Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Parlamentarii botoşăneni faţă cu... realitatea?


 
„...Să te ferească Dumnezeu de furia poporului!... Ce să vezi, domnule? Steaguri, muzici, chiote, tămbălău, lucru mare, și lume, lume... de-ți venea amețeala nu altceva”
Leonida în Conu Leonida față cu reacțiunea, I.L. Caragiale

Începutul de an nu a fost nici pe departe unul liniștit pentru România. Viața politică este mai agitată ca oricând, iar tensiunile cresc de la o săptămână la alta, proporțional cu dorința guvernului Grindeanu de a deschide pușcăriile și de a dezincrimina parțial o serie de fapte penale. Dorința coaliției PSD-ALDE de a aproba cu orice preț cele două ordonanțe, modul lipsit de transparență în care au acționat, și acțiunile președintelui, care pare să fie singurul care face opoziție în țară, au scos în stradă zeci de mii de români. Temele grațierii și amnistiei au invadat spațiul public, presa s-a împărțit în două tabere, cei care se opun acestor măsuri și cei care le susțin prin campanii de propagandă și mistificare care amintesc de anii triști de dinainte de 1989.
 
Cu toate că mai sunt școli cu toalete în curte și cămine studențești cu camere de 5 locuri, acestea nu mai contează zilele acestea în lupta politică care se concentrează exclusiv pe o temă pe care multe sectoare ale societății o consideră secundară. Poate lucrurile ar fi stat altfel dacă Guvernul și-ar fi calculat pașii altfel, dacă parlamentarii coaliției de guvernare ar fi mers în teritoriu să pregătească populația pentru adoptarea acestor măsuri și dacă ar fi mimat o minimă transparență. Dezbaterile pe tema grațierii și amnistiei se poartă doar la centru, în teritoriu parlamentarii nu au nici o inițiativă, iar presa îi lasă în pace, poate prea mult.
 

   
Darabaneni.ro consideră că dialogul dintre politicieni și presa locală trebuie să fi altul, mult mai dinamic și mult mai aplicat. Din aceste motive am realizat un mini sondaj printre toți parlamentarii locali pornind de la temele principale aflate în dezbatere publică în aceste zile. Toți parlamentarii botoșăneni au primit un set de opt întrebări, aceleași pentru toți, cu o mică modificare pentru cei din opoziție. Am fost curioși să aflăm care le sunt prioritățile, cât de informați sunt în legătură cu problemele zonei, dacă au date exacte despre criminalitatea din județ și cum vor susține demersurile guvernului. Unii au răspuns destul de obiectiv la întrebări, alții s-au rezumat să copieze de la colegi enumerarea realizărilor partidului.
 
Printre altele, au fost întrebați dacă au vizitat Penitenciarul Botoșani pentru a vedea condițiile de detenție la fața locului și dacă au date privind infracționalitatea. Doar doi parlamentari au trecut pragul Penitenciarului unul în fosta calitate de șef al Casei Județene de Pensii, acesta fiind și singurul care avea și ceva date în privința infracționalității și al doilea ca medic. Au răspuns apelului nostru senatorii Doina Federovici (PSD) și Costel Șoptică (PNL) și deputații Ciofu Tamara Dorina, Mihaela Huncă, Marius Budăi (PSD) și Cristian Achiței (PNL). Deputatul Răzvan Rotaru și Senatorul Lucian Trufin nu au răspuns, deși au fost contactați telefonic. Deputatul Costel Lupașcu (PSD) ne-a comunicat poziţia sa prin telefon, motivând că nu dispune de mijlocale tehnice necesare pentru a redacta punctul său de vedere.

În primul rând parlamentarii botoșăneni au fost rugați să identifice principalele trei probleme ale județului. Federovici, Huncă, Ciofu și Budăi susțin că veniturile, locurile de muncă și infrastructura sunt principalele probleme, asigurându-ne în același timp că PSD le cunoaște, și nu va precupeți nici un efort pentru rezolvarea lor. De asemenea, senatorul Doina Federovici și deputatul Marius Budăi vorbesc în premieră despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, o inițiativă a PSD prin care spun că vor să unească toate veniturile unităților economice de stat într-un fond național, prin care să se facă investiții în zonele defavorizate. 



Despre această temă s-a vorbit la fel de puțin ca și despre alte inițiative ale Guvernului scoase în față după instalare. Într-o discuție telefonică, deputatul Costel Lupașcu a spus că se vor depune eforturi pentru introducerea pe lista de investiții drumului național Botoșani-Târgu Frumos, deși, recunoștea că nu s-a reușit includerea acestuia în actualul buget. Pentru cei din opoziție, infrastructura rutieră este cea mai mare problemă a județului, urmate modernizarea secțiilor Spitalului Județean și de alimentarea cu apă. Pentru senatorul liberal Costel Șoptică problemele cele mai mari sunt în învățământ, acolo unde dotarea școlilor este deficitară iar multe nu au autorizații sanitare de funcționare.

Doina Federovici: „Cred că cea mai importantă problemă este creșterea veniturilor botoșănenilor, care sunt mult mai scăzute decât în alte părți ale țării. Mă refer atât la salarii, dar și la pensii. În ambele domenii noul guvern PSD a luat deja câteva măsuri importante care se vor simți imediat, chiar de luna viitoare... Nu în ultimul rând avem încă problema infrastructurii. În perioada 2012 - 2015, Guvernul PSD a alocat fonduri pentru mai multe investiții din județ, inclusiv pentru drumul național Botoșani–Suceava. În acest domeniu, prioritatea noastră este, fără îndoială, drumul Botoșani–Târgu Frumos”.
 

 
Mihaela Huncă: „Prioritatea noastră pentru Botoșani este finalizarea reabilitării infrastructurii rutiere, continuarea construcției de locuințe în mai multe zone ale județului și modernizarea unităților sanitare și a celor de educație, proiecte începute de altfel în guvernarea PSD din perioada 2012-2015”.
 
Marius Budăi: „Și sunt multe altele: locuințe ANL (program lansat tot de un Guvern PSD-ne dorim continuarea acestui program și de asemenea continuarea programului Prima casă), locuri de munca bine plătite (ne dorim să continuăm cu investițiile, ne dorim să realizăm Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, ne dorim sa atragem cat mai multe fonduri UE, ne dorim să continuăm cu măsurile bune din Codul fiscal)”.
 

 
Costel Șoptică: „Prima prioritate este asigurarea dreptului la educaţie tuturor copiilor. În acest sens consider că toţi aceştia trebuie să ajungă la școală, pentru aceasta asigurarea de microbuze pentru transport fiind imperios necesară. Totodată, trebuie rezolvată şi problema încălzirii din mediul rural. Atât în mediul urban, cât şi în cel rural încă există săli de clase nedotate corespunzător, atât pentru nevoile profesorilor în vederea realizării unui act educativ eficient, cat şi al elevilor pentru a-şi putea duce la îndeplinirile sarcinile. Este necesar ca în cel mai scurt timp, toate unităţile şcolare să aibă autorizaţie sanitară de funcţionare. În acest sens, este necesar ca acestea să fie branşate la apă curentă şi canalizare. Circumscripțiile şcolilor trebuie astfel gandite încât să dea posibilitatea părinţilor să îşi înscrie copiii la altă unitate şcolară, decât la cea arondată.”

În al doilea rând, parlamentarii au fost întrebați despre principalul proiect legislativ pe care îl vor susține și care va avea efecte directe asupra județului Botoșani. Răspunsurile au fost similare. Toți au amintit legea bugetului ca fiind principalul proiect legislativ, deși unii au recunoscut că în proiectul de buget nu s-a reușit și includerea drumului Botoșani-Târgu Frumos. La această întrebare au răspuns enumerând măsuri generale, vagi fără o aplicare imediată, cum ar fi ideea primului salariu minim garantat pentru tineri în valoare de 2500 lei. Senatorul Doina Federovici susține că va propune un proiect legislativ prin care școlile, vor avea dreptul să transporte și elevii din mediul rural la liceele din orașe, ceea ce astăzi nu este legal.



Deputatul Tamara Ciofu susține că se va preocupa îndeosebi de îmbunătățirea calității actului medical prin îmbunătățirea accesului la medicamente și creșterea veniturilor personalului medical. De asemenea, se arată preocupată de problema emigrării tinerilor și susține că va propune un set de măsuri pe această problemă: „Mă voi preocupa și de problema plecării tinerilor în străinătate și voi promova inițiative pentru a oferi stimulente absolvenților la angajare și pentru a susține inițiativele antreprenoriale, astfel încât să generăm plus valoare în economie, să nu mai fim dependenți numai de anumite sectoare industriale”. Liberalul Cristian Achiței susține că primul proiect la care va lucra în slujba botoșănenilor va fi legea pentru aprobarea „aprobare a Master Planului de Transport, în care vreau să avem obiective clare pentru județul Botoșani şi pentru Regiunea Nord-Est”.
   
A treia întrebare adresată parlamentarilor a făcut referire la problema grațierii și amnistiei. Întrebați dacă vor merge în teritoriu să susțină proiectul guvernului unii au răspuns că nu au fost, precum Marius Budăi, alții au evitat răspunsul precum Doina Federovici și Mihaela Huncă. Dacă Doina Federovici susține că „Tema grațierii este rezultatul unei lungi perioade în care nu s-a făcut nimic pentru alinierea României la standardele din penitenciare pentru respectarea drepturilor omului”, Mihaela Huncă și Tamara Ciofu identifică în persoana lui Dacian Cioloș vinovatul de situația din penitenciare acuzându-l că nu a luat măsuri pentru remedierea situației. De altfel, fostul inspector școlar general a răspuns cel mai detaliat la această întrebare, vorbind despre sumele mari pe care le plătim pentru întreținerea deținuților, presupusa amendă de la CEDO și susținând în final că oricum nu este nimic aprobat ci sunt doar două proiecte suspuse dezbaterii publice.



De ce nu s-a vorbit în campania electorală despre această temă? Răspunsul parlamentarilor e simplu: Sunt multe probleme despre care nu s-a reușit să se discute înainte de alegeri. Parlamentarii PSD susțin la unison că guvernul are alte priorități și că tema grațierii și amnistiei a devenit atât de dezbătută din cauza presei. Cât despre prioritățile lor, susțin că sunt cu totul altele, asta în ciuda insistenței guvernului și Ministrului Iordache de aproba cu orice preț cele două ordonanțe, care, printre altele dezincriminează abuzul în serviciu.

La acest capitol parlamentarii din opoziție au fost întrebaţi dacă susțin demersul președintelui de a organiza referendum și cum se vor implica în campania pentru consultarea publică. Cristian Achiței susține că referendumul este instrument constituțional și trebuie folosit pentru a cenzura abuzul de putere al politicienilor: „Este un instrument constituțional, care trebuie folosit în astfel de situații pentru ca politicienii aflați vremelnic la putere să nu abuzeze de statutul lor. Deținerea majorității parlamentare nu te transformă în stăpânul absolut al acestei țări! Voi susține orice acțiune care sprijină lupta împotriva corupției, inclusiv un eventual referendum pe această temă”. Senatorul Costel Șoptică a precizat la rândul, că PSD dorește să impună cele două ordonanțe fără a ține cont de ce spune opinia publică „iar dacă ideea referendumului se materializează, voi susţine acest demers.”


 



Întrebați dacă au vizitat Penitenciarul Botoșani pentru a vedea care sunt condițiile de detenție, cu excepția Tamarei Ciofu și a lui Marius Budăi, toți parlamentarii spun că nu a fost acolo și nici nu au informații particulare, ci doar date generale, că suprafața utilă pentru fiecare deținut a ajuns la 2 mp. Marius Budăi a vizitat Penitenciarul, unde spune că a acordat audiențe în fosta sa calitate de director al Casei Județene de Pensii Botoșani. Tamara Ciofu susține că în calitate de medic a vizitat Penitenciarul Botoșani și alte centre de detenție. A propus Ministerului Sănătății și Administrației Naționale a Penitenciarelor o serie de măsuri care să monitorizeze starea de sănătate a deținuților: „Am solicitat conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor efectuarea de testări pentru boli metabolice, genetice și controale psihiatrice, sprijinirea programelor de economie socială în penitenciare, extinderea programelor de muncă în folosul comunității în vederea reducerii cheltuielilor bugetare și promovarea parteneriatului public-privat prin instituirea de reduceri fiscale pentru firmele care angajează foști deținuți”.

Deputatul Cristian Achiței spune că nu a vizitat penitenciarul Botoșani, dar a solicitat informații privind condițiile de detenție, afirmând că va întreprinde și o vizită în viitorul apropriat. Chestionați pe tema infracționalității și a fenomenului contrabandei din județ, deputatul Budăi a susținut că Botoșaniul „este în a doua parte a clasamentului la nivel național din punct de vedere al gradului de criminalitate”. Achiței este în asentimentul acestuia la gradul de infracționalitate, susținând că soluția pentru reducerea acestuia este „eficientizarea şi modernizarea continuă a serviciilor Poliţiei de Frontieră, precum și respectarea strictă a legii de organele abilitate”. Doina Federovici și Mihaela Huncă au oferit un răspuns comun pe această temă, afirmând că nu dețin informații concrete, că nu sunt în măsură să ofere soluții pentru combaterea contrabandei, dar stau la dispoziția autorităților dacă este nevoie. Au subliniat că mai important decât orice este recuperarea prejudiciului în cazul dovedirii caracterului ilicit al averii. De asemenea, au ținut din nou să precizeze că faptele cu violență nu vor fi grațiate sau amnistiate.


   
După întrebările legate de problema penitenciarelor, grațierii și amnistiei, parlamentarii botoșăneni au fost întrebați de ce supraaglomerarea școlilor și grădinițelor, care este similară cu cea din penitenciare nu face obiectul unor măsuri la fel de imperative? Nici unul dintre cei chestionați nu au negat faptul că suprapopularea unităților de învățământ este similară cu cea din penitenciare, doar s-au rezumat să sublinieze realizările Partidului Social Democrat în domeniul educației și au oferit asigurări că acesta este unul din domeniile prioritare pentru social-democrați. Doina Federovici și Mihaela Huncă au oferit răspunsuri similare la această chestiune: „Vom construi poate și penitenciare, dar cred că întâi trebuie să construim grădinițe. De aceea, nu trebuie să respingem ideea grațierii ca fiind neapărat ceva rău, iar în loc să dăm banii pe mai multe penitenciare, mai bine îi dăm pe mai multe grădinițe. Iată că în final grațierea poate fi o soluție, la fel cum a spus inclusiv președintele Iohannis, după ce a discutat cu cei de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”. Din nou au fost aduse în discuție condițiile grele din penitenciare, cât despre grădinițe suntem rugați să așteptăm până când guvernul va construi 2500 de grădinițe.

Tamara Ciofu ne-a recomandat să citim programul de guvernare. Cristian Achiței susține din opoziție că ordonanțele privind grațierea și amnistia reprezintă doar interesul personal al multor politicieni din PSD și din partidele satelit. Reacția străzii este justificată spune liberalul, criticând în același timp și politicile din educație ale guvernului: „Oamenii au simțit impostura guvernanților de astăzi care, înainte de orice altceva, sunt preocupați să-și grațieze tovarășii. Cât despre educație, așa cum ați văzut, prima grijă a PSD-ului după ce a ajuns la guvernare a fost să își repună pe funcții directorii aserviți, care au fost incapabili să promoveze examenele organizate în toamnă”.

În continuarea întrebării anterioare, parlamentarii botoșăneni au fost întrebați de ce nu se discută cu la fel de mare interes despre educație, aglomerația din microbuzele școlare, lipsa taberelor pentru elevi, subfinanțarea concursurilor școlare, aglomerarea căminelor studențești? Doina Federovici a răspuns că ea nu discută cu prea mare interes despre problema aglomerației din închisori și că în nici un caz aceasta nu este una de prioritățile guvernul. „Sunt mai interesată să discut despre măsurile care intră în vigoare de la 1 februarie, care au un impact semnificativ asupra creșterii veniturilor multor români, acele măsuri la care deja m-am referit, dar și despre creșterea salariilor cu 20% pentru personalul din administrația publică, creșterea cu 50% a salariilor actorilor și artiștilor, despre creșterea salariilor din educație și sănătate cu 15% care a avut loc încă de anul trecut. Astea sunt, cred eu, temele care interesează populația și aș face cu mare drag un alt interviu despre ele. Dar nu vă pot opri pe dumneavoastră să mă întrebați despre grațiere și penitenciare. Dumneavoastră, presa, puneți întrebările, iar noi încercăm să vă răspundem” a declarat senatorul PSD.



Mihaela Huncă a avut aceeași poziție, nu este interesată de problema penitenciarelor, iar drept răspuns la această întrebare s-a limitat a enumera multiplele realizări ale partidului din care face parte. De exemplu Tamara Ciofu a ținut să puncteze unele dintre realizările Partidului Social Democrat în județul Botoșani: „În domeniul sănătății: Spitalul Județean a fost dotat cu aparatură medicală nouă, au fost reabilitate secțiile de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie, cheltuielile compartimentului Primiri Urgențe al Spitalului de Copii Botoșani au fost preluate la Ministerul Sănătății și astfel unitatea sanitară a avut fonduri pentru achiziționarea de echipamente medicale, au fost angajați 90 de asistenți medicali comunitari și 18 mediatori sanitari care se ocupă de sănătatea persoanelor vulnerabile din județul Botoșani”. În asentimentul colegelor de partid și Marius Budăi a ținut să sublinieze că priorităților guvernului sunt altele. Nici unul dintre parlamentarii care au fost chestionați, nu au pus corupția printre problemele principale ale României și nici nu au vorbit despre combaterea acestui fenomen.

Ultima întrebare adresată deputaților și senatorilor de Botoșani a fost despre mijloacele folosite de aceștia în consultarea populației și cât de des merg în afara orașului reședință de județ. Mihaela Huncă a spus că alegătorii i-au oferit fiecăruia un cec în alb, ceea ce i-ar obliga la responsabilitate și seriozitate. Marius Budăi a susținut că programul de guvernare este rezultatul consultării oamenilor din județ și ne asigură că „noi, membrii PSD, știm să ascultăm oamenii, îi prețuim si vom depune toate eforturile pentru a le aduce zâmbetul pe buze”. Doina Federovici a răspuns că este mereu invitată în teritoriu și are discuții periodice cu primarii din județ. Tamara Ciofu susține că la fiecare sfârșit de săptămână merge în câteva localități din județ, unde are întâlniri cu botoşănenii. Adună problemele din teritoriu și ia la București documentele pentru a formula interpelări, întrebări și eventual pentru găsirea unor soluții. Liberalul Achiței susține că intră în dialog cu alegătorii prin audiențele de la cabinetul parlamentar, întâlniri directe și mass-media.



Este probabil prima dată când toți parlamentarii botoșăneni sunt chestionați simultan pe problemele arzătoare ale județului și nu doar. Așa cum am spus și la începutul textului, apreciem celeritatea și deschiderea cu care unii dintre aleșii locali au răspuns provocării noastre. Răspunsurile la întrebările Darabaneni.ro, care probabil ar fi putut arăta mai bine, sau poate trebuiau să fie formulate altfel, impun trasarea câtorva concluzii. Parlamentarii PSD s-au concentrat, așa cum era și de așteptat, pe temele sociale, creșterea veniturilor, investiții în sănătate, infrastructură, sănătate, educație. Foarte vag s-a făcut referire la investiții economice, la creștere economică, la mobilitatea forței de muncă. Social-democrații au încercat să minimalizeze importanța ordonanțelor de grațiere și modificare a codului penal, lăsând impresia că trebuie să justifice și să susțină o decizie luată în laboratoarele puterii de la București. S-au folosit argumentele deja știute, presupusa amendă de la CEDO și condițiile de detenție inumane. Cu toții au afirmat că aceasta nu este o prioritate a Guvernului, deși vedem că realitatea pare să fie cu totul diferită (Seara de 31 ianuarie a contrazis toate declarațiile lor propagandistice).



Problema șomajului a fost atinsă aleatoriu, răspunsul standard la întrebările privind probleme județului fiind enumerarea realizărilor guvernelor PSD. Nu putem să nu remarcăm utilizarea frecventă a timpului viitor în răspunsurile oferite și trimitea excesivă la programul de guvernare. Este normal să ai opinii similare cu ceilalți colegi de partid, dar am fi preferat mai multe opinii personale și mai puțin dogmatice. De asemenea, din partea aleșilor liberali am fi așteptat o mai mare atenție acordată economiei, reducerii șomajului cultivarea spiritului antreprenorial. La final rămâne totuși o întrebare, cifrele, care de altfel au fost din abundență în răspunsurile celor chestionați, pot fi considerate soluții? (Alexandru D. AIOANEI)

PS: Acest text a fost conceput și redactat într-o perioadă în care Guvernul încă lăsa impresia că este dispus să dezbată și să accepte sugestiile din partea opiniei publice, în privința ordonanțelor care modifică politica penală a statului. Între timp, într-un gest golănesc, de sfidare a oricăror principii de transparență și bun-simț, un grup de borfași a albit cazierele celor care au furat țara în ultimii 27 de ani. Fără a pune pe ordinea de zi, într-o secretomanie interlopă, câțiva infractori și inculpați au modificat codurile penale, astfel încât mafia transpartinică să scape de cătușe. Nu i-am mai sunat pe parlamentarii botoșăneni pentru a le cere o opinie despre cele întâmplate în seara de 31 ianuarie. Este de datoria lor să vorbească și să explice, a trecut timpul când presa trebuie să se roage de ei pentru a scoate trei cuvinte. Votul din 11 decembrie nu reprezintă un cec în alb, așa cum greșit înțeleg unii dintre aleși. Oamenii i-au ales pentru ca această țară să progreseze, dar acest lucru nu se poate face cu șoferi numiți secretari de stat, nici cu miniștri acuzați de furt intelectual și care și-au falsificat dosarele de profesori universitari. Și în nici un caz, nu poate evolua cu infractori la tribuna Parlamentului.
 



Te-ar mai putea interesa si:  PNLPSDparlamentari botosaneni
9:39 pm Miercuri, 01 Februarie, 2017

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare