Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Academicianul Mihai Cimpoi a devenit cetăţean de onoare al comunei Păltiniş

După comuna Mihai Eminescu și municipiul Botoșani, a venit rândul unei alte localități botoșănene să acorde onorantul titlu de Cetățean de Onoare academicianului basarabean Mihai Cimpoi. Drept pentru care la Căminul Cultural al comunei Păltiniș, comună condusă de primarul Costel Romanescu, a fost mare sărbătoare în ziua de sâmbătă 26 septembrie.
Așa cum reiese și din expunerea de motive a primarului Costel Romanescu anexată la Hotărârea Consiliului Local al comunei Păltiniș, „Văzând invitaţia Fundaţiei Nicoară Botoşani, reprezentată de preşedintele Ştefan Dodiţă, în colaborare cu Fundaţia Culturală Literatura şi Arta Chişinău, reprezentată de preşedintele Nicolae Dabija, prin care se artă buna colaborare şi prietenie dintre instituţiile de educaţie şi cultură din judeţul Botoşani şi cele similare din Republica Moldova…, propun acordarea titlului de Cetăţean de Onoare domnului academician Mihai Cimpoi”.
Iar în deschiderea manifestării de pe 26 septembrie, consilierii locali din comuna Păltiniş au acordat titlul menţionat distinsului om de cultură din Republica Moldova ale cărui rădăcini se trag din zona Păltinişului. Pentru că Ilie Cimpoi, tatăl academicianului, este născut în satul Cuzlău din comuna Păltiniş.
Invitaţi de onoare ai sărbătorii au fost, printre alţii, poeta şi scriitoarea botoșăneană Lucia Olaru Nenati, o mai veche cunoştinţă a academicianului care a prezentat un laudatio, profesorul Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură a judeţului Botoşani, Ştefan Dodiţă, iniţiatorul proiectului, şi alţii. Printre numeroasele titluri şi distincţii primite de-a lungul vremii, în palmaresul basarabeanului Mihai Cimpoi, cunoscut şi ca un reputat eminescolog, se numără: membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor PEN, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, membru de onoare a Academiei Române.

Festivitatea comunităţii din Păltiniş a fost întregită de un superb spectacol susţinut de elevii Şcolii Generale „Doctor Partenie Ciopron”, eveniment care a cuprins recitarea de cântece şi poezii aparţinând regretaţilor: Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Adrian Păunescu. Susținut sub genericul „Aducem Basarabia acasă!”, spectacolul a scos în evidenţă clipele tragice prin care a trecut şi încă mai trece această parte de pământ românesc.
La final, cu generozitatea-i cunoscută, Mihai Cimpoi a donat Bibliotecii din Păltiniş câteva dintre lucrările sale de referinţă, a acordat autografe şi a promis o revenire pe locurile natale ale tatălui său. (Gabriel BALAŞA)
sursa: BTOnline
VEZI AICI cine este Mihai Cimpoi, conform Wikipedia
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”