Reînfiinţarea Ateneului Darabani bate pasul pe loc ”Este o chestiune de incapacitate”

Proiectul Asociației Nord privind înființarea unui așezământ cultural cu personalitate juridică la Darabani se lovește de eterna birocrație, apatie, chiar incapacitate a autorităților locale, așa cum afirmă și Ștefan Teișanu, cel care a oferit mură-n gură aleșilor locali proiectul de hotărâre. Primăria și Consiliul Local și-au dat acordul de principiu, dar s-a rămas la stadiul de vorbe.
Proiectul de hotărâre nu a mai ajuns pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local din luna ianuarie pentru că întâlnirea inițiatorilor Memorandumului Darabani 100 cu autoritățile locale a fost un fiasco total. ”Am fost nemulțumit pentru că am discutat în nenumărate rânduri cu reprezentanții Primăriei în cadrul unor întâlniri formale și informale în care le-am explicat care este procedura legală pentru înființarea unui așezământ cultural la Darabani prin HCL, conform legii așezămintelor cu personalitate juridică. A fost o varză totală, nu am stabilit nimic. Am vorbit același lucru cu fiecare de 100 de ori. Mingea este acum în curtea Primăriei” a precizat pentru Darabaneni.ro, Ștefan Teișanu, care le-a transmis aleșilor locali: ”Din punctul meu de vedere este doar o chestiune de voință politică locală. Nu vor fi costuri suplimentare. Legea permite. Pentru organigrama instituției nu facem concursuri, ci detașări”. Emanuil Stoian, jurist în cadrul Primăriei Darabani, a precizat că pentru postul de manager al viitorului Ateneu Darabani este necesar un concurs de proiecte la care să participe absolvenți de studii superioare, dar Teișanu a oferit un contraexemplu de la Cluj. ”Legea prevede că postul se ocupă prin concurs de proiecte…Trebuie să vedem exact. Nu pot să-mi pun semnătura pe ceva care nu e clar” a spus Stoian, care a fost tachinat de consilierul Lucian Florea, unul dintre susținătorii proiectului, cu privire la facultatea pe care a absolvit-o juristul Primăriei, Stoian replicând sec că a terminat două facultăți. Între timp și Ionel David, persoana vizată pentru a coordona Ateneul de la Darabani, i-a amintit lui Stoian că au fost colegi de facultate.

”Nu cred că este rea voință, este o chestiune de incapacitate, pur și simplu…Ne spun că ne sprijină, dar de fapt noi le oferim sprijinul pentru că este pentru oraș. Manu’ a fost colegul meu, este prietenul meu, țin la el, dar experiența lui în a înființa și a gestiona instituții de cultură este limitată, și este normal să-i fie teamă și suflă și-n iaurt, dar deschizi google și citești, dacă te pasionează subiectul acesta” a mai declarat Ștefan Teișanu, care a concluzionat pentru portalul Darabaneni.ro: ”Autoritățile locale nu au nici o scuză dacă în februarie nu vor discuta acest proiect în ședința de Consiliu Local. Pe mine mă interesează să existe un cadru legal în Darabani care să ofere ceva acelui sfert de oraș (2300 de elevi din totalul de 10.000 de locuitori). Darabaniul este un oraș foarte tânăr și are nevoie de un cadru formal care să gestioneze toate aceste lucruri și care poate atrage resurse financiare și umane”.
1:13 am Marti, 06 Februarie, 2018
Adauga un comentariu
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Despre schimbare, utopii și ipocrizie

Duminică, 18 mai, s-a încheiat un ciclu electoral prelungit, după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. A fost, fără îndoială, anul în care societatea românească a transmis cel mai clar semnal de respingere a partidelor tradiționale. Lipsa reformelor reale, corupția în expansiune, haosul economic și promovarea liderilor incompetenți au împins PSD și PNL către un minim istoric al încrederii publice. Să ratezi de două ori intrarea în turul al ... continuare »
DRUMUL DE LA DARABANI SPRE COTROCENI Simion câștigă, la limită, și turul doi

Pe 18 mai 2025, românii au fost chemați pentru a-și alege președintele, după ce în urma rezultatelor din 5 mai s-au calificat în turul doi Nicușor Dan (independent) și George Simion (AUR). Campania electorală a căpătat uneori forme absurde după ce candidatul AUR a participat doar la o dezbatere electorală cu contracandidatul său deși a promis că va merge la toate televiziunile. Prezența la vot în județele Moldovei a ... continuare »
VEZI cine a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale la Darabani

Pe 4 mai 2025, românii au fost chemați din nou la urne pentru a-și alege președintele, după ce alegerile din toamna anului 2024 au fost anulate. Campania electorală a fost una foarte tensionată și a căpătat uneori accente grotești. Aceasta poate fi una din explicațiile prezenței scăzute la urne, mai ales în județe altădată fruntașe. Prezența la vot în județele Moldovei a fost foarte redusă. La Botoșani s-au ... continuare »
Mențiune pentru Darabani la Olimpiada Națională de Istorie

În perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț a avut loc Olimpiada Națională de Istorie, care a reunit în orașul de sub Pietricica 350 de elevi și 49 de cadre didactice din toată țara. Școala dărăbăneană a fost din nou la înălțime, elevii întorcându-se acasă cu o mențiune și cu dorința de a continua să performeze.Marți, 15 aprilie, la Colegiul Național „Pentru Rareș” din Piatra Neamț era mare forfotă. Elevi din toată țară așteptau să dea ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Nu salvăm democrația votând mediocritatea

În ultimele patru luni, România a intrat într-un tumult electoral din care pare că nu mai are puterea să iasă. Cauzele sunt multe, unele punctuale, legate direct de situația geopolitică din regiune, altele mai profunde, ținând de modul în care am evoluat în ultimii 35 de ani ca societate, de respectul pe care l-am acordat educației, de relația complicată pe care o avem cu trecutul comunist. Democrația noastră firavă este mai amenințată ca oricând în ... continuare »


Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!