Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Dupa 30 de ani, Darabanii vor avea din nou muzeu. Jar: „Cam tarziu...Muzeul pentru dansii este ca o mancare fara gust”



Consiliul Local Darabani a aprobat în cadrul ultimei şedinţe ordinare înfiinţarea Muzeului Orăşenesc de Istorie şi Etnografie în conacul Balş, unde în prezent funcţionează Biblioteca Orăşenească şi mai multe secţii ale Clubului Copiilor din localitate. Dumitru Jar, cel care, la prima vedere, ar trebui să se bucure că obiectele pe care le-a colecţionat îşi vor găsi locul într-un cadru adecvat, consideră intervenţia aleşilor dărăbăneni tardivă şi artificială

Prima impresie lăsată în cartea de oaspeţi a fostului muzeu al oraşului datează din 8 octombrie 1969, în timp ce ultimele cuvinte scrise de un dărăbănean care a trecut pragul primei şcoli săteşti de stat din Moldova au fost înregistrate în 24 noiembrie 1983. Ulterior, clădirea Muzeului din Darabani (foto dreapta) s-a prăbuşit datorită indiferenţei autorităţilor locale. În 27 noiembrie 2012, în cadrul unei acţiuni organizate de Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani, primarul Corneliu Aroşoaie a promis că în vara anului acesta dărăbănenii vor avea din nou muzeul lor. „Am avut grijă să-i reamintesc d-lui primar de fiecare dată când ne întâlneam de promisiunea făcută la muzeul din Botoşani” a precizat Dumitru Haha. Acest proiect de hotărâre a fost pus pe tapet la şedinţa ordinară a Consiliului Local Darabani din 26 septembrie a.c. „Trebuie să redeschidem sau să deschidem un muzeu, e vorba de Muzeul Orăşenesc de Istorie şi Etnografie în clădirea Theodor Balş, unde la parter funcţionează Biblioteca, iar la etaj sunt foarte multe spaţii libere, în ghilimele, unde există exponate de la fostul muzeu când era d-l Jar în activitate. Mai mult, d-l Dumitru Haha doreşte să facă o donaţie către Consiliul Local, multe dintre piesele colecţionate de d-lui fiind valoroase pentru zona noastră. Prin urmare, vă cerem acordul ca în două spaţii de acolo noi să facem o schiţă şi să o trimitem la Bucureşti ca să putem intra în circuitul muzeistic, ca să deschidem acest muzeu care altădată a făcut cinste târgului nostru” a spus Aroşoaie.



Aleşii dărăbăneni au votat în unanimitate acest proiect de hotărâre. Cel mai probabil, într-o cameră de la etajul I al conacului Theodor Balş vor fi expuse obiectele colecţionate de Dumitru Jar, iar în cealaltă îşi vor găsi locul exponatele donate de Dumitru Haha, cei doi dărăbăneni nefiind în cele mai bune relaţii. „Nici un primar nu a venit să vadă ce am eu acolo la Muzeu, nu au fost curioşi. Cam târziu se găsesc. Ei vor să facă muzeu, dacă s-ar putea, într-o săliţă. Nu este suficient. Sunt multe obiecte acolo, nici mobilierul nu-i unde pune. Cei care nu cunosc, nu ştiu, ar face Muzeu într-o săliţă de 2 pe 4 metri. Muzeul pentru dânşii este ca o mâncare fără gust” a declarat pentru Darabaneni.ro, Dumitru Jar. Ziarul online al oraşului Darabani a realizat anul trecut o campanie în care a transmis mesajul: „Un tezaur cultural, spiritual şi material este pe cale de dispariţie. Sute de comune şi oraşe mici din România au un muzeu local. Şi Darabaniul merită unul! Elevii şi tinerii din Darabani au dreptul să-şi cunoască istoria. Munca, pasiunea şi dăruirea unui om ne obligă să acţionăm. Salvaţi colecţia Jar! Să luăm atitudine!”, dar fără efect, cel puţin până acum. „Îmi pare rău că vă străduiţi pentru aşa ceva. Ăştia care ar trebui, locali, nu simt nimica. Ei se uită la obiectele de Muzeu ca berbecu-n farmacie” a conchis Dumitru Jar.

Citiţi pe aceeaşi temă:
Istoria Darabanilor, la Botosani GALERIE FOTO  & VIDEO
Haha: „Vreau ca tinerii sa se poata bucura de munca mea de o viata” FOTO
Dumitru Jar, invatatorul colectionar cu nume fierbinte





Te-ar mai putea interesa si:  Corneliu AroşoaieConsiliul Local DarabaniDumitru HahaDumitru JarMuzeul Orasenesc de Istorie si Etnografie Darabaniconacul Theodor Bals
10:22 pm Luni, 30 Septembrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare