Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Şi copilul tău navighează pe internet. VEZi sfaturile oamenilor legii pentru siguranţa sa

În cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Botoşani deruleză activităţi în unităţile de învăţâmânt în domeniul siguranţei de Internet.
Proiectul „Ora de net” presupune informarea elevilor de gimnaziu şi de liceu, cu privire la utilizarea în siguranţă a Internetului şi în special a site-urilor şi platformelor de socializare.
Recomandările generale ale poliţiştilor privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe Internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.
În această săptămână, poliţiştii Compartimentului de analiză şi prevenire a criminalităţii au fost oaspeţii Şcolii Gimnaziale nr.6 Grigore Antipa Botoşani. Ca întordeauna, discuţiile purtate au avut caracter interactiv, elevii fiind încurajaţi să prezinte situaţii cu care s-au confruntat în lumea virtuală şi soluţiile pe care le-au identificat pentru depăşirea unor probleme.
RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI
Descoperiţi împreună Internetul! Comunicaţi deschis copiilor avantajele şi dezavantajele lui. Fiţi persoana care îl iniţiază pe copil în utilizarea calculatorului şi a telefonului mobil. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice subiect. Aspectele pozitive ale Internetului le depăşesc pe cele negative.
Stabiliti împreuna cu copiii reguli de utilizare a calculatorului si telefonului mobil.
Obţinerea consensului determină o conduită responsabilă din partea copiilor. Iată câteva aspecte sensibile asupra cărora veţi conveni de comun acord:
- tipurile de site-uri şi activităţile permise în familie, precum şi cele interzise;
- durata zilnică a prezenţei copiilor la calculator şi pe Internet;
- reguli privind datele personale (numele membrilor de familie, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care învată copiii, locul dumneavoastra de munca, detalii privind cărţile de credit etc.);
- programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator;
- comportamentul adoptat faţă de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc.).
Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul la calculator şi la Internet! Copilul va fi tentat sa ascundă celor din familie preocupările legate de Internet.
Aşezaţi calculatorul în camera cea mai accesibilă.
De exemplu, în camera de zi sau sufragerie, unde puteţi urmări site-urile pe care le vizitează copilul. Evitaţi pe cât posibil să vă lăsaţi copilul să navigheze nesupravegheat pe Internet, în intimitatea camerei sale.
Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă accepta întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil.
Nu acceptaţi niciodată să fie singuri la întâlnire. Datele privind identitatea persoanelor necunoscute (nume, sex, varsta etc.) sunt deseori false, în scopul de a pătrunde mai uşor într-un grup de copii sau tineri.
Încercaţi să aflaţi mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, aşa cum doriţi să-i ştiţi şi pe cei din lumea reală.
Încurajaţi-i pe copii să vă povestească despre aceşti prieteni, unde i-au întâlnit, ce discută etc. Inchiderea bruscă a calculatorului sau schimbarea rapidă a ferestrelor pe monitor pot fi semne că ei comunică cu persoane cu care nu ar trebui.
Amintiti-le copiilor ca nu tot ceea ce citesc sau vad pe Internet este adevarat. Le puteţi propune şi alte surse (cărţi, reviste de specialitate) şi încurajaţi-i să-şi creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals.
Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informaţii sunt operaţiuni simple, la îndemâna multor persoane (inclusiv copiii). În acest mod, o mare parte din informaţii sunt neverificate, existând riscul de a fi eronate. Fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinţă, prin intermediul unor soft-uri performante, şi pot înfăţişa situaţii nereale.
Învăţaţi copilul să nu răspundă e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hărţuire cu conţinut jignitor, agresiv sau obscen. Raportaţi orice forma de abuz autorităţilor.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”