nu mai are puterea să iasă. Cauzele sunt multe, unele punctuale, legate direct de situația geopolitică din regiune, altele mai profunde, ținând de modul în care am evoluat în ultimii 35 de ani ca societate, de respectul pe care l-am acordat educației, de relația complicată pe care o avem cu trecutul comunist. Democrația noastră firavă este mai amenințată ca oricând în ... continuare »


Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!